Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν βιάζεται να (προσ)καλέσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε διάλογο

Το “δεν είναι η ώρα τώρα” του Α. Τσίπρα και η τακτική της “μέσης γραμμής” της Χ. Τρικούπη. Η φράση-μήνυμα στον Ν.Ανδρουλάκη για τις δημοσκοπήσεις. Πώς ερμηνεύουν την απάντηση Μητσοτάκη “θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία”.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν βιάζεται να (προσ)καλέσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε διάλογο

“Τα διλήμματα δεν τα βάζει ο Τσίπρας αλλά η ζωή και ο καθένας θα κληθεί να πάρει θέση αργά ή γρήγορα”. Με αυτή την παρατήρηση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναλύουν τον τρόπο με τον οποίον απευθύνθηκε προς το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη το προηγούμενο τριήμερο, καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μοιάζει πλέον λιγότερο απίθανο.

“Το κρίσιμο ερώτημα, αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ.Ανδρουλάκης, είναι το εξής: Ή με τη Δεξιά, ή με τη Δημοκρατική Παράταξη. Δε μπορείς να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη”, είπε.

Ταυτόχρονα όμως διευκρίνισε ότι δεν βιάζεται να ζητήσει συνάντηση μαζί του ούτε να απευθύνει στο ΚΙΝΑΛ πρόταση διαλόγου για την προοδευτική κυβέρνηση.

Δεν είναι η ώρα τώρα”, είπε. Και πρόσθεσε: “οι συγκλίσεις οι προγραμματικές διατυπώνονται στον τρόπο που πολιτευόμαστε, στον τρόπο που διατυπώνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, στις προτάσεις που καταθέτουμε. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει, και όλα πάνω στο τραπέζι θα διεξαχθούν”.

Με άλλα λόγια, ο κ.Τσίπρας δίνει στο νέο ΚΙΝΑΛ (ή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως επιλέγει να το ονομάζει η Χ.Τρικούπη) χρόνο για να ξεκαθαρίσει τι είναι-τι θέλει-με ποιους θα πορευτεί.

Όσο αφορά στην επισήμανση για “τον τρόπο που πολιτευόμαστε”, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η τακτική που έχει επιλέξει η ομάδα του κ.Ανδρουλάκη για τα μείζονος σημασίας θέματα της καθημερινότητας: να κινείται στη μέση γραμμή από τις θέσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τακτική που έγινε πιο ευδιάκριτη στο θέμα της τιμής των μοριακών τεστ και, εσχάτως, των αδειών ειδικού σκοπού στους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με covid (σ.σ. το ΚΙΝΑΛ προτίμησε τελικά το “παρών” στην τροπολογία Χατζηδάκη για άδεια με μειωμένες κατά 50% αποδοχές, ενώ όλη η υπόλοιπη αντιπολίτευση την καταψήφισε).

Μέχρι να βρει πατήματα ο Ανδρουλάκης

Η Κουμουνδούρου αποφεύγει με αξιοπρόσεκτη επιμονή να αντιπαρατεθεί στη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - πόσο μάλλον να καυτηριάσει “θολές” τοποθετήσεις της.

Επισήμως, της δίνει χρόνο να κάνει τα πρώτα της βήματα, παρότι πέρασε ήδη 1,5 μήνας από τον εκλογή του κ.Ανδρουλάκη: “Θέλω να είμαι έντιμος απέναντί του. Δεν έχει δοθεί η δυνατότητα ακόμα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του, περνά μια περίοδο μέλιτος, αντιλαμβάνεστε. Και εγώ το έχω περάσει αυτό, όταν εξελέγην για πρώτη φορά Πρόεδρος του κόμματος, στο 3% τότε. Δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του νεαρού της ηλικίας μου τότε, εκτοξεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% δημοσκοπικά”, ήταν η φράση του κ.Τσίπρα στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη (στο Kontra).

Το δια ταύτα όμως, μαζί και το μήνυμα προς τον κ.Ανδρουλάκη, δόθηκε με την αμέσως επόμενη φράση: “Βέβαια, για όλους, η δυσκολία η μεγάλη είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις και οι θέσεις που θα πάρεις πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα. Την ιστορία τη δική μου τη γνωρίζετε. Μετά από λίγους μήνες έγιναν ευρωεκλογές, εμείς πήγαμε ξανά στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ, τα δύσκολα είναι μπροστά και εκεί θα κριθεί, πώς θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά διλήμματα, τα πολιτικά ερωτήματα, ποιες θέσεις θα παρουσιάσει”.

Πεισματάρα και ζοφερή πραγματικότητα

Πέραν των “πατημάτων” που πρέπει να βρει το νέο ΚΙΝΑΛ, η έλλειψη βιασύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πολιτικό διάλογο με αντικείμενο την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας προέρχεται και από τη συγκυρία:
πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της με σχεδόν 100 θανάτους ανά ημέρα, μεγάλο βαθμό θετικότητας, νοσηλειών και διασωληνώσεων (σ.σ. με αυξημένο στο 19% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που καταλήγουν στις ΜΕΘ) και παραλλαγών των μεταλλάξεων.
ακρίβεια γονατίζει νοικοκυρά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους αρμόδιους περί την ενέργεια να προβλέπουν ότι “σε λίγους μήνες οι σημερινοί φουσκωμένοι λογαριασμοί θα μας φαίνονται …παιδική χαρά”.
-Στα ζητήματα παραβατικότητας (βιαστές, παιδεραστές, κυκλώματα) και Δημοκρατίας (δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων) τα “κρούσματα”, όπως παρατηρούν, “πληθαίνουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς”.

Εδώ “κολλάει” λοιπόν η εκτίμηση του κ.Τσίπρα και των συνεργατών του, ότι “τα διλήμματα δεν τα βάζουμε εμείς αλλά η ίδια η πραγματικότητα”, που εμφανίζεται “και πεισματάρα και ζοφερή”.

Το ανοικτό εκλογικό παράθυρο

Στα διλήμματα δε, περιλαμβάνει και τα εκλογικά που ταλανίζουν το Μαξίμου για τον χρόνο που θα μπορεί να στήσει πρόωρες κάλπες.

Δεν διέλαθε της προσοχής (και) της Κουμουνδούρου η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1), όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο των εκλογών: “Θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψη μου”, είπε.

“Το ‘θέλουμε’ και το ‘δεν έχω πρόθεση’ απέχει πολύ από προηγούμενες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις”, λένε. Υπενθυμίζοντας ότι τον περσινό Απρίλιο είχε συνοδεύσει την διαβεβαίωση περί εξάντλησης της τετραετίας με τη φράση “σας κοιτάω στα μάτια και σας το λέω”.

Εξ ου και η εκλογική προετοιμασία “δια παν ενδεχόμενο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v