Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ η συμφωνία με Ελλάδα

«Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο, αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται βασικός εταίρος», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίθεση σε Τσίπρα για τα τουρκικά F-35.

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ η συμφωνία με Ελλάδα

«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ. 

«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού Ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

«Μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια», είπε.

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή, που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος, ώστε αν χρειαστεί, να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τρεις λόγοι

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας:

1. Περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία, με δικαίωμα της κάθε πλευράς να την καταγγείλει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα με δικό τους προϋπολογισμό. Και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν τώρα να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

2. Η διμερής συνεργασία είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο, αφού δυνάμεις των ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 ακόμη σημεία. Στο ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές, αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και δύο στρατόπεδα, στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το λιμάνι της.

3. Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί στο προοίμιό της καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης.

«Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να εγείρονται ενστάσεις για τη συμφωνία που ενισχύει την αμερικανική παρουσία σε ευαίσθητες περιοχές, αναβαθμίζει το επίπεδο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, κινητοποιεί τοπικές οικονομίες, ικανοποιεί ενεργειακούς στόχους της Ελλάδος και αναγνωρίζει τα εθνικά μας δίκαια. Η συμφωνία με ΗΠΑ θα ήταν μια χίμαιρα εάν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου. Όλοι ξέρουν πως εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές, πρωτοστατήσαμε στις κοινές πολιτικές για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νιώθουμε, ακούμε, προσπαθούμε»

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν χάσαμε ποτέ τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο», υπενθυμίζοντας τα 43 δισ. «για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Κρατήσαμε όρθια οικονομία και κοινωνία. Παρά την εισαγόμενη κρίση, κατορθώσαμε να παραμείνουμε σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «οι Έλληνες αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειές του» και επεσήμανε ότι «διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. Όμως, απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξελλών, απαντάμε με το δικό μας πλέγμα μέτρων στήριξης».

Ειδική αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στην επιστροφή του 60% των πρόσθετων λογαριασμών ρεύματος που καταβάλλονται στα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επικρατεί ικανοποίηση, δεδομένου ότι «καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως απέναντι στη λαίλαπα ενός πολέμου. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει το μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές του ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα. Νιώθουμε, ακούμε, προσπαθούμε. Οι αντίπαλοί μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να αναλάβει φιλόδοξες εθνικές πρωτοβουλίες, με ένα εκτεταμένο κοινωνικό πρόγραμμα. Κάνουμε πράξη χειροπιαστές λύσεις», είπε και έδωσε έμφαση στη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας.

«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης»

«Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και χωρίς ασφάλεια, γι’ αυτό αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μια προβληματική κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνέχεια αναδιαμορφώνεται, γιατί τότε ή θα συνθλίβεται ή θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό. Αυτό ισχύει ιδίως σε κράτη με απρόβλεπτους γείτονες.

Η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση από τετελεσμένα που οδηγούν άλλοι. Επιλογή μας είναι να μη μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το λέμε καθαρά, είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία.

Μαζί με τα σύνορα της Ουκρανίας, παραβιάζεται και το Διεθνές Δίκαιο, κάθε αυταρχικό καθεστώς, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα μπορεί να εισβάλει σε μια γειτονική επικράτεια.

Είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε, αν χρειαστεί, δεδομένη στήριξη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, όπως είπε, «οι πόλεμοι γίνονται και με τα καύσιμα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μια περιοχή όχι μόνο στρατηγικού αλλά και ενεργειακού ενδιαφέροντος. Είναι υπερπολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ αλλά και για τη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Έθεσε δε το ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης; Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι όχι, όπως στην ενίσχυση της αεροπορίας μας με Ραφάλ, στις αμυντικές δαπάνες, στις διακρατικές συμφωνίες που προωθούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα, με εθνικές συνέπειες. Είναι ανοησίες τα περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο, που είχε πει "να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση". Πάτε να μας τη… βγείτε πατριωτικά, όταν είναι γνωστή η ιστορία σας. Κάνω ύστατη προσπάθεια να σας πείσω να αλλάξετε τις θέσεις σας. Έχουμε αρκετά πεδία εσωτερικά για να συγκρουστούμε, ας μπορέσουμε να έχουμε στοιχειώδη συναντίληψη στα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Το εθνικό συμφέρον να μπει πάνω από κομματικές παρωπίδες. Ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση σε Τσίπρα για τα τουρκικά F-35

Για «βαθιές ιδεολογικές διαφορές» μεταξύ τους, για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική της χώρας, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Τον κατήγγειλε για «αφόρητη προσωπική υποκρισία» και εξήγησε: «Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ, θα μπορούσα να καταλάβω ότι είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει κυβερνήσει. Όμως κυβερνήσατε και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που να πιστοποιεί τον τρόπο που αντιλαμβανόσασταν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις αναφορές του τ. πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε δηλώσει «έκπληκτος» για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες άλλα λέτε στους Αμερικανούς και δικαιολογείτε τη στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον ως πρωθυπουργός. «Για τη βάση της Σούδας μιλήσατε για "ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία", που "πρέπει να αναβαθμιστεί". Κάνατε την πρώτη σας εντυπωσιακή, αλλά ωφέλιμη για τα εθνικά μας θέματα κωλοτούμπα, αποκαταστήσατε μια καλή στρατηγική επικοινωνία με τις ΗΠΑ».

Για τα F-16 και τα περί αγοράς τους από την Τουρκία, είπε πως «η αμερικανική πολιτική δεν χαράζεται μόνο από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει την πώληση οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Το 2018 όμως, όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία θα αγόραζε 100 τέτοια. Δεν υπήρχε μία αναφορά σας σε αυτό. Όταν ήσασταν κυβέρνηση, δεν υπηρετήσατε την ουσία, τότε είχατε καλές σχέσεις και με ΗΠΑ και με Ισραήλ και καλά κάνατε. Τι είναι αυτό που σας αναγκάζει σήμερα να το ξαναγυρίσετε και να λέτε πράγματα που δεν αντέχουν κριτική;», διερωτήθηκε.

«Εμείς επιδιώξαμε την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και να αποκτήσουμε στρατηγικό βάθος στις σχέσεις μας. Αν ο ελληνικός λαός σάς εμπιστευτεί και πάλι, θα καταγγείλετε ή όχι τη συμφωνία, όπως έχετε το δικαίωμα;», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «"μετράει" σήμερα περισσότερο απ’ όσο "μετρούσε" πριν από τρία χρόνια. Δεν σας ζητώ κάτι δύσκολο, απλά να κάνετε αυτά που κάνατε ως Κυβέρνηση. Κάθε φορά που είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε, δυστυχώς προς το χειρότερο, μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v