Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορίσματα Εξεταστικής: «Όλα καλά» για ΝΔ, «κυβερνητικές παρεμβάσεις» για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Τα κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις τους για τη διερεύνηση των υποθέσεων «Λίστες Πέτσα» και δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll. Όλα, πλην ΝΔ, καυτηρίασαν την άρνηση της ΝΔ να προσέλθουν ως μάρτυρες οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως ο Σ. Πέτσας.

Πορίσματα Εξεταστικής: «Όλα καλά» για ΝΔ, «κυβερνητικές παρεμβάσεις» για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Τα «πορίσματά» τους για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολήθηκε με τη «λίστες Πέτσα» και τη διαφημιστική εταιρεία Opinion Poll, έδωσαν στη δημοσιότητα τα κόμματα που μετείχαν σε αυτή.

Απουσιάζει, δηλαδή, η έκθεση του ΜέΡΑ25 καθώς αποχώρησε από την Εξεταστική αμέσως μετά τη συγκρότησή της, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως αναμενόταν, το κυβερνών κόμμα της ΝΔ δεν διαπίστωσε τίποτα μεμπτό και στις δύο υποθέσεις, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαπίστωσαν το αντίθετο. Επιπλέον, επέκριναν τις fast track εργασίες της Εξεταστικής, καθώς και την άρνηση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες οι αρμόδιοι υπουργοί, με πρώτο τον Στέλιο Πέτσα.

Αναλυτικά:

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η οικονομική ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης για τη διαφημιστική καμπάνια λόγω πανδημίας (“Μένουμε Σπίτι” και “Μένουμε Ασφαλείς”) έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Στην έκθεσή της σημειώνει:

* «Από το σύνολο των εργασιών της επιτροπής αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ανευθυνότητα, η καταστροφολογία και η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργάζεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την ενημέρωση των πολιτών και τη θωράκιση της οικονομίας. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις, ενώ για μια ακόμη φορά η προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υφάνει σκάνδαλα και να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της κατέπεσε παταγωδώς».

Για τον αποκλεισμό του Documento, αφού σημειώνεται ότι η εφημερίδα δεν δίνει στοιχεία για την κυκλοφορία της, προστίθεται: «Ταυτόχρονα όμως το περιεχόμενό του την επίμαχη περίοδο ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα προστασίας έναντι του κορωνοϊού που έστελνε η καμπάνια. Χαρακτηριστικά, είχε δημοσιεύματα με τίτλο «Από το Μένουμε σπίτι, στο Μένουμε ταπί», «κορονοϊός-κοροϊδοϊός», «Μάσκα-φίμωτρο» κ.α., τα οποία υπονόμευαν τη συλλογική προσπάθεια λήψης μέτρων προστασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διαπιστώνει σαφέστατη κυβερνητική παρέμβαση στην επιλογή των μέσων ενημέρωσης όπου διοχετεύθηκε η διαφημιστική δαπάνη. Στην έκθεσή του μάλιστα, που απλώνεται σε 39.500 λέξεις, αναφέρονται εκτενή αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσαν στην Εξεταστική οι εκπρόσωποι της διαφημιστικής εταιρείας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, από τις οποίες προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Συμπερασματικά, αναφέρεται:

Η Κυβέρνηση αποκλειστικά, ως αναθέτουσα αρχή, ήταν αυτή που αποφάσισε και ενέκρινε τα ΜΜΕ που εντάχθηκαν στη Λίστα Πέτσα και στην εκστρατεία-καμπάνια για τον κορωνοϊό. Η ανάδοχος εταιρεία ήταν αυτή που απλώς πρότεινε μέρος των ΜΜΕ και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή η οποία ενέκρινε και αποφάσισε. Όπως πληθώρα μαρτύρων κατέθεσαν, η λίστα Πέτσα τελικά διαμορφώθηκε χωρίς κριτήρια και κανόνες, καθώς και χωρίς δημόσια πρόσκληση προς τα ΜΜΕ, για να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον κορωνοϊό.

