ΣΥΡΙΖΑ: «Χωρίς ντροπή» η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή εκλογικού νόμου

Παραπέμπουν στο «ορθάνοιχτο παράθυρο» που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αφού μιλούν για διψήφια δημοσκοπική διαφορά υπέρ της ΝΔ, γιατί πάνε να αλλάξουν τον δικό τους νόμο πριν καν εφαρμοστεί;».

ΣΥΡΙΖΑ: «Χωρίς ντροπή» η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή εκλογικού νόμου

Για «επιχείρηση αυτοεξευτελισμού του Μαξίμου» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις έντονες πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που η ίδια ψήφισε μετά τις εκλογές του 2019 και, μάλιστα, πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

Στην αναζωπύρωση του σχετικού σεναρίου συνέβαλε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως εξής: «Η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική απ' ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς».

Τις προηγούμενες ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άνοιξαν την εν λόγω συζήτηση, κάνοντας επίκληση στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

«Από πού κι ως πού η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ταυτίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και με έναν πρωθυπουργό που έχει μπει στο στόχαστρο όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων;» είναι το ερώτημα που θέτουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αποδίδουν δε τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην πτωτική πορεία της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη λόγω ακρίβειας και τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Πόσο μάλλον, όπως επισημαίνουν, που οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές τερμάτισαν κάθε συζήτηση της «ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη» με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Χωρίς ντροπή πάνε να αλλάξουν έναν εκλογικό νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν πριν καν τον εφαρμόσουν. Δεν σέβονται ούτε τη θεσμική λειτουργία του κράτους ούτε το κράτος δικαίου. Αφού στο Μαξίμου επικαλούνται διψήφια δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τρέμουν τον δικό τους εκλογικό νόμο;» τονίζει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη νέα παρέμβασή του, σημείωσε: «Ο εκλογικός στόχος της αυτοδυναμίας, δηλαδή της μονοκομματικής κυβέρνησης, τίθεται ως απολύτως αναγκαίος, γιατί η διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση κατέστησε προφανώς δυσκολότερη την αναζήτηση συναινέσεων και συνεργατικών λύσεων».

Και τόνισε με τη σειρά του: «Δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα χωρίς σταθερότητα των θεσμών. Χωρίς πραγματικό και ανεπίληπτο κράτος δικαίου δεν υπάρχει αξιόπιστη και ασφαλής δημοκρατία και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε αναπτυξιακή προοπτική, ούτε εξωτερική πολιτική, ούτε κοινωνική συμπεριληπτικότητα. Και η υπόθεση Novartis είχε χαμηλή θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης υστερεί σε σχέση με την αγωνία για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Να σημειωθεί ότι σε μια από τις φορτισμένες συζητήσεις στη Βουλή, την άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με κάθετα κατηγορηματικό τρόπο στο σχετικό ερώτημα που του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας: «Σας λέω, για να καλυφθείτε και απόλυτα, ότι με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες».

Το μπόνους των 50 εδρών

Σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται από κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο είναι να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019, προβλέπει:

  • Κλιμακωτό μπόνους εδρών στα κόμματα που ξεπερνούν το κατώφλι του 25% στην κάλπη.
  • Το μπόνους μπορεί να φτάσει και στις 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, εφόσον, όμως, λάβει πολύ υψηλότερο ποσοστό.
  • Στην περίπτωση αυτή, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με ποσοστό περίπου 38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v