Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο K. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον φόβο του για την πρώτη κάλπη

Πώς αποτιμούν την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της ΝΔ. «Βάζει δίλημμα "πρώτης Κυριακής", τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. και η ακρίβεια γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο K. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον φόβο του για την πρώτη κάλπη

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του χωρίς να πει ούτε μία λέξη για τις υποκλοπές, βλέποντας δύο κενά έδρανα απέναντί του, των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας υπονοούμενα για τη χρηστή οικονομική διαχείριση μιας «δεύτερης φοράς Τσίπρα» και ομολογώντας τον φόβο του για το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της αποτίμησης που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, με τον εκπρόσωπό του Νάσο Ηλιόπουλο να τον κατηγορεί δημοσίως για «ψέματα, χυδαιότητες και διχασμό».

Η αναφορά γίνεται για τη φράση του κ. Μητσοτάκη, «όταν ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν είχε 50 δισ. ευρώ θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί, αποτελεί την πλέον χυδαία και κυνική παλαιοκομματική λογική, που έχει πλέον καταδικαστεί».

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «το ακριβώς αντίθετο ήταν το νόημα της φράσης: ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει τα πολλά στους λίγους και ‘ημετέρους’ ενώ μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα τα μοίραζε στην κοινωνία που έχει γονατίσει από την ακρίβεια».

Όσο για «τον φόβο της πρώτης Κυριακής», οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην εκτίμηση που κάνουν τα πολιτικά επιτελεία και το Μαξίμου: ότι αν η ΝΔ δεν περάσει το 30% στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, πολύ δύσκολα θα εκτιναχθεί στο 38% που απαιτείται ως μίνιμουμ ποσοστό για να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

«Πόσο μάλλον που τα επιτελεία γνωρίζουν πως το ενδεχόμενο να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ, έστω και οριακά, ξεθωριάζει όλο και περισσότερο υπό το βάρος της κυβερνητικής διαχείρισης της ακρίβειας, των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, των συνεχιζόμενων απευθείας αναθέσεων ή των μικρών και μεγάλων ‘σκανδάλων’ όπως αυτό που αποκαλύφθηκε για τον ‘γαλάζιο’ βουλευτή Κώστα Μαραβέγια, ασχέτως εάν ‘κάηκε’ πριν ολοκληρωθεί», προσθέτουν.

Για ποιο λόγο πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης;

Πέραν τούτων, αρμόδιες πηγές του κόμματος επισημαίνουν:

  • Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε δήθεν σεμνότητα από τα στελέχη της ΝΔ, ένα ακόμα στέλεχός του, ο διοικητής ΔΥΠΑ (μετά τα golden boys της ΔEΗ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ) έδινε αύξηση στον εαυτό του 1.000 ευρώ τον μήνα, την ώρα που επέβαλε ποινολόγιο στους ανέργους. Επίσης, έβγαινε στο φως η αποκάλυψη πως ένας υπουργός του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενέκρινε χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ κ. Μαραβέγια, με κεφάλαιο 5.000 ευρώ.
  • Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται, αλλά δεν μπορούν καν να αντιληφθούν την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να βγάλουν τον μήνα, όσο αυτοί συνεχίζουν με τους φίλους τους και τους ημέτερους το «πάρτι» και τη μεγάλη ζωή με το δημόσιο χρήμα.
  • Την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, το κύμα ακρίβειας γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι άνω του 12%, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Πανηγυρίζουν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και αυτοί απλά επιδοτούν μέσα από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ (ακριβώς λόγω της ακρίβειας) την αισχροκέρδεια, μεταφέροντας τα χρήματα από την αφαίμαξη των πολιτών στις τσέπες της ΔEΗ και των παρόχων. Το πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει πλέον την τιμή της βενζίνης, ενώ οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν ακόμα έως και 10%, με νέες αυξήσεις τον Οκτώβριο στις ήδη εκτοξευμένες τιμές. Κάθε μέρα που περνάει, μειώνεται όλο και περισσότερο η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι, φτωχοί και οι φτωχοί, απελπισμένοι.
  • Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει πως το 2023 θα είναι πολύ χειρότερο και με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από το 2022 για τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. ευρώ.

Αντίδοτο οι προτάσεις μας

Απέναντι σε αυτά, επισημαίνουν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, είναι δύο φορολογικά μέτρα τα οποία μπορούν να ευνοήσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συνδυαστικά, βεβαίως, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ: αφορολόγητο για όλους στις 10.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση με πρόβλεψη διαγραφής για πανδημικά χρέη, αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ και μηχανισμός τιμαριθμικής προσαρμογής, αναδρομικά και 13η για συνταξιούχους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα εισηγείται, πολλά από αυτά βρίσκονται στην εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν και έχουν εφαρμοστεί από μία σειρά από χώρες της ΕΕ, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να μην τα λαμβάνει, ενώ έλαβε μέτρα που ευνοούν τα ανώτατα εισοδήματα», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v