Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη σύνδεση Ελλήνων βουλευτών της μειονότητας με το έργο της ΕΥΠ

Σάλος από τη δήλωση του Χ. Αθανασίου και την προσπάθεια διόρθωσης. ΣΥΡΙΖΑ: Η παραζάλη της ΝΔ από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί στα όρια της πολιτικής παραφροσύνης. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η χώρα στα τάρταρα. ΚΚΕ: “Λάστιχο” η εθνική ασφάλεια.

Επικίνδυνη σύνδεση Ελλήνων βουλευτών της μειονότητας με το έργο της ΕΥΠ

Μείζον θέμα με την ανάμειξη, αυτή τη φορά, της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εγείρει η αντιπολίτευση, αντιδρώντας έντονα στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, πρώην ανώτατου δικαστικού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η αντίδραση προκύπτει από τον φόβο ανεξέλεγκτων καταστάσεων στη Θράκη και εκμετάλλευση τους από τη γείτονα, αφού ο κ. Αθανασίου, για να αιτιολογήσει το έργο της ΕΥΠ, επικαλέσθηκε ως παράδειγμα την ανάγκη παρακολούθησης τυχόν Έλληνα βουλευτή της Μουσουλμανικής μειονότητας που θα έδινε πληροφορίες στην Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

“Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος - δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή, προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια”, είπε.

Ήταν τέτοιο το κύμα των αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση και, ονομαστικά, από μειονοτικούς βουλευτές που ο κ. Αθανασίου προέβη σε διευκρινίσεις, αφού προηγουμένως, κατά τις πληροφορίες, δέχθηκε σχετικό τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

“Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησης μου. Αυτό που ανέλυσα με σαφήνεια ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας”, υποστήριξε στη διευκρινιστική δήλωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική παραφροσύνη από την παραζάλη

Το ερώτημα που έθεσε η αντιπολίτευση, εμμέσως ή αμέσως, ήταν πώς γίνεται το ελληνικό κράτος να δίνει (και σωστά) στους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά, την ίδια στιγμή, κάποιοι εκπρόσωποι του να τους βάζουν πρώτους στη λίστα…των κατασκόπων.

Επίσης, ο όρος “εθνικής ασφάλεια” να γίνεται “λάστιχο” (όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ) “που χωρούν οι πάντες και τα πάντα για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου “σήμερα κι όλας”, αποδίδοντας το “κρεσέντο μισαλλοδοξίας” στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφύγει από το τέλμα των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. “Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες «εσωτερικών εχθρών» από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ελληνικής Ιστορίας”, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν αποδέχθηκε δε, τις διευκρινίσεις του κ. Αθανασίου, τονίζοντας σε νεότερη ανακοίνωση αργά το βράδυ: “Φαίνεται ότι στη ΝΔ η παραζάλη από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί στα όρια της πολιτικής παραφροσύνης και στην κατασκευή «εσωτερικού εχθρού» εκ του μηδενός.

Τα πράγματα είναι απλά: ο κύριος Αθανασίου αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των Ελλήνων βουλευτών και επιχείρησε να εμφανίσει ως αναγκαίες τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.
Επαναλαμβάνουμε. Στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή συγκυρία ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να κάνει το ελάχιστο: να αποπέμψει τον κύριο Αθανασίου και να αποδοκιμάσει τις εμπρηστικές του δηλώσεις”.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τη χώρα στα τάρταρα

Οξεία ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αν και δεν ζήτησε την αποπομπή του βουλευτή αλλά την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

“Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αυτή η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να στείλει τη χώρα στα τάρταρα, σε επίπεδο σεβασμού των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε σε δική της ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Επισήμανε μάλιστα ότι “το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το συνταγματικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας”.

Καταδικαστικής των απόψεων του κ. Αθανασίου ήταν οι προσωπικές δηλώσεις των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν. “Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης”, τόνισε ο κ.Αχμέτ.

“Ο στιγματισμός λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε μια ευνομούμενη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Δημοκρατία, είναι απερίφραστα καταδικαστέος και συλλήβδην κατακριτέος, όπως το επιτάσσει η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος”, πρόσθεσε ο κ.Μπαράν.

Σημειώνεται ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε τοποθέτηση από το Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση περιορίσθηκε, προς το παρόν, στις διευκρινίσεις του κ. Αθανασίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v