Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός σάς ψήφισε για αντιπροσώπους, όχι απεργούς

«Μην ψηφίζοντας αρνείστε να τοποθετηθείτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υποσχέθηκε νέο ειδικό μισθολόγιο, προσαρμοσμένο και για τις ένοπλες δυνάμεις από τον Ιανουάριο του 2024.

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός σάς ψήφισε για αντιπροσώπους, όχι απεργούς

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφού ανακοίνωσε το νέο ειδικό μισθολόγιο προσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Ιανουάριο του 2024, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν στήριξε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, αλλά και για το ότι δεν θα ψηφίσει θετικές ρυθμίσεις για τους ένστολους, τηρώντας την πρόσφατη ανακοίνωσή του για αποχή από τις ψηφοφορίες (πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη).

«Μην ψηφίζοντας, αρνείστε να τοποθετηθείτε. Σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για τις προκαταβολές των επικουρικών συντάξεων. Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο τη δημοκρατία και το σύνταγμα, αλλά πρωτίστως προσβάλλει αυτούς που σας ψήφισαν. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Είστε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικείτε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και λέτε αποχωρούμε από αυτό, αμέσως μάλιστα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η Κυβέρνηση. Αυτό δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι δικοί σας ψηφοφόροι το 2019 ή μήπως σηματοδοτεί μια πρόωρη παραδοχή ήττας στις ερχόμενες εκλογές;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την ευχή η συγκεκριμένη κίνηση «να μην είναι ένα προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής, με προσχώρηση στην κάθε πλατεία για να ζωντανέψετε πάλι τα συνθήματα του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές, δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία», αναφέρθηκε στις πρόσφατες «απειλές του κ. Σπίρτζη», αλλά και στις αναφορές της Κουμουνδούρου «περί δήθεν εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ, αν συνεργαστεί με τη ΝΔ».

«Σας καλώ για μία ακόμη φορά να επανέλθετε στη δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Να θυμάστε ότι εσείς είστε που πήρατε τα πάντα από τους πάντες. Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος, διαλέξτε άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ. Εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τη ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εσείς επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας».

«Κόμμα Κασιδιάρη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διάταξη που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη. «Την κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας και προστασίας της δημοκρατίας υπηρετεί η διάταξη προστασίας δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται φορώντας τον μανδύα πολιτικών κομμάτων», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλά για αποκλεισμό των ιδεών. Η Κυβέρνηση, όπως είπε, «κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα, πριν από τρεις τουλάχιστον μήνες, για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική κυβέρνηση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις της τελευταία στιγμής. Πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί -αν είναι εφικτό- και από τους 300 βουλευτές. Κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, για να συμμετέχει ένας συνδυασμός στις εκλογές, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι επικεφαλής του και οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικαστεί και η οργάνωση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία πολιτεύματος… Η ρύθμιση εμποδίζει συμμορίες να εμφανίζονται ως πολιτικοί φορείς. Είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας η ψήφιση αυτής της διάταξης. Παράλληλα, θα είναι ένα μήνυμα στους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν πολιτικές διαφορές».

Εκλογικό δίλημμα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αν και πολλοί το αμφισβητούσαν, πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου. Οι πολίτες θα συγκρίνουν μια τετραετία ΝΔ και μια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκαμε στον πειρασμό να αξιοποιήσουμε πρόωρα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο και είμαι συνεπής σε αυτά που έλεγα. Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια».

Έκανε λόγο για «ευχάριστη θέση» που βρίσκεται η Κυβέρνηση «να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε αυτά που σας υποσχεθήκαμε, τα υλοποιήσαμε. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μάς δίνει πρόσθετη αξιοπιστία και να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά και πειθώ για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία, με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030».

Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι "δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία"». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του συνέστησε «να είστε πιο προσεκτικός στην παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη όταν εσείς κάνατε κυβιστήσεις. Το δίλημμα είναι άλλο, προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; Πρωθυπουργό Τσίπρα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή Μητσοτάκη σε κυβέρνηση ΝΔ;».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Να γυρίσετε στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων, ώστε να κριθούμε και εκεί. Είναι καιρός να ξεφύγετε από τη σκιά του παρελθόντος σας. Να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας ότι είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί. Η κοινωνία ζητά από εμάς θέσεις και όχι κραυγές», τόνισε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

Όσον αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έρχεται να απαντήσει σε μια ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου δυναμικού. «Υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και αντιφάσεις που ταλαιπωρούσαν την εσωτερική ζωή στρατεύματος. Οι συγκεκριμένες είναι παρεμβάσεις που καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για θέματα που αφορούν ένστολους. Είναι συγκεκριμένες και ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που πράγματι βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «απέχουμε αρκετά από εκεί που θέλουμε να είμαστε, όμως κάνουμε αυτά που μπορούμε και επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε και αυτό πιστεύω ότι το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν με περηφάνια το εθνόσημο». Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο προσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1/1/2024 και υπογράμμισε ότι «δεν ισχύουν οι στρεβλώσεις που ακούγονται ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από το κόμμα που αντιτάχθηκε σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες μας, που διαφώνησε με πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καταψηφίζοντας ακόμα και τα κονδύλια της άμυνας στον προϋπολογισμό».

