Δένδιας από Κάιρο: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη Λιβύη

Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου, συνομιλίες και συμφωνίες με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι. «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δένδιας από Κάιρο: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη Λιβύη

Μηνύματα καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου έστειλαν από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

«Συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε αρχικά ο κ. Σούκρι και ανέφερε ότι συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των κοινών περιφερειακών προβλημάτων. Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

 

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε στα χέρια μας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας.

 

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν κανενός είδους διεθνή συμφωνία», είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης». Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι «η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το "μνημόνιο" του 2019», και πρόσθεσε:

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του "μνημονίου" που την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Σημείωσε δε πως και η συντριπτική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης ενάντια σ' αυτό το μνημόνιο «δείχνει ξεκάθαρα ότι η μόνη συνέπεια αυτής της πράξης είναι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συμφώνησαν ότι «κοινός στρατηγικός στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη και μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειο».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών, ενώ υπενθύμισε ότι έχει λάβει διάφορα μέτρα προκειμένου να στηρίξει τον λιβυκό λαό. Πέρυσι άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ παρείχε απτή στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βεγγάζης και χρηματοδοτώντας ανθρωπιστικά έργα στην Τρίπολη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σούκρι κατήγγειλε τη μη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης, ζήτησε να γίνουν τάχιστα εκλογές, αλλά και να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το λιβυκό έδαφος, που το μεγαλύτερό τους μέρος είναι τουρκικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v