Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε Ντογιάκο: Δώστε προτεραιότητα στα Τέμπη, ψάξτε και τις συμβάσεις

Αίτημα στον ανώτατο δικαστικό για προτεραιοποίηση της έρευνας του φονικού δυστυχήματος αλλά και για διερεύνηση των συμβάσεων. Ξεκαθαρίζει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ψάξει ανεξάρτητα από το πόρισμα της Επιτροπής. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης σε Ντογιάκο: Δώστε προτεραιότητα στα Τέμπη, ψάξτε και τις συμβάσεις

Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για την υπόθεση των Τεμπών απέστειλε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τον εισαγγελέα την κατά το δυνατόν προεραιοποίηση της υπόθεσης και την ανάθεσή της στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. 

Παράλληλα, ζητά και διερεύνηση των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών.  

Η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισ. Ντογιάκο για το φονικό δυστύχημα των Τεμπών

Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθεί και ζητά την απόδοση Δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μία ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του.

Οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας θα διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε Επιτροπή της αρεσκείας του.

Οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους».

Εξετάζεται ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της έρευνας για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήδη μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία ζητείται αναβάθμιση των ερευνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

Είναι θέμα χρόνου το αίτημα από τον προϊστ. άμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και τον ορισμό εφέτη ανακριτή για να αναζητηθούν ευθύνες προς κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΣΕ για καθυστερήσεις στα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και για την τοποθέτηση του σταθμάρχη στη θέση αυτή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου τη διερεύνηση της υπόθεσης στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.  

Σημειώνεται ότι τον ορισμό εφέτη ανακριτή για τις έρευνες ζήτησε με ανακοίνωσή της και η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.  

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο είτε να ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ από την οικονομική εισαγγελία είτε να ξεκινήσει νέα αυτοτελής έρευνα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v