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, «συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και στην πολεμική αεροπορία, απλοποιείται η διαδικασία επιστροφής στελεχών στην Υπηρεσία μετά από μακρά αναρρωτική άδεια, στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα, καταργούνται οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί το 2012, ορίζεται η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών». Επίσης, σημείωσε ότι η προϋπηρεσία εθελοντών μακράς θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας, ενώ από τις συντάξεις των αποστράτων και πολιτικού προσωπικού καταργείται η παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών μισθών.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Σήκωσε το γάντι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, με αφορμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή το 2019. «Γιατί ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη; Το βράδυ των ευρωεκλογών χάσατε με 10 μονάδες, βγήκατε στην τηλεόραση και ανακοινώσατε εκλογές. Όμως είχατε μια εκκρεμότητα, να ρυθμίσετε τον ποινικό κώδικα, που -μεταξύ άλλων- έκανε από κακούργημα, πλημμέλημα τις υποκλοπές. Από αυτή τη μία εβδομάδα επιλέξαμε να απουσιάσουμε από τη Βουλή και δικαιωθήκαμε. Τα λέει ο πρώην υπουργός σας, ο κ. Κοντονής, που χαρακτήρισε την ψήφιση του ποινικού κώδικα ως ακραίο παράδειγμα διαπλοκής. Συγκρίνετε αυτό με αυτό που επιλέξατε εσείς τώρα; Για μήνες -γιατί μήνες έχουμε μπροστά μας- θα απέχετε από τις ψηφοφορίες και μετά θα έρθετε να εξηγήσετε γιατί απέχετε, για παράδειγμα, από τη σημερινή ψηφοφορία. Τι θα πείτε στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Αύριο θα φέρουμε θετικές διατάξεις και για άλλους συμπολίτες μας. Εσείς θα κριθείτε τελικά από τους πολίτες, να εξηγήσετε αύριο γιατί δεν ψηφίσατε τις θετικές διατάξεις. Το αδιέξοδο το δημιουργήσατε μόνος σας».

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την πόλωση που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα της επόμενης μέρας» και τον κατηγόρησε ότι «έχει πάρει διαζύγιο από τον μετριοπαθή κεντρώο χώρο».

Για τις υποκλοπές, όπως είπε, «δεν είπαμε ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά μιλήσαμε για απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θέματος από εσάς».

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να αλλάξετε τροπάριο. Τα ίδια κάνετε εδώ και 3,5 χρόνια, αραδιάζετε μια σειρά από υποσχέσεις που είναι ανεδαφικές και θυμίζουν όσα λέγατε και δεν κάνατε. Η κοστολόγηση των μέτρων που έχετε εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας είναι 45 δισ. ευρώ. Θα αναδεικνύουμε το μέγεθος της προεκλογικής σας απάτης. Τάζετε όλα σε όλους. Εάν ποτέ ερχόσασταν στα πράγματα και επιχειρούσατε να εφαρμόσετε τα μισά από όσα υπόσχεστε, η χώρα θα χρεοκοπούσε την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με την άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Αυτή η Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περήφανη που σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, από τη στιγμή που έχουμε έναν επικίνδυνο γείτονα απέναντι. Το σημερινό εξοπλιστικό πρόγραμμα βαρύνεται από αμαρτίες άλλων εποχών. Κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους, χωρίς μεσάζοντες. Αυτό ενόχλησε πολλούς που φιλοδοξούσαν να έχουν έναν τέτοιο ρόλο. Η χώρα μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο, να μπορεί να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ισχύ».

Αφού έκανε σύγκριση της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα και πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποχρέωσή του «να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός».

Η τριτολογία Μητσοτάκη

«Τι είναι αυτό που κάνουμε σήμερα; Ντιμπέιτ δεν είναι; Η απάντηση είναι ότι κάθε πράγμα στην ώρα του. Από την αντιπαράθεση εξάλλου στη Βουλή κάποιοι πολίτες φαντάζομαι έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του.

Για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, όπως είπε, «αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτον τον έδειχναν. Αυτός που βγήκε τρίτος τον έδειχναν δεύτερο. Προσέξτε μην τον μιμηθείτε».

Επανερχόμενος στα του ποινικού κώδικα, επικαλέστηκε όσα έχει καταγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντωνής και υπογράμμισε ότι η ψήφισή του «ήταν μια ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τις φρεγάτες Belara, διάβασε από τα πρακτικά την ψηφοφορία του νόμου 4891/22 για ενίσχυση αμυντικής θωράκισης της χώρας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρόν». «Και εδώ ψέματα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Εξέφρασε την απορία του που ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη. «Αναμένουμε ακόμα την τοποθέτησή σας για το θέμα και ευελπιστώ ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία που θα συμμετέχετε, θα κάνετε το σωστό, να ψηφίσετε την διάταξη της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, όσο χρειαστεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, θα παρατηρείτε τα θετικά που θα ψηφίσουμε από τον εξώστη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v