Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 156+1 «ναι» και... προειδοποίηση κατάργησής του ψηφίστηκε ο «νέος ΕΦΚΑ»

Υπερψήφισε ΝΔ και Κ. Μπογδάνος - καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Τα δύο σημεία που προκάλεσαν «εκρήξεις». Κ. Χατζηδάκης: Δεν προσχωρώ στο δόγμα του Αγίου Δημοσίου. Α. Τσίπρας: Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον νόμο σας.

Με 156+1 «ναι» και... προειδοποίηση κατάργησής του ψηφίστηκε ο «νέος ΕΦΚΑ»

Η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ευρεία πλειοψηφία που ήθελε στη Βουλή για τον “νέο ΕΦΚΑ” καθώς το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη υπερψηφίσθηκε μόνο από τους 156 βουλευτές της ΝΔ (απούσα λόγω ασθένειας η Μαριέτα Γιαννάκου) και τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο. 
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και “χτύπησαν” σκληρά το νομοσχέδιο στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης του στην Ολομέλεια.

Τα βασικά σημεία που συγκέντρωσαν την οργή τους, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ομιλητών, είναι:

  • Θα ενταχθούν στον Οργανισμό 256 ιδιώτες για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με μηνιαίους μισθούς 8.134 και 4.632 ευρώ, αντίστοιχα και με λιγότερα προσόντα από όσα απαιτεί το ΑΣΕΠ για τους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Για την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ (άνω του ενός δισ. ευρώ) θα συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, στη διοίκηση της οποίας δεν θα μετέχει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ. 

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο “νέος ΕΦΚΑ” θα αποτελέσει την “κερκόπορτα” ώστε με τον ίδιον ή παραπλήσιο τρόπο να αλωθεί από ιδιώτες το Δημόσιο, καθώς “η κυβέρνηση θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εξαιρετικά οργισμένη παρέμβασή του, δεσμεύθηκε ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, παρότι τα… blue golden boys, όπως είπε,  θα μπουν στον ΕΦΚΑ με τριετείς συμβάσεις (και δυνατότητα ανανέωσης) ώστε να μην είναι εύκολη η απομάκρυνση τους. 

Δεδομένου ότι το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για την έλευση των ιδιωτών είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε στην λύση που είχε επιλέξει το υπουργείο Εργασίας επί Έφης Αχτσιόγλου: τις συμβάσεις (μέσω ΑΣΕΠ) με 800 νέους επιστήμονες οι οποίοι κατευθύνθηκαν στον ΕΦΚΑ και “έβγαζαν συντάξεις”, με αποτέλεσμα “οι εκκρεμότητες να μειωθούν από τις 367.000 “που παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά” στις 107.000”.

“Τους διώξατε όλους μετά τις εκλογές. Σας παραδώσαμε 107.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι σήμερα”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Κ. Χατζηδάκης: Το δόγμα του “Αγίου Δημοσίου”

“Eπιβεβλημένη και αναγκαία τομή” χαρακτήρισε ο κ.Χατζηδάκης τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για τον πιο προβληματικό οργανισμό του Δημοσίου. 

“Δεν φτάνουν τα 'μπάϊ πας' που έγιναν, ο ΕΦΚΑ είναι πολυτραυματίας και χρειάζεται μια ολιστική, ριζική αναμόρφωση. Δεν προσχωρώ στο δόγμα του Αγίου Δημοσίου. Γι’ αυτό κάνουμε ουσιαστική παρέμβαση, με μια διευθυντική ομάδα 3ετούς θητείας και δυνατότητα ανανέωσής της για άλλη μια φορά για να αλλάξουμε ριζικά τον Οργανισμό. Το ίδιο κάνουμε και στις πιο κάτω βαθμίδες δίνοντας κίνητρα», πρόσθεσε.

Για την εταιρεία ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας επικαλέσθηκε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2016) σύμφωνα με τον οποίον οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν, κατ΄ εξαίρεση, να εκτελούν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες για την αξιοποίηση των ακινήτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v