Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελία Αθήνας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

«Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο και καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της», γράφει η επιστολή.

Καταγγελία Αθήνας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης στις 3 Οκτωβρίου καταγγέλλει και επισήμως η Αθήνα με επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οπως γράφει η Καθημερινή, παρά τη σκληρή διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται, στο τέλος της επιστολής σημειώνεται ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο και καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απέχουν από κάθε κίνηση που μπορεί να παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Με αυτή την ευκαιρία η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει την ισχυρή δέσμευσή της στην επίλυση κάθε ζητήματος οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστη και σε συμφωνία με το δίκαιο της Θάλασσας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αγκυρα επιμένει στη γλώσσα των απειλών, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η Ελλάδα «αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου» και της ζητείται «να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v