Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεταμένο πολιτικό κλίμα πριν τη δήλωση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Στις 14.00 η δήλωση του πρωθυπουργού. Λάδι στη φωτιά από την αναφορά του Ν. Ρωμανού στα «ευαίσθητα στοιχεία» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για «οχετό» μιλά ο Α. Τσίπρας, «πολιτικό εκτσογλανισμό» καταγγέλλει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Τεταμένο πολιτικό κλίμα πριν τη δήλωση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Εν αναμονή της (σημερινής) δήλωσης του πρωθυπουργού για το μείζον θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή και προβληματισμό την κοινή στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη επέτειναν τον προβληματισμό, καθώς και οι δύο, πλέον, μιλούν για «επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ στην ορολογία της Χ. Τρικούπη μπήκαν για πρώτη φορά χαρακτηρισμοί όπως «πολιτικός εκτσογλανισμός» και «συνεργασία της ΝΔ με ακροδεξιά σταγονίδια».

Παρότι το τελικό περιεχόμενο της πρωθυπουργικής δήλωσης θα διαμορφωθεί σήμερα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν στην «διαρροή» ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στην ίδια γραμμή άμυνας: ότι δεν γνώριζε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφο (Θανάση Κουκάκη) και πολιτικό (Νίκο Ανδρουλάκη), για τις οποίες ενημερώθηκε την Πέμπτη.

Παραμένει ακόμα άγνωστο πώς θα στηρίξει αυτή τη θέση, δεδομένου ότι με δική του απόφαση, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του πρωθυπουργού. Επίσης, γιατί άργησε τόσο πολύ να «ενημερωθεί», δεδομένου ότι οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις μετρούν πολλούς μήνες (στην περίπτωση του δημοσιογράφου) και δύο εβδομάδες (στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη).

Τα «ευαίσθητα στοιχεία» και τα «σταγονίδια»

Λάδι στη φωτιά έριξε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, με δήλωση του (στον Real fm): «θέλουμε να βγουν όλα τα στοιχεία και θέλουμε και ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή πολλά από αυτά είναι ευαίσθητα και θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, να έχει το θάρρος να τα κοινοποιήσει».

Η φράση αυτή σήμανε νέο συναγερμό στη Χ. Τρικούπη, καθώς ερμηνεύθηκε ως έμμεσος πλην σαφής εκβιασμός που αφορά προσωπικά δεδομένα του κ. Ανδρουλάκη. Ο ίδιος «άστραψε και βρόντηξε» θέτοντας, δημοσίως, το ερώτημα πώς ξέρει ο κ.Ρωμανός τα «ευαίσθητα στοιχεία» του που έχουν καταγραφεί. Και, εν τέλει, για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, δεδομένου ότι οι πρέσβεις της Αρμενίας και της Ουκρανίας διέψευσαν ότι οι χώρες τους ζήτησαν την παρακολούθησή του, όπως φέρεται να διέρρευσαν κύκλοι την Παρασκευή.

Στην δήλωση-διάψευση του κ. Ρωμανού, ο οποίος είπε ότι διαστρεβλώθηκαν όσα είπε, απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, διανέμοντας το ηχητικό απόσπασμα της επίμαχης δήλωσης, στο οποίο ακούγεται η φράση για τα “ευαίσθητα στοιχεία”.

Η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη δε, στην «αγαστή συνεργασία στελεχών της ΝΔ με ακροδεξιά σταγονίδια που διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους», σχετίζεται με τα «like» που προσφέρουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε εναντίον του αναρτήσεις με προσωπικά υπονοούμενα.

Αλ. Τσίπρας: Οχετός

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος μάλιστα ονομαστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα εν λόγω υπονοούμενα. Αφού τόνισε πως «οι στοχευμένες «διαρροές» του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας, ότι οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας», κατέληξε σε ένα πολύ αιχμηρό «κάλεσμα» στον κ. Μητσοτάκη: «να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

Γ. Οικονόμου: Θα τα πούμε μετά

Όλα αυτά οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να προβεί σε δική του δήλωση χθες το απόγευμα, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν “μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα” στο χειρισμό του ζητήματος «που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί «με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού», όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος.

Η απάντηση στον κ.Οικονόμου ήρθε το βράδυ από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσο Ηλιόπουλο: «Ο άνθρωπος που επί τέσσερις μήνες έλεγε ωμά ψέματα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω. Το είπαμε και χθες. Το παιχνίδι τελείωσε και πρέπει άμεσα να τελειώσει και η ντροπιαστική για την χώρα περίοδος Μητσοτάκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v