Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πού στοχεύει με την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

«Απολογούμενοι» πρωθυπουργός-υπουργοί, λέει το κόμμα. Αντιπολιτευτικό μέτωπο με ή χωρίς αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. ΚΙΝΑΛ: «Οχι εκλογές λόγω πανδημίας» αλλά αναμένεται απάντηση... για αμέσως μετά.

ΣΥΡΙΖΑ: Πού στοχεύει με την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

«Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το ρητορικό ερώτημα με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση εξηγεί γιατί κατέθεσε χθες πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Εξηγώντας ότι η πλήρης αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μία κακοκαιρία που είχε αναγγελθεί από τους μετεωρολόγους μία εβδομάδα πριν ενσκύψει, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση.

Όπως παρατηρούν συνεργάτες του, οι αποκαλύψεις που βγάζει στη φόρα το εν εξελίξει γαϊτανάκι ευθυνών «όχι απλώς δικαιώνει την απόφαση αλλά, πλην απροόπτου, θα τροφοδοτούν την τριήμερη συνεδρίαση της Βουλής», η οποία, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται λίαν φορτισμένη.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Αττική Οδός γνωστοποίησε χθες ότι είχε εγκαίρως θέσει το αίτημα να απαγορευτεί προληπτικά από το βράδυ της Κυριακής η διέλευση φορτηγών-βαρέων οχημάτων, αλλά το απέρριψε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης για να μη διαταραχθεί η οικονομική-εφοδιαστική αλυσίδα. Ο υπουργός προέβη σε διάψευση, οπότε η αλήθεια αναζητείται στα πρακτικά των συσκέψεων που έγιναν εν αναμονή της «Ελπίδας»…

Το σκεπτικό και ο σκοπός 

Ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση θα καταψηφιστεί την Κυριακή -«καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση δυσπιστίας», λένε. 

Γιατί την έκαναν; Όπως απαντούν, επειδή:

  • Έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος για εκλογές που έχει προβάλει ο κ. Τσίπρας από τις 18 Οκτωβρίου. Και δείχνει ότι όχι απλώς δεν τον φοβίζουν «οι δημοσκοπήσεις της χαράς και η προπαγάνδα της συμφοράς», όπως είπε, αλλά επιδιώκει με κάθε (θεσμικό) τρόπο την προσφυγή στις κάλπες. 
  • Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθούν σε θέση απολογούμενου επί τρεις ημέρες για όλο το πλέγμα της πολιτικής τους, καθώς η κακοκαιρία έδωσε την αφορμή, όχι την αιτία. 
  • Γι' αυτό άλλωστε στην ομιλία του χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία-στην οικονομία-στην υγεία-στη Δημοκρατία. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κυβερνών κόμμα θα εστιάσει, πάλι, στην τραγωδία στο Μάτι «για να γίνουν οι συγκρίσεις», τότε «θα αποδείξουν ότι μόνο με επαναλαμβανόμενη τυμβωρυχία μπορούν να αντιπαρατεθούν», σημειώνουν.
  • Δημιουργεί, αντικειμενικά, αντιπολιτευτικό μέτωπο καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κοινό βηματισμό, αλλά δείχνει την αντιπολιτευτική συμφωνία στην ανάγκη να φύγει μια ώρα γρηγορότερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», διευκρινίζουν. 
  • Υπενθυμίζουν με νόημα μάλιστα ότι μόλις την Τετάρτη κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η ελάσσων αντιπολίτευση δεν στηρίζει το αίτημα για εκλογές και, άρα, «ο Τσίπρας είναι μόνος του σ' αυτό». 
  • Ειδικά στο ΚΙΝΑΛ, όπως λένε, η πρόταση δυσπιστίας λειτούργησε ως βοήθημα για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, δεδομένου ότι η νέα ηγεσία του επιλέγει θέσεις «ανάμεσα» στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για να μη φανεί ότι γέρνει υπέρ του ενός ή του άλλου.

Παρά τις ερμηνείες αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εν λόγω πίεση στο ΚΙΝΑΛ είναι αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, στελέχη του επιμένουν να μην τα αποδέχονται. «Όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι, οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν μέχρι και 15%. Το ίδιο έγινε και όταν μετονομάστηκε το ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ. Το ζητούμενο και τις δύο φορές ήταν να πριμοδοτηθεί οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί ‘ανάχωμα’ στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια είναι γνωστή», λένε.

Τούτο ωστόσο, όπως προσθέτουν, δεν σημαίνει ότι μία ή περισσότερες πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση «είναι περιττές, τόσο για το ίδιο όσο και για τους προοδευτικούς πολίτες που ζητούν καθαρές θέσεις και αντιθέσεις». 

ΚΙΝΑΛ: Άλλο εσωκομματικές κάλπες κι άλλο εθνικές  

Αυτό το τελευταίο στοιχείο παρήγαγε ήδη αποτελέσματα, παρότι το ΚΙΝΑΛ επέλεξε πάλι τη μέση οδό: «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας διότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει - «όχι» στο αίτημα για εκλογές λόγω πανδημίας, όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με τη θέση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις… και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και οι πρώτες ήταν ιδιαίτερα επιθετικές. Κι αυτό διότι η πορεία της πανδημίας δεν εμπόδισε το ΚΙΝΑΛ να διενεργήσει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Προς επίρρωση, στελέχη και των δύο πλευρών αναφέρουν αριθμούς: ο πρώτος γύρος των εκλογών του ΚΙΝΑΛ (5 Δεκεμβρίου) έγινε με 79 θανάτους και 715 διασωληνωμένους, ενώ στον δεύτερο γύρο (12 Δεκεμβρίου) οι θάνατοι ήταν 90 και οι διασωληνωμένοι 708. «Τότε δεν υπήρχε θέμα πανδημίας;», η καυστική ερώτηση.

Επ' αυτού, πηγές του ΚΙΝΑΛ απαντούν ότι «οι εσωκομματικές κάλπες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές» ως προς τον αριθμό των ψηφοφόρων. Δεν απαντούν όμως στο έτερο ερώτημα, που τίθεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ: εάν σε δύο-τρεις  εβδομάδες αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας, όπως επιμένουν οι επιστήμονες, η θέση του ΚΙΝΑΛ για πρόωρες εκλογές θα αλλάξει; «Θα το δούμε τότε», είναι η προσωρινή απάντηση -μέχρι νεωτέρας.

«Θέλετε λύση Παπαδήμου;»

Η «θολή» απάντηση οδήγησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Παππά στη (δημόσια) παρατήρηση ότι η αναγνώριση της ανάγκης να φύγει μία κυβέρνηση, αλλά η απόρριψη του αιτήματος για εκλογές, οδηγεί (και) στην ερμηνεία για λύση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή «όπως έγινε το 2011 με τον κ. Παπαδήμο». Το ερώτημα θα τεθεί και στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, προκειμένου να πάρει επισήμως θέση το ΚΙΝΑΛ εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με μία τέτοια εξέλιξη. 

Να σημειωθεί ότι από το τριήμερο «κονταροκτύπημα» στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης θα απουσιάζει αφού, ως γνωστόν, δεν είναι βουλευτής. Τη μάχη μέσα στην Ολομέλεια θα την δώσουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης. 

Όπως έγινε και με τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, ο κ. Κατρίνης θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (πιθανότατα την Κυριακή), όπου την εισήγηση-ομιλία θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προβαίνει και σε on camera δηλώσεις, όποτε το κρίνει αναγκαίο, ώστε να μην είναι «απών» από την ειδησεογραφία των ημερών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v