Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Opinion Poll

Μείωση του ποσοστού της ΝΔ και αύξηση για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση. Στο 13,9% το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Τι λένε οι Ελληνες για Ουκρανία και ακρίβεια.

Μειώνεται η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Opinion Poll

 Στο 9,8% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, με το ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος να υποχωρεί στο 33,1% έναντι 23,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ χάνει 1.1% ( πάντα σε σχέση με την έρευνα του Φεβρουαρίου)  και συγκεντρώνει το 30.1%, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 1.6% και φτάνει το 21.2%. Η διαφορά, παρά τη φθορά που δέχεται η κυβέρνηση, είναι της τάξης του 8.9%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΙΝΑΛ 12.5% (14.2%), Κ.Κ.Ε 4.2% (4.7%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.7% (4%), ΜέΡΑ 25 2.9% (2.6%). Επίσης οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ συγκεντρώνουν 2,2%, 3.9% δηλώνει άλλο κόμμα, 2.9% Λευκό/ Άκυρο, 6.3% αποχή και 9% αναποφάσιστοι.

Με την αναγωγή επί των εγκύρων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται: Ν.Δ 33.1%, ΣΥΡΙΖΑ 23.3%, ΚΙΝΑΛ 13.9%, Κ.Κ.Ε 4.6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1%, ΜέΡΑ 25 3.2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2.4%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4.3% και οι Αναποφάσιστοι είναι 9.9%.

Οπως αναφέρει η Opinion Poll στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης: 

H ελληνική κοινωνία ζει στον αστερισμό της ακρίβειας, με το πρόβλημα αυτό να επικρατεί πλήρως στην επιλογή των πολιτών, με 65,4% (είχαν δυνατότητα δύο επιλογών) ως το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αν, δε, ληφθεί υπόψη ότι ακολουθούν τα θέματα Οικονομίας/Ανάπτυξης με 27.5%, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η ανεργία με 8.3%, γίνεται αντιληπτό το κλίμα που κυριαρχεί και καθορίζει τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού με 10.5%.

Για τα θέματα που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ευρήματα αναδεικνύουν θέματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία και δείχνουν ένα πυρήνα της τάξης του 25%-30% που έχει αντιδυτικά αντανακλαστικά, το οποίο συναντούμενο με ένα τμήμα «μη καθαρής στάσης» παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα

- Το 45.6% θεωρεί ότι τη βασική ευθύνη για τον πόλεμο έχει ο Β. Πούτιν, ενώ το 35.7% απαντά ότι τη βασική ευθύνη έχει η Δύση και το 4.1% η Ουκρανία. Από τα τρία κόμματα που έχουν καταγγείλει επίσημα την εισβολή (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 35% καταλογίζει τη βασική ευθύνη στον Β. Πούτιν ενώ το 45.8% θεωρεί τη Δύση ως βασική υπεύθυνη και το 5.3% την Ουκρανία.

- Το 49. 2% απαντά ότι η συνταύτιση της χώρας από την πρώτη στιγμή με τη Δύση είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας, ωστόσο συγκεντρώνεται ένα 47.3% που έχει αντίθετη άποψη.

- Το 69.2% δηλώνει ότι είναι με τη Δύση, ενώ  το 9.7% ότι είναι πιο κοντά στη Ρωσία. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το 3.4% δηλώνει ότι είναι εξίσου και με τους δύο, ενώ το 14% ότι δεν είναι κοντά με κανένα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά με τον Δυτικό κόσμο συναντιούνται στη Ν.Δ, το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ με 84%, 88% και 71% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν πιο κοντά στη Ρωσία συναντιούνται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, την ΜέΡΑ 25, το Κ.Κ.Ε και τον ΣΥΡΙΖΑ με 26.7%, 17.9%, 13.3% και 10% αντίστοιχα.

Το 93% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα παγκόσμια -και επομένως και στη χώρα μας- άνοδο των τιμών της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων και πιθανά μια οικονομική κρίση. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 21.4% θεωρεί ότι αυτή την κρίση μπορεί να την αντιμετωπίσει κάθε χώρα από μόνη της, ενώ το 75.3% πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα και έκτακτες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν ολίγοις, αξιοσημείωτα τμήματα που είναι επιφυλακτικά απέναντι στη Δύση ή ακόμα και κρατούν αρνητική στάση, διαβλέποντας τον οικονομικό κίνδυνο, καταφεύγει στην ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ε.Ε. Ταυτόχρονα το 30.6% θεωρεί ότι για αυτό το κύμα ακρίβειας φταίει η εισβολή και η η κατάσταση που δημιουργείται διεθνώς, το 22.2 % ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ το 36.1% βλέπει στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων τη βασική αιτία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό στη χώρα

- Το 1.5% θεωρεί μόλις ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του και το 26.7% ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, το 71.4% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει.

- Το 22.9% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας με ευκολία, ενώ το 67.9% δηλώνει ότι τους πληρώνει με δυσκολία και το 7% ότι δεν μπορεί να τους πληρώνει.

- Το 80.8% διαπιστώνει όταν πηγαίνει να ψωνίσει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά, έναντι ενός 16.7% που θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί λίγο και καθόλου.

- Το 47.1% δηλώνει ότι πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του στα δάνεια και στις κάρτες, έναντι ενός 11.2% που δηλώνει ότι πληρώνει κανονικά. Το 40.9% δηλώνει ότι δεν έχει δάνειο ή κάρτα.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το 29.2% δηλώνει ικανοποίηση με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ το 68.3% έχει αντίθετη άποψη. Τα παραπάνω στοιχεία και το γεγονός ότι το 20.1% θεωρεί ότι αν υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειριστεί καλύτερα τα θέματα (το 73.3% έχει αρνητική άποψη) είναι που συνθέτουν το δύσκολο τοπίο λόγω της ακρίβειας και παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

- Συνολικά το 35.7% (σχεδόν -2% σε σχέση με την έρευνα της OPINION POLL στα μέσα του Φεβρουαρίου) δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά με το κυβερνητικό έργο.

- Ο Κ. Μητσοτάκης με 33.8% έναντι 21.9% του Α. Τσίπρα θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα ακρίβειας, όμως το 37.1% δηλώνει τον Κανένα. Ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του Α. Τσίπρα με 40.1% έναντι 17.7% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα διεθνή και οικονομικά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την επιλογή Κανένας να συγκεντρώνει 34.1%. Ο Α. Τσίπρας με 33.7% υπερτερεί του Κ. Μητσοτάκη που συγκεντρώνει 30.6% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

- Ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί με σημαντική διαφορά του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 33.6% έναντι 15.6%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Κανένας. Ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 8.7%, ενώ οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί συγκεντρώνουν πολύ πιο χαμηλά ποσοστά. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης χάνει 2.2% σε σχέση με την έρευνα Φεβρουαρίου (επιλεγόταν από το 35.8%), ενώ ο Α. Τσίπρας έχει και αυτός απώλειες 0.8% (συγκέντρωνε 16.4%).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v