Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Παράνομες οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος

«Αν ήταν νόμιμες δεν έπρεπε να παραμένουν στις θέσεις τους». Ο πρωθυπουργός να διαμορφώσει απάντηση και να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Βενιζέλος: Παράνομες οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος

Οι παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ ήταν παράνομες. Απαιτείται, άμεσα, να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός τεκμηριωμένη απάντηση και να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτή τη θέση εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;».

Όπως είπε:

Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε μακρά παρακολούθηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των τεταγμένων στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες. Αν ήταν νόμιμες, δεν έπρεπε να παραμένουν στις θέσεις τους.

Όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει άγνοια και μιλάει για παρακολουθήσεις που έγιναν εκτός του πλαισίου της ΕΥΠ, τι πρέπει να πω εγώ;

  • Δεν αρκεί η απάντηση (της κυβέρνησης) ότι το θέμα δεν επηρρεάζει δημοσκοπικές συμπεριφορές.
  • Δεν αρκούν οι απομακρύνσεις των Δημητριάδη-Κοντολέοντος.
  • Δεν αρκεί να συκοφαντείται η ΑΔΑΕ με ακραίο τρόπο.
  • Δεν αρκεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
  • Δεν αρκεί ούτε η λειτουργία της Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Το ζήτημα (που προέκυψε) με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα ο πρωθυπουργός μία εύλογη και τεκμηριωμένη απάντηση και να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων».

“Απάντηση” στην Α.Διαμαντοπούλου

Την εκδήλωση “Μένουμε Ευρώπη;” με υπότιτλο “Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου” διοργάνωσε χθες η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και την Πρωτοβουλία “Ώρα μηδέν”.

Ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την ένσταση της Άννας Διαμαντοποούλου για το ερωτηματικό στον τίτλο και, χωρίς να την κατονομάσει, είπε: “Θα κατανοούσα τις αντιδράσεις ‘τελεία και παύλα’, υπό την προϋπόθεση ότι όποιος ή όποια έθεσε θέμα για το ερωτηματικό στο “Μένουμε Ευρώπη;” έβρισκε να πει δυο λέξεις και για το απόστημα των υποκλοπών, καθώς και για τον λαμπρό πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο”.

Όχι μόνο εξήρε την επιστημονική επάρκεια και το έργο του κ.Ράμμου, αλλά υπενθύμισε πως όταν το 2019 επρόκειτο να οριστούν οι επικεφαλής Ανεξαρτήτων Αρχών από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο ίδιος πήρε τηλέφωνο τον τότε Πρόεδρο του Σώματος (σ.σ. τον Νίκο Βούτση) και του πρότεινε τον κ. Ράμμο.  Επικαλέσθηκε δε, το άρθρο 8 του νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία τον περασμένο Δεκέμβριο, βάσει του οποίου “ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης”.

“Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ διενεργήθηκαν και το άρθρο 8. ενεργοποιήθηκε, σε πείσμα όσων στρουθοκαμηλίζουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Θα σιωπώ για να μην ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στην αρχή της ομιλίας του σχολίασε (θετικά) το γεγονός ότι κλήθηκε να μιλήσει στην εν λόγω εκδήλωση “παρότι οι περισσότεροι εκ των διοργανωτών έχουν μία φιλική προδιάθεση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ”. Είπε μάλιστα ότι “το ότι καλούν εμένα συνιστά ένα μεγάλο βήμα γι' αυτούς και τους ευχαριστώ”. Και πρόσθεσε: “Ποιος έχει το πρωτότυπο του μέτρου της φιλοευρωπαϊκής και αντιΣυριζαϊκής συνέπειας; Οφείλω να σιωπώ επιστημονικά για τις υποκλοπές για να μην ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;”.

Αφού αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές του 2010-2014 και στο ρόλο του, καθώς και τις συγκρούσεις του με την κυβέρνηση Τσίπρα στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα: “Ποιος δικαιούται να λέει, ότι συνεργάζομαι τη μια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή πρότεινε συμμετοχή μου στην ομάδα υψηλού επιπέδου για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης και την άλλη με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή επικαλέσθηκε τις επιστημονικές θέσεις μου για τις υποκλοπές.

Ν. Αλιβιζάτος: Αποτύχαμε, δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε ιδιαίτερα καυστικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και επικριτικά για το επίπεδο των δικαστών. Αφού υπερασπίστηκε την φιλελεύθερη δημοκρατία, έθεσε θέμα για το αν τηρείται η λογοδοσία των κυβερνώντων: “είδαμε τα χάλια μας να προβάλλεται το απόρρητο της εθνικής ασφάλειας όχι μόνο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και σ' αυτήν ακόμα την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής”, είπε.

