Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

«Η κυβέρνηση υιοθετεί την άκρως επικίνδυνη ρητορική περί μειωμένου κινδύνου από την Όμικρον ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές». Αντιδράσεις για το Παίδων Πεντέλης. Σφοδρή κριτική από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, χωρίς ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

Ο αριθμός των (διαπιστωμένων) ημερήσιων κρουσμάτων άρχισε να σπάει φράγματα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και πριν βγει η χρονιά, το κοντέρ έγραψε 40.560. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε δύο ολόκληρες εβδομάδες στη διάθεσή της να σχεδιάσει και να οργανώσει την επαναλειτουργία των σχολείων. Το αποτέλεσμα το είδαμε χθες.

Σ' αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η αντιπολίτευση, περιγράφοντας όχι μόνο το γνωστό αλαλούμ με την επάρκεια και τη διάθεση των self-tests στους μαθητές, αλλά και την αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης ότι υπάρχουν κενά στα σχολεία από τους νοσούντες δασκάλους και καθηγητές, τα οποία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει… με τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Τόσες ημέρες τι έκαναν στο Μαξίμου και στο υπουργείο Παιδείας; Έπρεπε να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι για να καταλάβουν ότι η ανοσία της αγέλης, έτσι άγαρμπα όπως την εφαρμόζουν, θα έβγαζε εκτός μάχης και εκπαιδευτικούς; Γιατί περίμεναν να φτάσουν στο ‘και πέντε’ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση;», αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο όρος «ανοσία της αγέλης» καθιερώθηκε πλέον στις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική «τράβα το τσιρότο», για να διανύσουμε ως χώρα το περίφημο… τελευταίο μίλι που υπόσχεται ο πρωθυπουργός από τον περσινό Φεβρουάριο. «Ακόμα κι αυτή η τακτική όμως απαιτεί σχεδιασμό», προσθέτουν αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας σε άλλες χώρες που το έκαναν και, μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας.

«Το μόνο σχέδιο που έχει το επιτελικό κράτος είναι να προχωρήσει σε επιλογές που πλήττουν τη δημόσια υγεία», λένε, αναδεικνύοντας την απόφαση για το ουσιαστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, δια του αποκλεισμού του από τις εφημερίες και της μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο. Στις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσήκωσε αυτή η απόφαση αποδίδεται η κυβερνητική υπαναχώρηση χθες, αν και ουδείς είναι βέβαιος ότι δεν θα επιχειρηθεί νέα εφόρμηση.

«Μικροπροβλήματα», κ. Μητσοτάκη;

Προς το παρόν, η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει στραμμένη στο πώς άνοιξαν τα σχολεία και τι επιπτώσεις θα έχει στη διασπορά του ιού. «Η χθεσινή μέρα δίνει τον ορισμό της ανοσίας αγέλης: χιλιάδες παιδιά θα νοσούν στα σχολεία μεταφέροντας τον ιό στο σπίτι και οι γονείς τους, με τους οποίους έχουν επαφή όλη μέρα, θα μεταφέρουν τον ιό από το σπίτι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και εντέλει σε όλη την κοινότητα, για να τους κατηγορήσει μετά η κυβέρνηση ότι δεν επέδειξαν ατομική ευθύνη», τονίζει.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος «σηκώνει» ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες το τεράστιο πρόβλημα που αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών οι οποίοι νοσούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει να τις αρνείται.

Συνολικά, «απαντώντας» στον κ. Μητσοτάκη για τα «κάποια προβλήματα» που θα υπάρξουν από το πώς άνοιξαν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει:

  • «Μικροπροβλήματα» είναι για τον κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι η νέα επιβάρυνση στο ήδη υπό κατάρρευση ΕΣΥ, με τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, έρχεται την ώρα που τις τελευταίες μόνο δέκα μέρες οι ημερήσιες εισαγωγές περιστατικών Covid στα νοσοκομεία έχουν εκτοξευθεί από 340 σε 632, με την ημερήσια μεταβολή των εισαγωγών τη Δευτέρα να έχει σκαρφαλώσει στο 21%. Ανησυχία προκαλεί τόσο η αύξηση των θανάτων σε 85 τη Δευτέρα από 66 την Κυριακή όσο και του αριθμού των διασωληνωμένων συμπολιτών από 642 την Κυριακή σε 654 την Δευτέρα.
  • «Μικροπρόβλημα» είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την άκρως επικίνδυνη ρητορική περί «μειωμένου κινδύνου» από τη μετάλλαξη Όμικρον και ήδη διοχετεύει πληροφορίες για «χαλάρωση μέτρων», την ώρα που ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου (έως 9/1) στο ΕΣΥ έχει φτάσει στους 556 ασθενείς, ενώ του προηγούμενου επταημέρου ήταν 392.
  • «Μικροπρόβλημα» είναι ότι ενώ στην κυβέρνηση περιμένουν κατακόρυφη αύξηση σε κρούσματα και ενδεχόμενες νοσηλείες για παιδιά, αναστέλλουν την κανονική λειτουργία του Παίδων Πεντέλης για να το κάνουν εμβολιαστικό κέντρο.

Και καταλήγει: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ‘κέρδος’ σε όλα αυτά τα προβλήματα, επιβεβαίωσε ένα πράγμα: Ότι μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει καθημερινά κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει. Από εκεί που πουλούσε ψεύτικες ελπίδες με το ‘τελευταίο μίλι’, τώρα πουλάει πάλι ψεύτικη αισιοδοξία με τον 'τελευταίο μήνα’.

Ο κ. Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του πλέον λειτουργεί ως σύμμαχος της πανδημίας. Είναι ο μόνος πολίτης της χώρας που βλέπει ‘μικροπροβλήματα’ στη διαχείριση της πανδημίας κι αυτό καθιστά τον ίδιο από μόνο του ένα μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους».

Χωρίς ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ

Σφοδρή είναι και η κριτική του ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μιλά για «τραγελαφική κατάσταση στα σχολεία», την οποία χρέωσε εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. «Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει πρώτα από όλα αραίωση των μαθητών, σημαίνει κατάργηση των συγχωνεύσεων, σημαίνει προσλήψεις μαζικά εκπαιδευτικών, δασκάλων, καθηγητών, νηπιαγωγών», πρόσθεσε.

Ανάλογη θέση πήρε και το ΜέΡΑ25, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε ισχύ η προχθεσινή καταγγελία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Πουλά για το Παίδων Πεντέλης και για το αλαλούμ με τα self-tests στους μαθητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v