Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα από τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 15:00 οι ανακοινώσεις

(upd) Στη σκιά της πρωτοφανούς έκρηξης κρουσμάτων, ανακοινώνονται νέα μέτρα. Ειδική ρύθμιση για την Πρωτοχρονιά, με παράταση ωραρίου. Στις 15:00 οι ανακοινώσεις από τον Θ. Πλεύρη. Πληροφορίες για έως 30.000 κρούσματα σήμερα.

Νέα μέτρα από τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 15:00 οι ανακοινώσεις

Το δυσάρεστο σενάριο όσον αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τελικά δεν αποφεύχθηκε και η σοκαριστική χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για σχεδόν 30.000 κρούσματα σήμερα σήμανε νέο συναγερμό στην κυβέρνηση.

Μία μόλις μέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τη νέα δέσμη μέτρων που θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός ανατρέπεται εκ νέου, προκαλώντας τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15:00.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα μέτρα επισπεύδονται ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους, ενώ πιθανό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησής τους, προκειμένου να μην ξεφύγει τελείως ο έλεγχος της διασποράς του ιού.

Στις 9:30 το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ συνεδριάζουν τα μέλη της Επιτροπής των επιστημόνων που θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και θα καταλήξουν στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Ήδη, τόσο από τον υπουργό Υγείας όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου έχει προαναγγελθεί, λόγω της έκτακτης κατάστασης, η άμεση -σήμερα ή αύριο- έναρξη της εφαρμογής των μέτρων  (λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα, υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, περιορισμός των φιλάθλων στα γήπεδα με μάξιμουμ αριθμό τους 1.000, τηλεργασία και αυστηροποίηση των επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων).

Ειδικά πάντως για το βράδυ της πρωτοχρονιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παράταση στο ωράριο κατά μια ή δυο ώρες.

Οικονομία και κοινωνία

Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε περιορισμούς τη γιορτινή περίοδο, με στόχο να λειτουργήσουν ομαλά η οικονομία αλλά και η κοινωνία και γι’ αυτό επιδιώχθηκε η καθυστέρηση της έλευσης του στελέχους Όμικρον στη χώρα μας. Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα τα μεν Χριστούγεννα να… σώθηκαν, όχι όμως -ως φαίνεται- και η Πρωτοχρονιά.

«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν, θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα. Οι εξελίξεις μάς αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ), αιτιολογώντας το «μπρος-πίσω» μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ενώ το κυβερνητικό αφήγημα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και σε ένα ακόμη σημείο. Στο ότι ο κ. Πλεύρης τη Δευτέρα είχε επιχειρηματολογήσει κατά της εφαρμογής των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, καθώς «θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφοράς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα γίνουν σαφείς συστάσεις τήρησης των μέτρων προστασίας στις συγκεντρώσεις στα σπίτια, κυρίως κατά την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Ταυτόχρονα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιορισμών σε ωράρια και μουσική στην εστίαση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις σημερινές συσκέψεις. Την ίδια ώρα, απορρίπτονται εκ νέου το καθολικό lockdown αλλά και το κλείσιμο των σχολείων, για τα οποία εξετάζεται ο πιο αυστηρός έλεγχος, καθώς και η πιθανή τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Στη χώρα μας, η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Σκληρή επίθεση

Από την άλλη, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του, τόνισε: «Την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών. Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων. Στο Μαξίμου δεν ήξεραν; Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι; Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών».

Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις», ενώ μίλησε για «παλινωδίες καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης, χωρίς καμία στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, μέσα μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης».

Για «αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών» μιλά η Ελληνική Λύση, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων, «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των προηγούμενων, που εκθέτουν την κυβέρνηση και αποδεικνύουν ότι η ΝΔ είναι ανίκανη να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v