Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα τουρκικά... F-16

Πώς αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τη μάχη και την ψηφοφορία στη Βουλή. Το δημοσίευμα για τα F-16 και την Άγκυρα. Ικανοποίηση από τις νέες δημοσκοπήσεις.

Κυβέρνηση: Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα τουρκικά... F-16

Έχοντας στις αποσκευές του την εγκεκριμένη από τη Βουλή αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τη σημαντική τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από την προσεχή Κυριακή. Από τη μία, το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν και από την άλλη, η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, καθιστούν, πέρα των άλλων, ιδιαίτερης αξίας το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, από τη στιγμή των τελευταίων αμερικανικών εκλογών.

Και αυτό, την ώρα που -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν μια από τις πιο θερμές περιόδους τους και οι οποίες, κατά τις ίδιες πηγές, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το αμερικανικό δημοσίευμα (Wall Street Journal)  για τη βούληση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ νέας εξοπλιστικής συνεργασίας με την Τουρκία και τη φημολογούμενη αγορά 40 F-16 από την Άγκυρα.

«Έχει, φαίνεται, υπάρξει κάποιο αίτημα διαδικαστικό σε επίπεδο αμερικανικού State Department για μία αναβάθμιση κάποιων συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F-16. Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι έχει συμβεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως «οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο», που μέχρι στιγμής αρνείται.

Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν «τουρκικό δάκτυλο» πίσω από το δημοσίευμα, ενώ δεν παραβλέπουν την αμερικανική βούληση να μην αφεθεί η Τουρκία στο… έλεος της Ρωσίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε η συμφωνία να έχει υπερψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτυπώνεται μια ενιαία γραμμή στα εθνικά μας θέματα, ωστόσο το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, μπορεί να θεωρηθεί ως δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό άλλες συνθήκες και προοπτικές.

«Ψήφο εμπιστοσύνης»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφέρθηκε εξάλλου (αν και εκτός… θέματος) στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το πρόσφατο πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής προβολής της εν λόγω πρωτοβουλίας για την αλλαγή του κλίματος. «Απέναντι στην -μέχρι τώρα τουλάχιστον- αδράνεια των Βρυξελλών, απαντήσαμε με ένα γενναίο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης που πλαισιώνει όλα τα προηγούμενα μέτρα ανακούφισης», τόνισε, την ώρα που οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση διότι με τα παρόντα δεδομένα, δείχνει να σταμάτησε η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, να σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά της και να αναπτερώνονται οι ελπίδες για νέο άνοιγμα της ψαλίδας το επόμενο διάστημα, εφόσον τα νέα μέτρα φανούν και εμπράκτως στις τσέπες των πολιτών.  

«Αυτό που καταλαβαίνω από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση του εκλογικού Σώματος προς τα κάπου», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Παραπολιτικά FM). Η κοινωνία, συνέχισε, «δεν κοιτάζει αλλού για να βρει αξιόπιστες απαντήσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Έχει απαιτήσεις από την κυβέρνηση να κάνει πιο ουσιαστικά, πιο δραστικά πράγματα και, κυρίως, να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα οι εξαγγελίες της, έτσι ώστε να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό πρόβλημα αυτή την καταιγίδα, αυτή την εκρηκτική συγκυρία, στην οποία είμαστε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τις δημοσκοπήσεις κι έτσι δουλεύουμε», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v