Η Βουλή ψηφίζει το «απόρρητο πόρισμα» της Εξεταστικής για τις υποκλοπές

Συζήτηση για ένα κείμενο που δεν παρέλαβαν οι «300». Παρέμβαση του Α. Τσίπρα και επίθεση για το «διπλό σκάνδαλο» παρακολουθήσεων-συγκάλυψης.

Η Βουλή ψηφίζει το «απόρρητο πόρισμα» της Εξεταστικής για τις υποκλοπές

Το απόρρητο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα συζητηθεί και εγκριθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτές θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα κείμενο που δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους, καθώς αυτό αποφάσισε η ίδια πλειοψηφία. Μένει να φανεί, δε, πόσοι εκ των 300 προσήλθαν στο ειδικό δωμάτιο του Κοινοβουλίου και διάβασαν περίπου 5.000 σελίδες (μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων), χωρίς να έχουν το δικαίωμα να κρατούν σημειώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ολομέλεια θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας και θα στηλιτεύσει την τακτική συγκάλυψης («όλα στο σκοτάδι») που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική. Κι αυτό διότι, όπως αναμένεται να επισημάνουν οι ομιλητές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ απέρριψε τα αιτήματα για κλήτευση κομβικών μαρτύρων (όπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδης) και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται στην Ελλάδα το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδείξει την επίμονη επίκληση του «απόρρητου» από τον πρώην και τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, κ.κ. Κοντολέων και Δεμίρη, αντίστοιχα, παρότι ο προκάτοχός τους επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρουμπάτης αρνήθηκε να πράξει το ίδιο και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.
«Αν ισχύει πως η παραβίαση του απορρήτου τιμωρείται με 10ετή φυλάκιση, όπως είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη, τότε γιατί δεν κινήθηκε διαδικασία εναντίον του κ. Ρουμπάτη;», ρωτούν ρητορικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ουσία του «διπλού σκανδάλου»

Επιπλέον, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα αναδείξουν τα ακόλουθα σημεία:

- Η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες μιας δημοκρατικής χώρας θα ήταν αυτομάτως λόγος παραίτησης της κυβέρνησης. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά ενορχηστρώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο δίδυμο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης.

- Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε ένα ενιαίο κέντρο στην ΕΥΠ που συντόνιζε παρακολουθήσεις με νομιμοφανή μέσα και με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator.

- Οι συμπτώσεις είναι πολλές για να είναι τυχαίες:

  1. Στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη υπήρξε αλληλουχία παρακολούθησης και από την ΕΥΠ και μέσω του Predator.
  2. Ο ίδιος μολυσμένος σύνδεσμος από το Predator στάλθηκε σε Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σπίρτζη.
  3. Το μολυσμένο μήνυμα στον Χρήστο Σπίρτζη στάλθηκε την ίδια ημέρα που υπήρξε δημοσίευμα για την ΕΥΠ και ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, τα στοιχεία για την εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, οδηγούν μέσω προσώπων και εταιρειών κατευθείαν στον κ. Δημητριάδη.

- Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας «τρομοκρατημένος πρωθυπουργός» και γι’ αυτό τον λόγο απουσιάζει από τη συζήτηση στη Βουλή. (σ.σ. Επ' αυτού σημειώνουν ότι η εν λόγω συνεδρίαση ορίστηκε για την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα απουσίαζε στις Βρυξέλλες). Αυταπατάται αν νομίζει ότι η υπόθεση έκλεισε με το πέρας της εξεταστικής-παρωδία. Τώρα ανοίγει η ουσία της διερεύνησης.

Την επόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το αίτημα να καταθέσουν όσοι μπορούν να δώσουν κρίσιμα στοιχεία. Και παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, πόσοι ακόμη βρέθηκαν σε παρακολούθηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v