Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Παπαδόπουλος: Υπάρχει «υποσύνολο τηλεδιοίκησης» στη Λάρισα

Τι απαντά ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο επίμαχο σταθμαρχείο. Τι είπε για τον πίνακα χειρισμού και την κεντρική τηλεδιοίκηση.

Μ. Παπαδόπουλος: Υπάρχει «υποσύνολο τηλεδιοίκησης» στη Λάρισα

«Σήμερα στη Λάρισα υπάρχει στο σταθμαρχείο ο πίνακας χειρισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης. Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα υποσύνολο της κεντρικής τηλεδιοίκησης, για την οποία δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει και λειτουργεί. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι η κεντρική τηλεδιοίκηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ’23, το έχουμε πει δημόσια. Ο πίνακας αυτός, λοιπόν, βλέπει το σήμα που βρίσκεται το τρένο και το διευκρινίζω για να μην παρεξηγηθώ, για 5,5 και 3 χιλιόμετρα μόνο».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 με αφορμή την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου ύστερα από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης. 

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Εκφράζω για ακόμη μια φορά την οδύνη μου για το δυστύχημα των Τεμπών και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων.

Λόγω της Καθαράς Δευτέρας ήμουν στον Νομό μου, στη Κοζάνη και μετακινήθηκα άμεσα, στη 01:20 ήμουν στον τόπο του δυστυχήματος όπου, δυστυχώς, η κατάσταση ήταν τραγική. Συγκαλέσαμε το Συντονιστικό με τη συνδρομή του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Στρατού του ΕΚΑΒ και τους διασώστες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, δημοσίως, για την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο εργάστηκαν.

Έχω παιδιά νεαρά της ηλικίας αυτής. Τα παιδιά μου αισθάνθηκα ότι είναι μέσα στο τρένο και ο καθένας, όλοι μας, όλη η ελληνική κοινωνία έκανε αυτή τη σκέψη.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πήρε θέση από την πρώτη στιγμή και μίλησε για τις παθογένειες χωρίς συμψηφισμούς. Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για το τι συνέβη, χωρίς καμία συγκάλυψη.

Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διερευνήσει τις αιτίες του δυστυχήματος και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ξεκινήσει το δικό της έργο.

Εμείς είμαστε στην κυβέρνηση, η οποία παίρνει την ευθύνη που της αναλογεί, αλλά παίρνει και το βάρος όλων αυτών οι οποίοι τη διαχειρίστηκαν τα τελευταία, ή θα έλεγα, όλα τα χρόνια.

Η κριτική της κοινωνίας είναι σεβαστή και δεκτή, αλλά πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ξεχωριστά από τη υποκριτική κάποιων πολιτικών. Γιατί το δεύτερο σενάριο έχει παίξει πάρα πολύ τις τελευταίες 20 μέρες.

Επέλεξα, λοιπόν, να καθυστερήσω να μιλήσω για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί ήθελα να μιλήσω με σοβαρότητα και με τεκμηριωμένα στοιχεία και ο δεύτερος, γιατί έπρεπε να προηγηθεί ο πρώην Υπουργός Μεταφορών ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με μεγάλη αξιοπρέπεια, κατά την άποψη μου, παραιτήθηκε, αλλά να μιλήσει και ο Υπουργός ο Γιώργος Γεραπετρίτης.»

Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Μεταφορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο σταθμαρχείο της Λάρισας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Τηλεδιοίκηση σημαίνει ότι μπορώ να χειρίζομαι κάτι εξ αποστάσεως. Σήμερα στη Λάρισα υπάρχει στο σταθμαρχείο ο πίνακας χειρισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης.

Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα υποσύνολο της κεντρικής τηλεδιοίκησης, για την οποία δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει και λειτουργεί. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι η κεντρική τηλεδιοίκηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ’23, το έχουμε πει δημόσια.

