Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη για «θερμό Αύγουστο» στο Αιγαίο η κυβέρνηση

Πώς ερμηνεύει τις τελευταίες κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Η… σύσταση Μητσοτάκη στον Ερντογάν και η αδιαπραγμάτευτη αρχή για τη χώρα μας. Ενημερώνει σήμερα την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock.

Ετοιμη για «θερμό Αύγουστο» στο Αιγαίο η κυβέρνηση

Έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για ένα «θερμό» Αύγουστο στο Αιγαίο, εμφανίζεται η κυβέρνηση, στον απόηχο των διαρκών τουρκικών προκλήσεων. Τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και στο πεδίο, η Άγκυρα δεν σταματά να επιτίθεται στη χώρα μας με ανιστόρητους ισχυρισμούς και απειλές, την ώρα που παρατηρείται μια πλειοδοσία ανθελληνικών θέσεων από το σύνολο των κομμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με φόντο και τις εκλογές του επόμενου έτους.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ έχει προαναγγείλει την έξοδο του νέου, τέταρτου, γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου. Το ακριβές σημείο που στοχεύουν οι Τούρκοι δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο ένα πλήθος σεναρίων -καλύτερων και χειρότερων- κυκλοφορούν σχετικά με το ερώτημα «πού το πάει η Άγκυρα».

Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι κινήσεις Ερντογάν σχετίζονται και με τις κάλπες στη χώρα του και την προσπάθεια βελτίωσης των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του και ότι τελικά δεν θα φτάσει σε ακραίες συμπεριφορές, όπως το καλοκαίρι του 2020. Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τη μακρά ψυχροπολεμική περίοδο, προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τη Δύση (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), με στόχο την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και τη γενικότερη στρατιωτική και γεωπολιτική της ενίσχυση.

Το διεθνές δίκαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικαλείται διαρκώς το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει στους συμμάχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ το εθνικιστικό παραλήρημα των γειτόνων. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και σήμερα, κατά το τετ α τετ που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, η οποία στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

«Η Ελλάδα πάντα συμπεριφερόταν πολύ υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία… Πρέπει να καθίσουμε, να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να τροφοδοτούμε εθνικά πάθη. Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική», τόνισε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητά σε κάθε ευκαιρία την επιβεβαίωση της στήριξης των εταίρων σε αυτή την αντιπαράθεση.

Και αυτό, ενώ το κρεσέντο των εμπρηστικών κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας δεν έχει τέλος, με αφορμές την απαίτησή της για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι «παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε υπό τον όρο να παραμείνουν υπό καθεστώς μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Θα το μάθει».

Τη δική της σημασία είχε και η προχθεσινή πρόκληση στο Φαρμακονήσι, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όταν περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, με επικίνδυνους ελιγμούς. Το ατύχημα αυτή τη φορά αποφεύχθηκε. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v