Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αθήνα

Πώς θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Τουρκία και η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Πώς βλέπει την επίσκεψη η αμερικανική πλευρά.

Η ατζέντα της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αθήνα

Την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχουν τετ α τετ και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε δείπνο, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, αντίστοιχα.

Η ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πλούσια, καθώς θα περιλαμβάνει, πέραν των διμερών θεμάτων, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενέργεια και τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -θέση που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή- και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Μάλιστα, θα έχει προηγηθεί το ταξίδι του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία, απ’ όπου δεσμεύτηκε για μεγάλη χρηματική βοήθεια προς αυτήν για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον πρόσφατο σεισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι το περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Γερμανία, στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου. Επικεφαλής της ήταν ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και παρόντες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και ο Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής και παλαιός υποστηρικτής της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.  Επιπλέον, αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημείωσε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v