Ο πίνακας αυτός, λοιπόν, βλέπει το σήμα που βρίσκεται το τρένο και το διευκρινίζω για να μην παρεξηγηθώ, για 5,5 και 3 χιλιόμετρα μόνο. Αυτό λοιπόν εάν λειτουργούσε και αν κάποιος το παρακολουθούσε θα είχε καταλάβει τα πρώτα λεπτά ποιο λάθος είχε κάνει.

Στη Λάρισα πήγα γιατί οι πληροφορίες που έρχονται η μία αντικρούει την άλλη. Η πρόκληση ήταν πολύ σημαντική όταν εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα «γιαπί», το οποίο προετοιμάζεται να γίνει το κεντρικό σημείο της τηλεδιοίκησης.

Δεν θα υποδείξω εγώ στον κύριο Τσίπρα τι θα κάνει. Nα πάει στο «γιαπί» και να πει ότι αυτό είναι το «γιαπί» το οποίο ετοιμάζεται και μας είπανε ότι θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, αλλά να πάει και στο τοπικό σύστημα στο σταθμαρχείο.

Αυτό θα ήταν σωστό και το ειλικρινές και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και μόνον.»

Όσον αφορά στο ζήτημα της επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ήταν τιμή που ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Γεραπετρίτης μου ανέθεσαν τον χειρισμό όλων των θεμάτων του τομέα Μεταφορών, που δεν είχα μέχρι σήμερα.

Σκοπός μου είναι την επόμενη μέρα να τηρήσουμε το «ποτέ ξανά», να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να μη γίνει τίποτα παρόμοιο και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο να ταξιδεύει με τον προαστιακό, με το τρένο, να δουλέψουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Είπαμε ότι θα επανεκκινήσουμε τα τρένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια μέχρι να ολοκληρωθούν τα συστήματα αυτά που θα προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε πιο σύγχρονο υπάρχει σαν σύστημα, πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο. Γιατί ένα «off» στον διακόπτη βγάζει το σύστημα έξω.

Τα συστήματα αυτά, τα πρώτα θα παραδοθούν τον Ιούνιο και τα επόμενα τον Σεπτέμβριο. Θεωρώ ότι ξεκινάμε σήμερα με ασφάλεια και θα μπω εγώ στο τρένο για να πείσω από τη θέση μου τους συμπολίτες μου.»

Σχετικά με τη στελέχωση του ΟΣΕ, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε περίπου 200 προσλήψεις και έχει δρομολογήσει άλλες 217 θέσεις για το 2022 και το 2023, συνολικά 417 θέσεις έναντι μόλις 24 προσλήψεων την περίοδο 2015 – 2019.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Η διακοπή της κυκλοφορίας στη Γέφυρα Σερβίων δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ένα εθνικό θέμα. Συγκάλεσα μια σύσκεψη στο Υπουργείο ως μέλος της Κυβέρνησης και ως βουλευτής του νομού Κοζάνης, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Περιφέρεια, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα για τις γέφυρες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με τη συνδρομή του Υπουργείου έκανε μια μελέτη, όπου διαπιστώθηκε ότι η γέφυρα έχει κατασκευαστικό πρόβλημα από το 1975 που κατασκευάστηκε.

Η παρέμβαση που γίνεται τώρα στη γέφυρα θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες περίπου και προσπαθούμε να μειώσουμε αυτό το διάστημα. Το Υπουργείο, λοιπόν, θα χρηματοδοτήσει μια επιπλέον μελέτη, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες κολώνες, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών με απόλυτη ασφάλεια.»

Μίλησα, επίσης με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ και τον ευχαριστώ γιατί είπαμε να ενισχύσουμε την περιοχή με ασθενοφόρο, καθώς και με τους επικεφαλής της ΔΕΗ και του ΤΕΕ ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα χρήσης της οδού του φράγματος Πολυφύτου από τα ΙΧ.

Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια σχετικά και με τα άλλα ζητήματα που έχουν ανακύψει και απαιτείται η συνδρομή και άλλων Υπουργείων ώστε να αντιμετωπιστούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v