Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συγγνώμη Μητσοτάκη και οι επόμενες κινήσεις

Γιατί ο πρωθυπουργός επανήλθε στην τραγωδία με νέα δημόσια παρέμβαση. Το ανθρώπινο λάθος και η… κακιά η (χ)ώρα. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από σήμερα για τη διόρθωση των αστοχιών και των διαχρονικών παθογενειών.

Η συγγνώμη Μητσοτάκη και οι επόμενες κινήσεις

Η χθεσινή, δεύτερη δημόσια παρέμβαση – δήλωση του πρωθυπουργού μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κρίθηκε επιβεβλημένη. Η οργή που διαδέχθηκε το σοκ και την οδύνη της κοινωνίας, πριν καν ταφούν τα αδικοχαμένα θύματα, είναι μεγάλη, αποτυπωμένη σε διάφορες μορφές και με κοινή συνισταμένη τις ευθύνες της Πολιτείας. Η παραδοχή εκ μέρους του σταθμάρχη του λάθους του, όπως αποδεικνύεται, δεν αρκεί για να καταπραΰνει τον πόνο και να απαντήσει στο πελώριο «γιατί».

Έτσι, η νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επικοινωνίας του με τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο) και όχι με τηλεοπτικό μήνυμα, είχε μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής σε σχέση με την πρώτη του δήλωση. Βασικό της χαρακτηριστικό, η «μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ» (με κεφαλαία γράμματα) του πρωθυπουργού, όπως σημείωσε, «τόσο προσωπική όσο και στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια». Ενώ μάλιστα στη δήλωσή του το απόγευμα της μέρας του δυστυχήματος αναφερόταν «κυρίως στο ανθρώπινο λάθος», πλέον αναγνώρισε πως «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Επικαλέστηκε δε τα νέα παιδιά «που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα "φταίει η κακιά η (χ)ώρα"». Ένα σύνθημα, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «που η αλήθεια του μας πονά όλους», δηλώνοντας ταυτόχρονα τη βούλησή του να αλλάξει «αυτή την "κακιά τη χώρα", αυτή την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει».

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ, το θέμα του χρόνου των εκλογών προς ώρας έχει «παγώσει» και μέχρι νεωτέρας οι απαντήσεις στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να είναι υψηλών ντεσιμπέλ, καθώς προηγούνται άλλες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της τραγωδίας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβαίνει σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση. Την Τετάρτη ο Υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης (Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου) μέσα στους επόμενους μήνες.

Τεχνογνωσία και χρηματοδότηση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, όπως έκανε γνωστό, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για την απόκτηση «σύγχρονων μέτρων», ενώ θα διεκδικήσει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση για την άμεση συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει, εξάλλου, σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι στην επόμενη Βουλή θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει «την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα», σημείωσε, με την αρχική τουλάχιστον αντίδραση της αντιπολίτευσης να προαναγγέλλει νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το θέμα πάντως, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν αποτελεί ευκαιρία κομματικής αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι «σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία αντανακλώνται όλες οι παθογένειες των τελευταίων δεκαπέντε ετών». Διαπιστώνουν δε «μια σειρά ψεμάτων», μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί κομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας και «περαιτέρω δηλητηρίασης»  της ήδη πολύ φορτισμένης ατμόσφαιρας. Η ΝΔ κατήγγειλε χθες όσους με διάφορους τρόπους την συνδέουν με τον σταθμάρχη που διώκεται για το δυστύχημα. «Επειδή και η αθλιότητα έχει τα όριά της, τους καλούμε να πουν όνομα. Αλλιώς είναι κοινοί συκοφάντες. Όχι λάσπη στον ανεμιστήρα. Είναι ντροπή κάποιοι να αξιοποιούν αυτές τις τραγικές στιγμές προκειμένου να διασπείρουν ψεύδη με μικροπολιτικές στοχεύσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v