Ν. Ανδρουλάκης: Να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ενός λεπτού σιγή για τη Φώφη Γεννηματά. “Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε στην όχθη των νικητών”.

Ν. Ανδρουλάκης: Να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Τη βεβαιότητά του ότι το βράδυ των εκλογών “το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι στην όχθη των νικητών και θα κοιτά την όχθη των νικημένων της Δεξιάς και της Αριστεράς”, εξέφρασε εκ νέου ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.  

Δεδομένου δε, ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η πρώτη μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της.

Διατηρώντας τη γραμμή των “ίσων αποστάσεων”, ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέσθηκε “τις πρόσφατες κυβερνητικές εμπειρίες” που έχει ο ελληνικός λαός “και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ”, κάνοντας σαφές ότι επιχειρεί κυβερνητική αποτίμηση από το 2015 και μετά.

Κατηγορώντας εξίσου τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “επιλέγουν ως καταφύγιο τη διχόνοια και την πόλωση”, εμφάνισε στον αντίποδα “την δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, που θα στείλει αυτό τον θίασο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας” και θα επαναφέρει “τη γνήσια αλλαγή” ώστε “να ξεκινήσει από τη χώρα μας η αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας”. 

Με τη φράση “ο Δεκέμβρης ήταν μόνο η αρχή”, εννοώντας τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο πρόεδρο, παρουσίασε το πρόγραμμα αυτοοργάνωσης” του κόμματος. 

  • Στις 8 Μαΐου θα εκλεγούν οι σύνεδροι για το συνέδριο που θα γίνει 20-22 Μαίου.
  • Μέχρι τότε, η “αυτοοργάνωση” θα γίνεται “γειτονιά-γειτονιά και όχι από τα τηλεπαράθυρά”, με τη συνδρομή και των περιφερειακών θεματικών συνεδρίων. 
  • Σ΄αυτό το πλαίσιο, η αρχή θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη, με θέμα το νέο ΕΣΥ και θα ακολουθήσουν συνέδρια για το αγροτικό, την ενεργειακή αυτονομία χώρας, τη μεταποίηση και την Παιδεία. 

Ο κ. Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα

Στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την διαχείριση της ακρίβειας.

“Λέει ότι δεν έχουμε περαιτέρω δημοσιονομικό περιθώριο. Τώρα το θυμήθηκε; Τα λεφτόδεντρα δεν είναι α λα καρτ. 

Όλα τα κράτη στήριξαν κοινωνίες στην πανδημία, αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία. Εδώ, ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων δεν έπιασε τόπο και η κυβέρνηση έμεινε από καύσιμα”.

Υπενθυμίζοντας, με τη σειρά του, ότι “το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, αναφέρθηκε στα κέρδη-ρεκόρ που καταγράφουν οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ελλάδα.

“Ο πρόεδρος ΡΑΕ, στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ελέγχους: υπάρχει το πόρισμα; Θα δημοσιευτεί;”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ενώ, επικαλούμενος το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι πρέπει να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ακρίβεια, τον κατηγόρησε ότι “πετάει τη μπάλα εκεί που νομίζει ότι θα χαθεί η δική του ευύνη”.  

Ως εκ τούτου παρουσίασε τις προτάσεις (και) του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ:

  • Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στα καύσιμα
  • Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας
  • Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Νέο ΕΚΑΣ (σ.σ. όπως είπε το σχέδιο το επεξεργάσθηκε ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης). 

Εμπάργο όπλων στην Τουρκία 

Αναφερόμενος στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, παρέπεμψε στη γνωστή πρόταση του για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. 

“Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι άδικο (χωρίς αυτό το εμπάργκο) να προβαίνει η Ελλάδα σε τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες για να φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα”, σημείωσε.

Και τόνισε: “Να γίνει αντιληπτό πως όποια χώρα θελήσει να επιβουλευτεί σύνορα άλλης χώρας θα έχει τις ίδιες κυρώσεις με την Ρωσία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v