Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεινή διπλωματική ήττα στη Μαδρίτη και νέος εξοπλιστικός γύρος

«Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εκσυγχρονίσουν μόνο τα τουρκικά F16 αλλά θα τους δώσουν κι άλλα και ότι θα πουλήσουν και στην Ελλάδα νέα F35. Ναι στην άμυνα της χώρας αλλά ξεχνάει κανείς πώς χρεοκοπήσαμε;»

Τσίπρας: Δεινή διπλωματική ήττα στη Μαδρίτη και νέος εξοπλιστικός γύρος

Για δεινή διπλωματική ήττα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η Τουρκία πήρε την απόλυτη στήριξη της Δύσης παρά την ακραία αναθεωρητική ρητορική της εις βάρος ελληνικών νησιών.

“Αν γινόταν αυτό και ήμουν εγώ πρωθυπουργός, συν η κατοχύρωση του σήματος ‘Τουρκικό Αιγαίο’, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη”, παρατήρησε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Iδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ, πέραν της απόφασης να εκσυγχρονίσουν τα F16 που έχει ήδη η Τουρκία, θα της δώσει άλλα 40 ίδια αεροσκάφη.

“Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι έχει αυτή την άποψη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όταν ζήτησα από τον κ.Μητσοτάκη να θέσει το θέμα, κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, είπε ότι αυτό είναι ψέμα. Άρα ή ο πρωθυπουργός γνώριζε και είπε ψέμματα σε εμάς ή δεν είχε καμία ενημέρωση από τον κ. Μπάιντεν, κι αυτό είναι χειρότερο”, είπε.

Στην παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε θέμα νησιών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Ο πήχης μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας της Ρόδου, της Λέσβου, της Λήμνου ή της Χίου; Είναι δυνατόν να είμαστε ικανοποιημένοι γι΄αυτό; Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική την εξέλιξη στη Μαδρίτη, εμείς θα δώσουμε βάρος στο ότι δεν είναι ευχαριστημένη η τουρκική αντιπολίτευση;”.

Στην έτερη παρατήρηση ότι και η Ελλάδα θα αγοράσει επιπλέον F35 από τις ΗΠΑ, παρέπεμψε στις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες (3,67% του ΑΕΠ μόνο φέτος), τονίζοντας ότι κάθε φορά που ο πρωθυπουργός υφίσταται μία ήττα στην εξωτερική πολιτική “βγάζει από το μανίκι κι ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα”. Υπενθύμισε δε, ότι στη χρεοκοπία της χώρας συνέβαλαν και οι αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν πρέπει να εξασφαλίσει την άμυνα της.

Ο κ.Τσίπρας εμφανίσθηκε εκ νέου βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο και διατύπωσε τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: να είναι πρώτο κόμμα ώστε να σχηματισθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι σήμερα χώρα σεβαστή

«Η Ελλάδα, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκατέστησε το διεθνές της κύρος και διαδραματίζει πια σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρασιατικός χώρος. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα σεβαστή, με βαρύνοντα ρόλο, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», απαντά ο Γ. Οικονόμου.

«Το γεγονός αυτό, εκτός από επιτυχία της Κυβέρνησης, είναι και τεράστια επιτυχία της πατρίδας. Και έτσι θα έπρεπε να την αντιλαμβάνονται όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές. Ο κ. Τσίπρας, όμως, ο οποίος στη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας καταβαράθρωσε το κύρος της Ελλάδας και τέτοιες μέρες το 2015 διακινδύνευσε να την καταστήσει χώρα-παρία, δεν αντιλαμβάνεται ούτε στο ελάχιστο τη σύγχρονη διεθνή πολιτική και διπλωματία.

Γιατί αν καταλάβαινε τι συμβαίνει, δεν θα καταψήφιζε την αμυντική ενίσχυση της χώρας και την εμβάθυνση των συμμαχιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αν καταλάβαινε τι έγινε και επικέντρωνε στη μεγάλη εικόνα, θα έβλεπε ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν έβλεπε λίγο μακρύτερα από τον στενό κομματικό του ορίζοντα, θα παρατηρούσε ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, όπως συμβαίνει τώρα με την ενεργειακή κρίση, το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τα εθνικά μας θέματα: οι τεράστιες σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πολιτικά κυβικά του κ. Τσίπρα», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v