Διαγραφή Κουρουμπλή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «δολοφόνων»

Θύελλα στη βουλή από φράση του Π. Κουρουμπλή: «Δολοφονήθηκαν άνθρωποι» στην πανδημία. Αρνήθηκε να ανακαλέσει και διαγράφηκε από τον Αλ. Τσίπρα. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας απηύθυνε "μομφή" στον βουλευτή.

Διαγραφή Κουρουμπλή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «δολοφόνων»

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κατά τις πληροφορίες, αρνήθηκε να ανακαλέσει τη φράση “δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι” και, ως εκ τούτου, διαγράφεται.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται: ή ανακαλεί τα περί "δολοφονήθηκαν” ή διαγράφεται.  Το “τελεσίγραφο εστάλη στον βουλευτή μέσω της γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά την αρχική επικοινωνία της Ολγας Γεροβασίλη με τον βουλευτή, εκείνος της είπε ότι θα μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας και θα ανασκευάσει τα περί “δολοφόνων”. Δεν μπήκε όμως, οπότε ενεργοποιήθηκε το "τελεσίγραφο” του κ.Τσίπρα.

Ήδη, διαβάστηκε η επιστολή του κ. Τσίπρα στο προεδρείο της Βουλής, με την οποία ανακοινώνει ότι ο βουλευτής τέθηκε εκτός της ΚΟ του κόμματός του.

Ανακοίνωση για την επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έξεδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος:

«Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε πως ο κ. Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στη διαγραφή Κουρουμπλή

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα», τονίζει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κ. Οικονόμου

Τώρα είναι ώρα να πράξει το αυτονόητο και ο κ. Μητσοτάκης αντί να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κ. Οικονόμου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναψαν τα αίματα

Νωρίτερα άναψαν τα αίματα στη Βουλή με τη φράση του Παναγιώτη Κουρουμπλή “δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι” αναφερόμενος στους θανάτους από την πανδημία και στις συνθήκες που οδήγησαν σε πολλούς από αυτούς.

Είναι ενδεικτικό πως όταν είχε ήδη ηρεμήσει η κατάσταση, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, ανέβηκε στο βήμα και, κάνοντας χρήση του Κανονισμού της Βουλής απηύθυνε “μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς” στον βουλευτή.

Αμέσως μετά, ζήτησε τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και, αξιοποιώντας στο έπακρο την ένταση, απαίτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τον κ. Κουρουμπλή.

Κι αυτό, παρά τις σαφείς αποστάσεις που πήραν από τον βουλευτή ο Πάνος Σκουρλέτης (“άστοχη φράση”) και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ωστόσο υπενθύμισε πως η ΝΔ “μας έχει κατηγορήσει ότι κάψαμε 100 ανθρώπους στο Μάτι”.

Σημειώνεται ότι η "ποινή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά” επιφέρει περικοπή κατά 1/4 της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης του βουλευτή.

Το χρονικό

Το χρονικό έχει ως εξής:

- “Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα τον απολογηθεί γι’ αυτό; Ντροπή! Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε. Και επιμένετε. Ντροπή σας. Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η παραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι», είπε από βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

- Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, Παναγιώτης Αβδδελάς (βουλευτής της Ελληνικής Λύσης) του ζήτησε πολλές φορές να ανακαλέσει. Ο κ. Κουρουμπλής δεν το έκανε και όταν τελείωσε την ομιλία του βγήκε από την αίθουσα, με αποτέλεσμα ο κ. Αβδδελάς να ανακοινώσει ότι θα διαγράψει μόνος του την επίμαχη λέξη (“δολοφονήθηκαν”) από τα πρακτικά.

- Αυτό δεν ήταν αρκετό για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαίτησε από τον κ. Κουρουμπλή ή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ανακαλέσουν.

“Δεν θα μιλήσω για τον Πριϋπολογισμό πριν ανακαλέσουν, θα εξαντλήσ ω τον χρόνο ομιλίας μου μένοντας σιωπηλός”, είπε οργισμένος. Και… το έκανε, μένοντας σιωπηλός στο βήμα.

- Εν τελεί τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας αφενός ότι το κόμμα του δεν αντιπολιτεύεται όπως η ΝΔ (“καταγγέλλοντας νεκρούς”) και, αφετέρου, χαρακτήρισε “‘άστοχη” τη φράση του κ. Κουρουμπλή.

- Ο κ.Κουμουτσάκος έδειξε να καλύπτεται, πλην όμως είχε τελειώσει ο χρόνος ομιλίας του οπότε κατέβηκε από το βήμα.

Αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ζήτησε τον λόγο δίνοντας συνέχεια στο θέμα και απαιτώντας, εκ νέου, από τον κ.Κουρουμπλή να ανακαλέσει, καταγγέλλοντας τη φράση και τη στάση του βουλευτή.

Το ίδιο έπραξε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ στο ίδιο πνεύμα με τους προλαλήσαντες κινήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία της.

- Κατόπιν όλων αυτών ανέβηκε στο προεδρείο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, επικρίνοντας τον κ. Κουρουμπλή, λέγοντας ότι η φράση του είναι “ό,τι πιο υπονομευτικό του κύρους του Κοινοβουλίου μπορεί να ειπωθεί εδώ μέσα”.

Πρότεινε δε, να μην διαγραφεί από τα πρακτικά και ανακοίνωσε ότι κάνοντας χρήση του Κανονισμού της Βουλής, απευθύνει “μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς” στον βουλευτή.

- Στο σημείο αυτό πήρε τον λόγο ο Νίκος Φίλης, υπενθυμίζοντας ότι βουλευτές της ΝΔ αποκαλούσαν τον ίδιον (και άλλους βουλευτές του κόμματος) “προδότες” για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία τους. Υπενθύμισε ακόμα την περίφημη “γαλάζια” κατηγορία ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Πήρε αποστάσεις, πάντως, από τη φράση “δολοφονήθηκαν” που χρησιμοποίησε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι “δεν μας καλύπτει η φράση του κ. Κουρουμπλή”, σημείωσε ότι ο βουλευτής την είπε πάνω στην οργή του, την ώρα που μιλούσε για τους θανάτους φίλων του και πρόσθεσε: “ως βουλευτής την προηγούμενη περίοδο είχα ακούσει εδώ από βουλευτές της ΝΔ να με αποκαλούν προδότη και να ζητούν την παραδειγματική μου τιμωρία, δηλαδή ισόβια, επειδή υποστήριξα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνώ, δεν προχωράει η Δημοκρατία με τη λογική ‘μια σου και μία μου’, αλλά όταν δίνονται αυτές οι αφορμές από τη ΝΔ δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί κανένα πολιτικό κόμμα”.

- Η ένταση επανήλθε όταν παρενέβη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι για να επιβληθεί η ποινή της “μομφής” πρέπει προηγουμένως να κληθεί ο βουλευτής στην αίθουσα για απολογία και δια ανατάσεως να του απευθυνθεί ή όχι η μομφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v