Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή νέων αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ξεκινούν Τετάρτη συσκέψεις στο Μαξίμου για τον χειρισμό. Γιατί η ΝΔ θα ζητήσει να κληθεί στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλ. Τσίπρας: «Πόσοι ακόμα παρακολουθούνται;». Δ. Οικονόμου: «Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Εν αναμονή νέων αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Δύο ημέρες ακόμα, τουλάχιστον, θα διαρκέσει η θερινή ραστώνη της κυβέρνησης, καθώς η επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μαξίμου αναμένεται την Τετάρτη.

Κατά τις πληροφορίες, δεν έχει σχεδιαστεί κάποια συνεδρίαση οργάνου, ενώ το βέβαιο είναι ότι οι συσκέψεις θα αφορούν πρωτίστως “τη μάχη των υποκλοπών”, καθώς η αργία του Δεκαπενταύγουστου έβαλε “στοπ” στο καθημερινό σφυροκόπημα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τελούν εν αναμονή νέων αποκαλύψεων, δεδομένου ότι στα πολιτικά γραφεία έχουν φτάσει πληροφορίες για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών προσώπων, με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μάλιστα, να αναφέρεται σε 7-8 άτομα.

Παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης, η Βουλή θα παραμείνει “κλειστή” λόγω διακοπών μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τη Διάσκεψη των Προέδρων να συγκαλείται τη Δευτέρα για τον σχεδιασμό που έχει στο επίκεντρο τη μείζονος σημασίας υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Δηλαδή, την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ως προς την τελευταία, φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποφασίσει να “τεντώσει” το χρονικό διάστημα διερεύνησης, καθώς θα ζητήσει (και θα επιβάλλει, λόγω πλειοψηφίας) να καταθέσει στην Εξεταστική και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2012-2015), Θεόδωρος Δραβίλλας.

Στο ερώτημα “γιατί” η απάντηση στελεχών του Μαξίμου είναι ότι “χρειάζεται να δούμε πώς λειτουργούσε η ΕΥΠ και τα προηγούμενα χρόνια”, απορρίπτοντας την κατηγορία πως η χρονική επιμήκυνση επιλέγεται για να μην υπάρξει επικέντρωση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Δραβίλλας είχε κληθεί και το 2013 στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για ενδείξεις παρακολουθήσεων βουλευτών του. Σε εκείνη την ακρόαση, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε υποστηρίξει ότι ο εξοπλισμός της ΕΥΠ δεν κατέγραφε συνομιλίες, αλλά αποτύπωνε κλήσεις. Επίσης, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, είχε μιλήσει για ένα όχημα, τύπου τζιπ, που λειτουργούσε ως ραδιογωνιόμετρο για τον εντοπισμό του σήματος.

Πολιτικές διεργασίες και ο “άγνωστος x”

Εν αναμονή των παραπάνω, η πολιτική αντιπαράθεση έχει “χτυπήσει κόκκινο”, με τους κυβερνητικούς επιτελείς να εστιάζουν στο κόψιμο “κάθε γέφυρας” με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για μετεκλογική συνεργασία - κάτι που δεν το θεωρούσαν αδύνατον πριν ξεσπάσουν οι αποκαλύψεις των υποκλοπών.

Όπως σημειώσαμε και την Κυριακή, η δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, περί “προϊούσας ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ” είναι ενδεικτική των πολιτικών αναγωγών που επιχειρούν στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση διανύει, έτσι κι αλλιώς, “τα τελευταία μίλια” της θητείας της.

Παρότι σε κεντρικό επίπεδο δεν υπάρχει “φως” από τη Χ. Τρικούπη για τη μετεκλογική τακτική του κόμματος (οι “αντιΣΥΡΙΖΑ” φωνές δεν είναι λίγες, άλλωστε) η υπόθεση των υποκλοπών έθεσε τη συζήτηση σε άλλη βάση, αναφορικά με τη (μη) συνεργασία με τη ΝΔ.

“Δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής”, δήλωσε (στην “Αυγή”) το μέλος του Πολιτικούς Συμβουλίου του κόμματος, Δημήτρης Οικονόμου.

Προσθέτοντας μάλιστα, σε αυστηρό ύφος ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει “να συρθεί και να δώσει εξηγήσεις για τις ανομίες και τις αθλιότητες του εξουσιαστικού του μηχανισμού και των συμπαικτών του πριν τις εκλογές”.

Τοποθέτηση για τις εξελίξεις έκανε και ο (μη “μητσοτακικός”) βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας: αφενός κάλεσε τον πρωθυπουργό “να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο”, εννοώντας τις διαδικασίες διερεύνησης. Αφετέρου όμως, ποντάροντας στο ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης, τάχθηκε κατά της προκήρυξης εκλογών “τώρα”, με τη φράση: “δεν βλέπω εκλογές άμεσα, με τέτοιο κλίμα θα ξέφευγε η κατάσταση. Δεν συμφέρουν τη Δημοκρατία πρόωρες εκλογές”.

Όπως ομολογούν πάντως στελέχη από όλα τα κόμματα, ο άγνωστος “χ” της εξίσωσης αφορά τυχόν νέες αποκαλύψεις για πρόσωπα που παρακολουθούνται είτε με “νόμιμη επισύνδεση” από την ΕΥΠ είτε με το σύστημα Predator. Και ουδείς θεωρεί τυχαίο το επίμονο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα “πόσοι ακόμα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες” έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεφωνικής παρακολούθησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v