Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Σακούλες με λεφτά το 2007, «λίστα Μητσοτάκη» σήμερα

«Ξεπεράσατε και τους Μαυρογιαλούρους του ’60, φάγατε από τα έτοιμα και τώρα αφήνετε την κοινωνία να στενάζει από την ακρίβεια, για να μην ξεφύγετε δημοσιονομικά». Επίθεση στην κυβέρνηση από τη Βουλή.

Α. Τσίπρας: Σακούλες με λεφτά το 2007, «λίστα Μητσοτάκη» σήμερα

«Είτε σε σακούλες, είτε σε εμβάσματα, είτε από Μαυρογιαλούρους του ’60, είτε από γιάπηδες του ’22, ίδια είναι η πρακτική της Δεξιάς: εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων και διαφθορά για το χτίσιμο του καθεστώτος σας. Μόνο που τώρα εσείς το έχετε τερματίσει».

Με αυτή τη φράση, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Πέτρου Δούκα για «τα εκατομμύρια που μοιράσαμε σε σακούλες» μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, των κλειστών διαγωνισμών και «των χρυσών μισθών στα golden boys».

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά το μονοκομματικό (ΝΔ) πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την περίφημη «λίστα Πέτσα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την πραγματική, όπως είπε, διάσταση του θέματος: «Δεν υπάρχει ούτε λίστα Πέτσα ούτε λίστα Πιερρακάκη ούτε λίστα Δημητριάδη ή Σκέρτσου ή Κικίλια. Μία λίστα υπάρχει, η λίστα Μητσοτάκη και απαρτίζεται από φίλους και αεριτζήδες».

Παρά το γεγονός, δε, ότι το πόρισμα της πλειοψηφούσας ΝΔ στην Εξεταστική κατέληξε στο ότι τα 22 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν ορθώς στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε εκ νέου: «Η Εξεταστική επιτροπή έβγαλε την πρώτη ύλη για δικαστική διερεύνηση στο μέλλον».

Ως κεντρική ιδέα για τον τρόπο κατανομής (άνευ αντικειμενικών κριτηρίων) των χρημάτων στα μέσα ενημέρωσης, είπε: «Στηρίζεις την κυβέρνηση; Πληρώνεσαι. Την αποθεώνεις; Πληρώνεσαι ακόμα καλύτερα».

Φάγατε από τα έτοιμα

Σε μία από τις πιο σκληρές και καυστικές ομιλίες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στο εν εξελίξει «πάρτι κολλητών», τη στιγμή που η κοινωνία γονατίζει από τους λογαριασμούς και από τις τιμές των προϊόντων, με την κυβέρνηση να αρνείται πραγματικά μέτρα ενίσχυσης για να μην κινδυνεύσει ο Προϋπολογισμός. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

  • «Μοιράσατε με απόλυτη αδιαφάνεια τόσο δημόσιο χρήμα και λέτε τώρα με θράσος στους πολίτες, που βλέπουν τους λογαριασμούς να υπερβαίνουν μισθούς και συντάξεις, ότι δεν μπορείτε να πάρετε μέτρα ενίσχυσης για να μην ξεφύγετε δημοσιονομικά.
  • Επί 2,5 χρόνια τρώγατε από τα έτοιμα, από τα 37 δισ. ευρώ, που σας αφήσαμε. Με απευθείας αναθέσεις, με διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε κουμπάρους, κολλητούς, φίλους, με τους κρατικοδίαιτους κηφήνες που κουβαλάτε πάντα μαζί σας. Μόλις χθες εκτινάξατε τους μισθούς (8.131 ευρώ μηνιαίως) στα golden boys του ΕΦΚΑ και λέτε ότι δεν έχετε λεφτά για σοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Ισπανία αύξησε τέσσερις φορές από το 2019 μέχρι σήμερα τον κατώτατο μισθό. Εσείς τον αφήσατε καθηλωμένο, δώσατε 2% αύξηση στις αρχές του χρόνου και εξαγγείλατε νέα αύξηση στο μέλλον, παρότι τώρα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βλέπουν τους λογαριασμούς τους να είναι μεγαλύτεροι από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
  • Μοιράζετε λεφτά στα επικοινωνιακά φερέφωνά σας και στους δικούς σας ανθρώπους, αλλά αυτά τα χρήματα τα στερήσατε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες, τα στερήσατε από υποδομές, αναλώσιμα και προσωπικό του ΕΣΥ. Τα λεφτά που μοιράζετε με τις “λίστες Πέτσα” τα στερήσατε από τους επιχειρηματίες που έβαλαν ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Από μία κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας.
  • Γιατί στην Κύπρο είναι χαμηλότερες οι τιμές στη βενζίνη; Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη 5άδα της ΕΕ με ακριβότερη τιμή βενζίνης (μετά τους φόρους) και στις τελευταίες θέσεις ως προς τους μισθούς».

«Ερχεται η ώρα σας…»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «πρωτοφανή απόπειρα λοβοτομής της Δημοκρατίας, με στόχο τη δημιουργία του καθεστώτος σας», για να τονίσει: «Τα καθεστώτα συνήθως πέφτουν απότομα και με πάταγο. Να το θυμάστε, γιατί έρχεται η ώρα σας. Είστε μία ανοικτή πληγή για τη χώρα και την κοινωνία. Αλλά ως γνωστόν, η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Ως διέξοδο παρουσίασε τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αναφέροντας τα πρώτα μέτρα που θα πάρει για την ανακούφιση της κοινωνίας:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Ρύθμιση του πανδημικού χρέους για διαγραφή μέρους του.
  • Μείωση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια.
  • Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔEΗ.
  • Θέσπιση κανόνων και αυστηρών ελέγχων για τα καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v