Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 5,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Prorata

Σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Υποχωρεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κυρίαρχος ο θυμός και η απογοήτευση μεταξύ των πολιτών.

Στις 5,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Prorata

Η κυριαρχία του ζητήματος της ακρίβειας στις δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης, η συρρίκνωση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και η βελτίωση της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα τέσσερα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον Σφυγμό Ιουλίου, την τακτική πολιτική έρευνα της Prorata.

Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν μεταβάλλεται σε σχέση με την μέτρηση του Μαΐου, ανιχνευόμενη ξανά στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (25.5%) να αυξάνει οριακά τις δικές του δυνάμεις.

Παράλληλα, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται, ανιχνευόμενη στο 11.5%, ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0.5% καταγράφουν το ΚΚΕ (5.5%) και το ΜεΡΑ25 (2.5%). Παράλληλα, το 48% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, ενώ το 43% εφόσον τις κέρδιζε η ΝΔ.

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή (35%) αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και της ικανοποίησης σε σχέση με το δικό τους έργο, η οποία δεν ξεπερνάει το 23% στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 16% στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και το 14% στην περίπτωση του ΚΚΕ.

Απογοήτευση και θυμός

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κυρίαρχα συναισθήματα που καταγράφονται σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι η απογοήτευση και ο θυμός, ενώ ακολουθεί το συναίσθημα της απελπισίας. Στην κορυφή την λίστας των σημαντικότερων κατά τους πολίτες προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα, παραμένει η ακρίβεια σε ενέργεια και προϊόντα, ενώ ακολουθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας και τέλος τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Μειώνεται η «ψαλίδα» Μητσοτάκη - ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως αποτελεσματικότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ικανότερος στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται συγκριτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας προσλαμβάνεται ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και με μεγαλύτερη ικανότητα να συναισθάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας. Τέλος, στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώνεται στο 7%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων και τον Αλέξη Τσίπρα το 34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v