Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Βενιζέλος: Το εθνικό μας καθήκον απέναντι στα προβλήματα που έρχονται

Ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. “Οι αγορές γνωρίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και φέρονται επιφυλακτικά στο ελληνικό Δημόσιο και στις επιχειρήσεις". “Οφείλουμε να φέρουμε την ελληνική κοινωνία εντός θέματος”

Ευ. Βενιζέλος: Το εθνικό μας καθήκον απέναντι στα προβλήματα που έρχονται

Με μελανά χρώματα παρουσίασε το επόμενο διάστημα, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής “να κερδίσει τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της ιστορίας”.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στην οποία συνυπάρχουν η ευρωπαϊκή προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία και η έκρηξη του πληθωρισμού, η ανάγκη αποφυγής της ύφεσης, η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και άλλα στοιχήματα.

“Όλα αυτά κρίνονται τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των εθνικών πολιτικών συστημάτων”, είπε, επισημαίνοντας πως “το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η ΕΕ είναι εύθραυστο” και “οι διαφορές των κρατών μελών έχουν έρθει στην επιφάνεια με οξύ τρόπο”.

Στο σημείο αυτό, ξεδίπλωσε τις μεγάλες δυσκολίες του επόμενου διαστήματος, λέγοντας: “Η ρήτρα διαφυγής θα παραταθεί το 2023 αλλά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στενεύει. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν αλλά θα αυξηθεί η πίεση να μεταφερθούν στη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτηση και στην ενίσχυση κοινωνιών. Οι αγορές γνωρίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και φέρονται επιφυλακτικά ή αυστηρά στο ελληνικό Δημόσιο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το χρέος είναι βιώσιμο χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012. Λόγω της πανδημίας οι ενισχύσεις ήταν εύκολες και γενναιόδωρες, αλλά τώρα τα προβλήματα είναι πιο έντονα, πιο βαθιά, και τα εργαλεία λιγότερα”.

Σ' αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η περίοδος μέχρι τις εθνικές εκλογές και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος που θα προκύψει από αυτές, θα έχει πολλαπλά μέτωπα και δυσκολίες. Οφείλουμε να φέρουμε την ελληνική κοινωνία εντός θέματος”, είπε.

Απαριθμώντας τις “δύο θεμελιώδεις υποχρεώσεις” που πρέπει (η παράταξη) να τηρήσει: Εθνικό καθήκον είναι η ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εθνικό καθήκον είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια, αλλά δεν ανταποκρίνονται όλοι σε αυτό, λόγω λαϊκισμού και δημαγωγίας.

Το δια ταύτα, κατά τον κ.Βενιζέλο, εν όψει των εκλογών είναι να κινηθεί υπεύθυνα “η παράταξη” προτάσσοντας το καθήκον απέναντι στην ιστορία και όχι στη συγκυρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Τα κόμματα δικαιούνται να έχουν εκλογικές στοχεύσεις, κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει ένα αφήγημα που θα προταθεί ως εθνικό αφήγημα. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε εκλογικές επιτυχίες και αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας, αλλά είναι περήφανη για την αξιολόγησή της στο επίπεδο της ιστορίας. Κάθε γενιά γράφει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της πατρίδας. Να κερδίσει μάχη συγκυρίας και πόλεμο ιστορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v