Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει το πακέτο των παροχών για τη ΔΕΘ

Η αύξηση του ΑΕΠ και τα περιθώρια για επιπλέον κινήσεις. Το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση και ο κίνδυνος ύφεσης στην Ε.Ε. Ανοίγει τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης.

Κλείνει το πακέτο των παροχών για τη ΔΕΘ

Τις τελευταίες πινελιές βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και στο πακέτο των παροχών που θα εξαγγείλει από το Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας λάβει τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να έχει καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις, οι οποίες θα αποτυπώνουν την άμεση αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών για τους επόμενους μήνες αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, το πλαίσιο της επόμενης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κερδίσει στις εκλογές.

Από χθες ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα επιπλέον «όπλο» στα χέρια του, την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για επιπλέον κινήσεις στήριξης της κοινωνίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο».

«Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους», ανέφερε στο σχετικό μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένει με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο ενεργειακό, με την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε. Και αυτό ενώ, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ερωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε πως εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, θα συνεχιστεί η «διαρκής και δυναμική» στήριξη της κυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις, για όσο διαρκεί η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια. Όπως εξήγησε, «θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στις δυνατότητες που υπάρχουν πάντοτε».

Κρατική ενίσχυση

Tο μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεχίσει να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, είτε αυτή προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό είτε από τον μηχανισμό τιμολόγησης όπως αυτός έχει προσδιοριστεί. Το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει έμφαση επίσης σε δύο στοιχεία:

  • Το πρώτο είναι η ανάγκη σταθερότητας στη χώρα με ισχυρή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, για τον εκλογικό νόμο και ενώ έχουν φουντώσει τα σενάρια περί νέας αλλαγής του. Τα τροφοδότησε και η τελευταία παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός. Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιείς για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις, για να αποτρέπεις την ακυβερνησία ή τις αδύναμες κυβερνήσεις».
  • Το δεύτερο στοιχείο που επικεντρώνεται το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς είναι η σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς και η προσωπική σύγκριση των δύο. Υπό το πρίσμα αυτό, χθες η Νέα Δημοκρατία κυκλοφόρησε σχετικό βίντεο με τους δύο πολιτικούς και χαρακτηριστικά των πολιτικών τους.

Τη συγκεκριμένη σύγκριση θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός και από τη Θεσσαλονίκη, θέτοντας στους πολίτες το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ουσιαστικά θα είναι η επισημοποίηση της προεκλογικής περιόδου, το κλίμα της οποίας αναμένεται εκρηκτικό και με έντονα χαρακτηριστικά πόλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v