Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Αν τεθεί στο ΝΑΤΟ ζήτημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα δοθούν απαντήσεις με τον πλέον αυστηρό τρόπο. Μπαίνουμε στην τέταρτη χρονιά, είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, δηλώνει.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Ως τη σημαντικότερη απόφαση της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε καθεστώς «υποψήφιας χώρας» ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για δικαιολογημένη «καχυποψία» από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», είπε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι καλύπτεται πλήρως από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία καθώς «η Άγκυρα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απαντώντας δε σε ερώτηση, είπε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια είναι σαφή: υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, αυτός της αποκλιμάκωσης και αυτός της κλιμάκωσης. Ο τελευταίος θα την οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και πιθανώς θα φέρει μέτρα εναντίον της.

Πρέπει να σταματήσει η ακραία ρητορική σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία. Την καλώ σε καλόπιστο διάλογο, ώστε να επιλύουμε τα θέματα που έχουμε. Εγώ δεν πρόκειται να παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία», είπε, εκτιμώντας ότι πολλές από τις δηλώσεις από την τουρκική πλευρά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

«Εγώ δεν έκοψα τους διαύλους με τον Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε απαντώντας στο ενδεχόμενο συνάντησης στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί στο ΝΑΤΟ ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα δοθούν με τον πλέον αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από το ενεργειακό κόστος. Εκτίμησε ότι «το περίπλοκο έργο της Κομισιόν όσον αφορά τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από αυτές του φυσικού αερίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν περιμένει αλλά κινείται με εθνικές δράσεις για να μειώσει το βάρος που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ένταση. «Κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.

Δουλεύουμε απερίσπαστοι από τη φιλολογία που αναπτύσσεται. Μπαίνουμε στην τέταρτη χρονιά, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, συμπλήρωσε. 

«Οσο πιο πολύ αναπτύσσεται η οικονομία τόσο πιο πολλά περιθώρια θα έχουμε για νέα μέτρα στήριξης», δήλωσε. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρά με στοχευμένα μέτρα καθώς οι οριζόντιες παρεμβάσεις όπως η μείωση ειδικών φόρων δεν προχωρούν. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών, σημείωσε αναφερόμενος σε fuel pass και power pass. 

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Γι' αυτό στρέφουμε την προσοχή μας σε όσους τα βγάζουν δύσκολα πέρα», τόνισε.

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά. Τις τελευταίες ημέρες μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου. Αυτό πρέπει να περάσει στην αντλία», ξεκαθάρισε. Το κράτος έχει τις δυνατότητες να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν στρεβλώσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, την οποία υποστήριξε από κοινού με τον Μάριο Ντράγκι, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας είναι περίπλοκες. Επιμένουμε στην πρόταση ως μια πιθανή επιλογή αλλά θα έχουμε την προσοχή μας στο να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v