Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης

Από το καλοκαίρι τού ζητάμε να πάρει μέτρα για την ακρίβεια και απαντούσε «δεν υπάρχει πρόβλημα». Σε 18 χώρες μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, εδώ όχι. Ένα «ισχυρό λόμπι στον ΣΕΒ» δεν θέλει πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Ίσες αποστάσεις» και… Πολάκης.

Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης

«Διαχειριστή της συμφοράς» αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό και τον προ(σ)κάλεσε εκ νέου σε τηλεοπτικό debate σε όποιο στούντιο επιθυμεί.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις εκλογές στον Σκάι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωσε στο εκρηκτικό πρόβλημα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι στη χώρα μας πήρε αυτές τις διαστάσεις λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να παρέμβει με μέτρα ενίσχυσης.

«Ναι, η ενεργειακή κρίση είναι διεθνές φαινόμενο, που πήρε αυτές τις διαστάσεις στην Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση αφενός δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι θα ήταν μόνιμο φαινόμενο και όχι παροδικό. Όταν το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του απαντούσαν ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα" και επέμεινε στη γνωστή θέση περί αυτορρύθμισης της αγοράς», τόνισε.

Προς επίρρωση, σημείωσε ότι 18 ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ αναφέρθηκε στην «άκαιρη και άστοχη ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ που εκτίναξε τους λογαριασμούς» και στην άρνηση της κυβέρνησης να κάνει ακόμα και ελέγχους στα καρτέλ.

Στην ερώτηση «εσείς τι θα κάνετε;», απάντησε:

Η ΔEΗ θα ανακτήσει το «Δ» (σ.σ. δημόσιο ρόλο) με εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, όπως έγινε στη Γαλλία.
Θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΦΠΑ σε προϊόντα.

Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Εν προκειμένω, τόνισε ότι η αύξηση κατά μόλις 2% που αποφάσισε η κυβέρνηση οφείλεται «σε ένα σκληρό λόμπι στον ΣΕΒ», σε αντίθεση με την υγιή επιχειρηματικότητα που συμφωνεί με την ουσιαστική αύξηση των μισθών.

Γιατί τώρα εκλογές;

Στην ερώτηση γιατί ζήτησε εκλογές εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το κόμμα του επί δύο χρόνια στήριξε τα μέτρα προστασίας, ωστόσο η καθοριστική στιγμή για το εκλογικό αίτημα ήταν η αποκάλυψη για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα (θάνατοι εκτός ΜΕΘ), που δεν ελήφθη υπόψη από το Μαξίμου.

«Ζήτησα εκλογές τον Δεκέμβριο, όταν μέσα από αυτή τη μελέτη είδαμε ότι η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει από επιλογές της κυβέρνησης», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν στηθεί κάλπες τόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε κόμματα, όπως στο ΚΙΝΑΛ για ανάδειξη νέου προέδρου.

Επισήμανε, δε, ότι η προσφυγή στις κάλπες, πέραν της προφανούς ανάγκης να φύγει αυτή η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο δημιουργίας ενός «αντιπολιτικού κινήματος όπως αυτό που οδήγησε σε μορφώματα τύπου Χρυσή Αυγή» στα πρώτα χρόνια της μνημονιακής κρίσης.

«Η οργή πρέπει να εκφραστεί πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει «ίσες αποστάσεις»;

Με σαφή τρόπο κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, παρατηρώντας ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στην προσήλωση στην αγορά και στο ισχυρό-κοινωνικό κράτος.

«Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση σημαίνει ότι εξ αντικειμένου βοηθάς την κυβέρνηση. Αντίπαλός μας είναι ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.

Και πρόβαλε εκ νέου την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας «όσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να βρουν μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης».

Για Πολάκη και αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας πήρε σαφείς αποστάσεις από απόψεις που διατυπώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περί «συριζοφρουρών» κ.λπ. (όπως από τον Παύλο Πολάκη).

«Διαφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να στήσεις μηχανισμούς όπως της Δεξιάς. Αν παίξουμε σε αυτό το γήπεδο, θα χάσουμε, γιατί είμαστε αντίθετοι. Η αξιοκρατία και οι μεταρρυθμίσεις είναι το δικό μας γήπεδο», τόνισε.

Εξήγησε, δε, ότι στο κόμμα του γίνεται διάλογος και είναι δικαίωμα του κάθε μέλους ή στελέχους να διατυπώνει απόψεις.

Στο σημείο αυτό, με αφορμή ερωτήματα που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός μέσω του Σκάι (και του Γιώργου Αυτιά) το Σάββατο, (προ)κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσουν απευθείας «και όχι μέσω δημοσιογράφων» σε τηλεοπτικό στούντιο.

Τέλος, για τις καταστατικές αλλαγές που ο ίδιος πρότεινε στο κόμμα του, ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου, εξήγησε ότι πιστεύει στην άμεση εκλογή, από τα μέλη, της συλλογικής ηγεσίας (Κεντρικής Επιτροπής) και όχι μόνο του προέδρου όπως κάνουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Διευκρίνισε εκ νέου βεβαίως ότι μιλά για το δικαίωμα των μελών να εκλέγουν απευθείας την ηγεσία «και όχι των περαστικών, που δηλώνουν ‘φίλοι’ του κόμματος για να ψηφίσουν κάποιο πρόσωπο για πρόεδρο ακόμα και αν είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων».

Ο κ.Τσίπρας είπε μάλιστα ότι τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν και για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας έχει μια εύκολη συνταγηή για όλα 

«Ο κ. Τσίπρας, όπως κάνει πάντα όταν βρίσκεται στην Αντιπολίτευση, έχει μια εύκολη συνταγή για όλα. Λεφτά και προσλήψεις. Έτσι λοιπόν και σήμερα ήταν επικίνδυνα απλοϊκός σε όσα είπε για ένα τεράστιο σε μέγεθος κοκτέιλ διεθνών κρίσεων», σχολιάζει για τη συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, ο Αλ. Τσίπρας «φάνηκε ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και δεν κατανοεί το μέγεθος και τις διαστάσεις των κρίσεων για αυτό και η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά στο ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει. Από κούφια συνθήματα όμως οι Έλληνες έπαθαν κι έμαθαν.

ΥΓ. Να του υπενθυμίσουμε ότι ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας, δεν ακούστηκε πρώτη φορά από τον κ. Πολάκη. Το είπε ο ίδιος μιλώντας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, απλώς ο κ. Πολάκης την εξειδικεύει».

Ηλιόπουλος: Στηρίζει μόνο τους ισχυρούς, λεηλατεί την κοινωνία

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που έχει φέρει την Ελλάδα στην κορυφή ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω πανδημίας, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος, απαντώντας στον Γ Οικονόμου. 

Οπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, νομοθετούν αντίστοιχες αυξήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αγνοεί απλά τη διεθνή πραγματικότητα. Είναι ο πρωθυπουργός που συνολικά έχει οικοδομήσει μια δική του πραγματικότητα. Στηρίζει μόνο τους ισχυρούς και λεηλατεί την κοινωνία. Οι πολίτες σύντομα θα βάλουν τέλος στην νεοφιλελεύθερη και αυταρχική διακυβέρνηση του», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v