Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνες του εξωτερικού και νέοι: Οι άγνωστες παράμετροι των εκλογών

Πώς τους προσεγγίζει η κυβέρνηση με φόντο τις κάλπες. Προσκλητήριο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται εκτός συνόρων. Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο για φθηνή στέγη των νέων.

Ελληνες του εξωτερικού και νέοι: Οι άγνωστες παράμετροι των εκλογών

Στις επικείμενες εθνικές κάλπες, πέραν των άλλων ιδιαιτεροτήτων (π.χ. θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής), το εκλογικό σώμα θα αποτελείται και από δύο ειδικές κατηγορίες πολιτών που καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν και εκ των πραγμάτων αποτελούν τον άγνωστο x της διαδικασίας: τους Έλληνες του εξωτερικού και τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους, ακόμα και αυτούς που δεν θα έχουν κλείσει τα 17 έτη.

Η πρώτη ομάδα, των συμπατριωτών μας που εργάζονται και κατοικούν εκτός των ελληνικών συνόρων, μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κυβέρνησης. Η κύρια αιτία εκτιμάται ότι είναι οι πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που απαιτούνται και οι οποίες ενσωματώθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στα τέλη του 2019, προκειμένου να υπάρξει ευρεία διακομματική συναίνεση. Μια νέα κοινοβουλευτική προσπάθεια την άνοιξη του 2021 για την άρση των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού, δεν απέδωσε καθώς δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν βάσει του Συντάγματος. Συνέπεια τούτου είναι λίγοι Έλληνες του εξωτερικού -υπολογίζονται σχεδόν 4.000 προσώρας- έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και καταθέσει τα συνοδευτικά πιστοποιητικά για να ψηφίσουν από τους τόπους διαμονής τους.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και σε κάθε ευκαιρία, η πρόσκληση επαναλαμβάνεται δια επίσημων χειλιών. Έτσι, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε «σημαντικό οι Έλληνες του εξωτερικού να εγγραφούν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα». Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, συνέστησε στα εκεί μέλη της Νέας Δημοκρατίας να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να κρατήσουν την επιλογή τους, αν θέλουν, να ψηφίσουν από το εξωτερικό. «Θα έχετε αυτή τη δυνατότητα μέχρι και τρεις μέρες αφότου προκηρυχθούν οι εκλογές να μπορείτε να το κάνετε αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδοκά στην ενίσχυση του κόμματός του από τους Έλληνες που ζουν μακριά από τη χώρα.

Εκλογικό δικαίωμα

Όσον αφορά τους νέους, ο αριθμός που θα προσέλθει στις κάλπες θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τους Έλληνες του εξωτερικού και προφανώς θα επηρεάσει πολύ περισσότερο το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφορά τους γεννημένους ακόμα και το 2006, ενώ συνολικά ο αριθμός αυτών που δεν είχαν ψηφίσει το 2019 και θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν το 2023 εκτιμάται περίπου στις 400.000.  

Άγνωστο είναι πόσοι από αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ωστόσο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με στόχο την προσέγγισή τους. Άλλωστε, ανέκαθεν η Νέα Δημοκρατία είχε πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες και ο πρωθυπουργός από την πανδημία ακόμα, αλλά και στη ΔΕΘ του 2021, έκανε ανοίγματα προς τους πολίτες αυτής της κατηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα για τη διασφάλιση φθηνής στέγης για τους νέους.

«Θέλουμε να καλύψουμε παραπάνω από 130.000 νέους. Να αποκτήσουν στέγη. Συμψηφίζοντας το ενοίκιο με τις δόσεις ενός ευνοϊκού δανείου. Είτε να βρουν σπίτι με προσιτό μίσθωμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη, με την επαφή του με τη νεολαία να φαίνεται πως θα συνεχιστεί ποικιλοτρόπως σε όλη την προεκλογική περίοδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v