Και συνέχισε:

  • Η Βουλή δουλεύει με ρυθμούς 19ου αιώνα ακόμα, πάμε στις 3 τη νύχτα για να μιλήσουν κάποιοι βουλευτές.
  • Πώς λειτουργούν τα θεσμικά αντίβαρα; Η μεγάλη αποτυχία της γενιάς μας είναι ότι δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές, τολμώ να το πω ευθέως.
  • Ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε “ό,τι έγινε έγινε, η Δικαιοσύνη θα το διερευνήσει, κοιτάμε το μέλλον”. Όχι, δεν τελείωσε. Υπάρχει αυτό το ρυπαρό κύκλωμα με άμεσα υπεύθυνο τον Κοντολέοντα και από πάνω τον Δημητριάδη που μας χαιρέτησαν. Ότι δεν κινήθηκε ένας εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως γιατί δεν έχει γίνει θέμα;
  • Είναι αδιανόητη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Χρήστο Ράμμο. 151 κουκιά στη Βουλή θα ορίζουν τον έλεγχο;

Ξ. Κοντιάδης: Ο Χ. Ράμμος έγινε σύμβολο υπεράσπισης της Δημοκρατίας

Με ιδιαίτερη καυστικότητα για τις ευθύνες και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο καθηγητής του Πάντειου, Ξενοφών Κοντιάδης. Βασικά σημεία:

  • Η μοναδική φωτεινή στιγμή στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι η δουλειά της ΑΔΑΕ μέσα σε ένα ακραία αντίξοο περιβάλλον και του Χρήστου Ράμμου για τη στάση του παρά τις πιέσεις που δέχεται.
  • Χωρίς να το επιδιώξει έγινε σύμβολο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.
  • Η ΑΔΑΕ διέσωσε την τιμή της ελληνικής Δημοκρατίας ως το μόνο θεσμικό αντίβαρο απέναντι σε μία κυβερνητική πλειοψηφία που όχι μόνο δεν διευκόλυνε το έργο της αλλά λειτούργησε με όρους συγκάλυψης του σκανδάλου. Αναρωτιόμαστε αν και πότε η σημερινή κυβέρνηση θα πετύχει την αδρανοποίησή της.
  • Από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψε ούτε ένας φάκελος ποινικής δικογραφίας, άρα δεν επιβεβαιώθηκε κάτι, εκτός και αν τα ευρήματα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.
  • Υπήρξαν αναιτιολόγητες εντολές (παρακολούθησης) με υπογραφή μίας “ιδρυματοποιημένης” εισαγγελέως της ΕΥΠ, η οποία αφιέρωνε 5’ ανά φάκελο υπογράφοντας κάθε εργάσιμη ημέρα 70 άρσεις απορρήτου.
  • Η ΕΥΠ πέρασε στα χέρια του πρωθυπουργού αμέσως μετά τις εκλογές 2019 , ο οποίος διόρισε διοικητή της απόλυτου εμπιστοσύνης του, αλλάζοντας και τα απαιτούμενα προσόντα.
  • Με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη ψηφίσθηκε τροπολογία (τον Μάρτιο του 2021) για να μην ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος. Τροπολογία που αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Δικαιώματα Ανθρώπου.
  • Οι ευθύνες για τις παρακρατικές πρακτικές της ΕΥΠ είναι αντικειμενικές και θα έπρεπε να έχουν αναληφθεί από τον πολιτικό προϊστάμενό της, τον πρωθυποουργό.

Ιφ.Καμτσίδου: Σπιλώνουν τον Χρ. Ράμμο

Για “εκστρατεία σπίλωσης του προέδρου της ΑΔΑΕ” μίλησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου. “Η συμπόρευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις κυβερνητικές επιλογές κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, ενώ απαξιώνονται οι Ανεξάρτητες Αρχές”, τόνισε.

Για να καταλήξει: "Μένουμε στην Ευρώπη ως καχεκτική Δημοκρατία που δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το Σύνταγμα της, ως παρίες των πολιτικών εξελίξεων”.

Δ. Χριστόπουλος: Ακόμα και το κακό το έκανε λάθος

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Πάντειο) επικαλέσθηκε μία εβραϊκή παροιμία που λέει “κάνε το κακό αλλά τουλάχιστον να το κάνεις σωστά”, για να τονίσει: “Η κυβέρνηση τα έκανε όλα λάθος. Όπως η κίνηση της, τον Μάρτιο του 2021, να ψηφίσει απαγόρευση ενημέρωσης από ΑΔΑΕ, επειδή ο Θανάσης Κουκάκης ζήτησε να μάθει γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ”.

Και πρόσθεσε:

  • Αυτό που ενόχλησε όταν ανακοινώθηκε η σημερινή εκδήλωση είναι ότι εμείς θα συζητήσουμε για τις υποκλοπές, όχι το ερωτηματικό στον τίτλο, διότι στην Ευρώπη έτσι κι αλλιώς μένουμε.
  • Οι υποκλοπές θα επιδρούν για χρόνια, θα καταγράφονται πρόσωπα, συμπεριφορές και παραλείψεις από ανθρώπους που έχασαν την ιδιωτικότητα τους επειδή θα φοβούνται ότι παρακολουθούνται ή παρακολουθήθηκαν.
  • Χρησιμοποιήθηκε το μεγαλύτερο ακορντεόν του πολιτεύματος, η εθνική ασφάλεια, αλλά δεν είναι γι΄αυτή (που έγιναν οι παρακολουθήσεις), είναι για λεφτά.
  • Όλη αυτή η περιπέτεια απέδειξε ζωτική σημασία του ζητήματος. Πλέον κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν γνώριζε. Πρέπει να αλλάξουμε, αλλά έγκαιρα και έγκυρα. Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v