Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου την επομένη των εκλογών

Ομιλία στην Πάτρα με στόχευση στο «παλιό» ΠΑΣΟΚ και τον Ν.Ανδρουλάκη: «το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα συνεργαστεί με Μητσοτάκη, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και Καρατζαφέρη;». Το νέο «συμβόλαιο με το λαό».

Τσίπρας: Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου την επομένη των εκλογών

“Ο εφιάλτης θα τελειώσει, ο ωτακουστής πρωθυπουργός θα φύγει και οι προοδευτικές δυνάμεις θα κυβερνήσουν διότι είναι ηθικά και πολιτικά αδιανόητο ο κ.Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον κ.Μητσοτάκη, το θύμα με τον θύτη του”.

Αυτές οι φράσεις κυριάρχησαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα (όπου εξελέγη ο ίδιος βουλευτής το 2019), ενώ επικαλέσθηκε “τον συντοπίτη σας” Γεώργιο Παπανδρέου και μία από τις ιστορικές φράσεις του: “Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες”.

Ο κ.Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την επικράτηση των προοδευτικών συνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την επομένη των εκλογών “θα έχουμε στο Μαξίμου παράδοση-παραλαβή αν δεν αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης να μιμηθεί τον κ.Σαμαρά του 2015”.

Απαντώντας δε, στην κατηγορία περί “πεζοδρομιακής πολιτικής” που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρέπεμψε σε όλους τους αγώνες “που έγιναν στα πεζοδρόμια”.

Συνέστησε μάλιστα ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση διότι “η Δεξιά του 2023 έχει επιστρέψει στη Δεξιά του 1989.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας:

- Είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη.

Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος.
Και την εθνική μας ασφάλεια να εμπλέκεται και αυτή σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Και αναρωτιόμαστε: Θα δώσει μια εξήγηση ο κ.Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές; Με βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα και πάνω από τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας ;

Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε υπουργούς του ή ήθελε να τους έχει στο χέρι;

Υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κ.Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή Αναλογική ;

Περί “πεζοδρομίου”

- Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στη πλάτη μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και μιλά για πεζοδρόμιο.

Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία τη πρόδωσε και την απαξίωσε, που παραβίασε τους κανόνες της.

Αλλά ακόμη κι έτσι, καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες, ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας.

Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη Πρωτομαγιά του 36. Από τη κατοχή έως το Πολυτεχνείο, από τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του 114 και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης.

- Αφού η στρατιά των παπαγάλων βεβαιώνει μονότονα από το πρωί ως το βράδυ για τη νίκη του, γιατί ο κ.Μητσοτάκης δε σηκώνει το γάντι; Γιατί δε προκηρύσσει εκλογές;

Διότι ξέρει ότι όποτε και να τις προκηρύξει τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης και παραλαβής. Αν δεν αποφασίσει να μιμηθεί τον κύριο Σαμαρά του 2015.

Ακόμα και προβοκάτσιες

- Η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989.

Λάσπη, διώξεις, τρομοκρατία, ειδικά δικαστήρια, μαύρες σακούλες, ψέματα, δολοφονίες χαρακτήρα, ακόμα και προβοκάτσιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη.

Αυτή η εκστρατεία μίσους και διαβολής είναι βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Κι αυτό απαιτεί από όλο το λαό μας ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση.

Γιαυτό και εμείς απέναντι στη χυδαιότητα και στη τοξικότητα, απέναντι στο θράσος και στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια του συντοπίτη σας, που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες.

Αυτό κάνουμε.

Προς Ν.Ανδρουλάκη: Το θύμα με τον θύτη;

- Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Δεν θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο, αλλά ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ.Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με Απλή Αναλογική να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του.

Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, του κ.Βορίδη, του κ.Πλεύρη, του κ.Γεωργιάδη και, εσχάτως, και του κ.Καρατζαφέρη.

Δε μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης να αφήνει ανοιχτό να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Αυτό δε μπορούμε να φανταστούμε και ούτε πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί.

- Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το σίγουρο: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που μπορεί να φέρει και θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Για αυτό και σήμερα από εδώ από τη Δημοκρατική Αχαϊα, καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να συστρατευτεί στον αγώνα μας για τη πολιτική αλλαγή.

Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά σίγουρα συμφωνούμε στην ανάγκη η χώρα και η δημοκρατία να ανασάνει. Σίγουρα συμφωνούμε στην ανάγκη το καθεστώς Μητσοτάκη να νικηθεί.

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας, της ανασφάλειας, της σήψης και της παρακμής.

Υπογράφω συμβόλαιο ενώπιόν σας

Γι΄αυτό υπογράφω ενώπιόν σας εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και δημοκρατίας: η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι βαθιά δημοκρατική.

Θα εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας κι όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις πιο δύσκολες συνθήκες, εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα.

Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Πετύχαμε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει ζωντανή.

Αφήσαμε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια.

Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Αυτά καταφέραμε σε συνθήκες ασφυξίας. Και τι κάνει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης; Ιδιοποιείται τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα εμφανίζει ως επιτυχίες της κυβέρνησής του.
Θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Θα βάλουμε τέρμα:

* Στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας - με αυξήσεις στους μισθούς-συλλογικές συμβάσεις.

* Στις αδικίες στις συντάξεις με επαναφορά 13ης σύνταξης-απόδοση αναδρομικών.

* Στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας.

* Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών

* Στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης.

* Στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά.

* Στην πανεπιστημιακή αστυνομία που θα κατευθυνθεί στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.

* Στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.

* Στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

* Στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας απαρίθμησε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανά τομέα, όπως έκανε και από το Περιστέρι την Τετάρτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v