Με τις διερευνηθείσες αποφάσεις και πρακτικές, οι οποίες λήφθηκαν κατά σαφή και ευθεία παράβαση του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, των γενικών αρχών του ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της αμεροληψίας κατά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση εκτέλεσε μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και του Πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο ουσιαστικής φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών και τροχοπέδη για την άσκηση σε βάρος τους κριτικής για την πολιτική, που ασκούν.

Σε αυτό το πλαίσιο της επιχείρησης χειραγώγησης των ΜΜΕ και εντεύθεν της προσπάθειας διαμόρφωσης συγκεκριμένων πολιτικών στάσεων στους Έλληνες πολίτες χρησιμοποιήθηκε το δημόσιο χρήμα και για την κατά παραγγελία διενέργεια δημοσκοπήσεων, όπως χαρακτηριστικά αποδείχθηκε στην περίπτωση της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, η οποία διενήργησε δημοσκοπήσεις κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, αξιοπιστίας και επιστημονικότητας, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων και τη χειραγώγηση των πολιτών.

Το ΚΙΝΑΛ καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

* Ως προς το πρώτο σκέλος του αντικειμένου της Εξεταστικής Επιτροπής που περιλαμβάνει τις λεγόμενες “Λίστες Πέτσα 1 και 2”, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στην τελική κατάρτιση του καταλόγου των επιλεγέντων ΜΜΕ. Δύο είναι οι λόγοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη:

*αφενός, ο περιορισμός τον οποίο επέβαλε η πλειοψηφία της Επιτροπής ως προς κρίσιμης σημασίας αποδεικτικά μέσα (αποκλεισμός πολιτικών προσώπων ως μαρτύρων και απουσία καταγραφής των συνεννοήσεων μεταξύ των δύο ομάδων εργασίας),

* αφετέρου, οι καταθέσεις των δύο βασικών μαρτύρων, δηλαδή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας (κ. Μιχ. Γκάλγκου) και του προέδρου της Επιτροπής Παραλαβής του Υπουργείου (κ. Ιορδ. Γιαμουρίδη), από τις οποίες δεν καθίσταται σαφής ο τρόπος με τον οποίο καταρτίστηκε ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εργασίας (του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας), οι οποίες βρίσκονταν σε επικοινωνία μεταξύ τους, τηλεφωνική ή διαδικτυακή, χωρίς να τηρούνται πρακτικά συζητήσεων ή άλλη διαδικασία που να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις διαφάνειας, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς τους από τη Σύμβαση προβλεπόμενους ρόλους του προτείνοντος και του αποφασίζοντος.

Για την υπόθεση της Opinion Poll, το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι «οι μαρτυρικές καταθέσεις και το εν γένει αποδεικτικό υλικό δεν αφήνουν περιθώρια ασφαλούς συμπεράσματος». Και προσθέτει: «Δυστυχώς, και πάλι η πλειοψηφία απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων πρόσωπα, η μαρτυρία των οποίων θα μπορούσε να διαφωτίσει την Επιτροπή».

Το ΚΚΕ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης στα διάφορα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «Λίστα Πέτσα», δεν διαμορφώθηκε με τα όποια κριτήρια αντικειμενικότητας και διαφάνειας, όσον αφορά την επιλογή των μέσων και την κατανομή των ποσών σε αυτά, ενώ είναι προφανές ότι στην επιλογή των κριτηρίων επέδρασαν καθοριστικά πολιτικές σκοπιμότητες, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε μέσου».

Για την Opinion Poll σημειώνει: «Όπως προέκυψε από τη διαδικασία, κατά το διάστημα των επίμαχων δημοσκοπήσεων ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Opinion Poll αναλάμβανε μέσω άλλης εταιρείας του έργα από το δημόσιο (μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων ύψους 270.000 ευρώ. Μάλιστα ενώ μια τέτοια παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούσε να διαμορφώσει έδαφος για να αναπτυχθούν συνθήκες αδιαφάνειας και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο που να το εμποδίζει, θέτοντας στοιχειώδεις περιορισμούς και ρυθμιστικούς κανόνες στις δημοσκοπικές εταιρείες, λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v