Τσίπρας: Η ώρα πολιτικής αλλαγής έφτασε, προοδευτική κυβέρνηση στην 1η κάλπη 

Από το βήμα του συνεδρίου κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους και παρουσίασε, ως έναρξη συζήτησης, “ 5+1 δεσμεύσεις” άμεσα υλοποιήσιμες.

Τσίπρας: Η ώρα πολιτικής αλλαγής έφτασε, προοδευτική κυβέρνηση στην 1η κάλπη

Η καταληκτική φράση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα “ο κύβος ερρίφθη, πάλι σε εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από τα δύσκολα - η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας” έδωσε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται, από το απόγευμα, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε μία ομιλία που διήρκεσε δύο ώρες, παρουσίασε απολογισμό της κυβερνητικής θητείας με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής για πλευρές που ξέφυγαν από την προσπάθεια να βγει η χώρα από τα Μνημόνια με κοινωνική προστασία, αλλά, κυρίως, έθεσε στόχους και διλήμματα εν όψει των εκλογών “όποτε κι αν γίνουν”. 

Αυτό που ξεχώρισε ήταν η πρόσκληση-πρόκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας “να ανοίξουν τα χαρτιά τους” ώστε να ξεκινήσει προγραμματική συζήτηση για την συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης. “Εμείς θα είμαστε κορμός και θεμέλιο αυτής της κυβέρνησης, η Ιστορία όμως δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια”, είπε χαρακτηριστικά. 

Με πλέον χαρακτηριστική τη φράση: “Εμείς είμαστε η βασική αλλά όχι η μοναδική, δύναμη, απλώνουμε το χέρι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τις καλούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας χώρισαν και μας πληγώνουν. Να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση διότι αυτό απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι το χρέος μας. Τους καλώ όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους”.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι “θα είμαστε πρώτη δύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής”, αλλά έκανε και την (ηχηρή) επισήμανση: “Πλέον είμαστε έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι”. 

“Πρωθυπουργός-εργολάβος ο κ. Μητσοτάκης”

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και καυστικός στην κυβέρνηση “της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.   “Ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και της εργασίας.

Αυτή η Ελλάδα έχει την υπογραφή ‘Κυριάκος Μητσοτάκης’. Δεν προκαλεί ατυχία, όπως λένε πολλοί, αλλά ασπάζεται ατυχείς πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν κρίσεις.  Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή ήξερε τι δουλειές έπρεπε να κάνει. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για αντιλαϊκά νομοσχέδια, για να μοιράσει 7 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, για να δώσει γη και ύδωρ τους ιδιωτικούς Ομίλους Υγείας γονατίζοντας το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Και φυσικά για να μοιράσει μοιράσει κρατικό χρήμα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να τον λιβανίζουν, να κάνουν το μαύρο-άσπρο. Σήμερα που η ακρίβεια σαρώνει ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των επιλογών του. Η εικονική πραγματικότητα που έστησε γίνεται η δική του πολιτική καταδίκη.  Είναι αντιμέτωπος με την κοινωνική οργή που δεν είναι τυφλή, διότι η κοινωνία, μαθημένη στα δύσκολα ξέρει να τιμωρεί όσους τη βάζουν σημάδι”.

5+1 δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης

Επιχειρώντας να αποτελέσει το βήμα του συνεδρίου το έναυσμα για έμπρακτη έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις 5+1 δεσμεύσεις του κόμματος του για τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, λέγοντας: “Εμείς αυτά θέλουμε, ανοίξτε κι εσείς τα χαρτιά σας”. Αφού δεσμεύθηκε ότι θα μπουν “στο χρονοντούλαπο” όλες οι αντιλαϊκές, αντιεργασιακές, αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσίασε τις 5+1 άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις:
  1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  3. Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
  4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης.
  5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με στροφή σε υπηρεσίες και προϊόντας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στους παρόντες Ζάεφ-Κοτζιά

 Όσον αφορά στον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Την πρώτη φορά πορευτήκαμε με τη δύναμη της πίστης στις θέσεις μας, η μάχη όμως ήταν άνιση έτσι κι αλλιώς, τα βάλαμε με τον Γολιάθ των δανειστών και των πρόθυμων συμμάχων τους.  Σήμερα όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν έχουμε κανένα άλλοθι, ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε όπως γνωρίζουμε και το πώς.  Όσα προτείνουμε συνθέτουν ένα πλαίσιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού. Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε κάτω από εκβιασμό τρόικας έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες, δεν στεκόμαστε με έπαρση σ' αυτό. Το αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε τότε άλλη επιλογή. Ο εθνικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε από τον λαιμό της χώρας το λουρί των δανειστών.
 
Σήμερα μπορώ να το πω: Είμαστε υπερήφανοι για το πώς διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Που αυξήσαμε τον κατώτατο κατώτατο μισθό, που επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας, που δώσαμε υπόσταση στο ΕΣΥ που κατέρρεε, που μειώσαμε δέκα μονάδες ανεργία, που αυξήσαμε τις δαπάνες στα ΑΕΙ, που επαναφέραμε την 13η σύνταξη, που αφήσαμε γεμάτα ταμεία και όχι καμμένη γη και ελλείμματα, που δώσαμε ταυτότητα φύλου και σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που καταργήσαμε τη Σαρία για τη μειονότητα. Και που πιστέψαμε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που δεν κάναμε πίσω παρά τις πιέσεις”. 
 
Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε ονομαστικά τους παρόντες (στην πρώτη σειρά) Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι προκαλώντας στην αίθουσα “σεισμό” από χειροκροτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v