Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα ενότητας από Καραμανλή-Σαμαρά με πυρά προς Ευρώπη

(upd) Σήμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές έστειλαν από το Ζάππειο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί στις τοποθετήσεις τους. Αμφότεροι άσκησαν σκληρή κριτική στην Ευρώπη. Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε πλέον λανθασμένες συνταγές».

Μήνυμα ενότητας από Καραμανλή-Σαμαρά με πυρά προς Ευρώπη

Δώδεκα μέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου, στη Νέα Δημοκρατία κορυφώνουν τις κινήσεις για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης του κόμματος. Για τον σκοπό αυτό και στο… όνομα της ενότητας της παράταξης, η «όλη ΝΔ» βρίσκεται σήμερα στο Ζάππειο, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ. Το λόγο έλαβαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, κατόπιν πρωτοβουλίας του, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Κώστας Καραμανλής: Χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη

Ο Κώστας Καραμανλής, ενωτικός, πρόσφερε απόλυτη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Η σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί σχεδόν μισό αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα πετύχει μία ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αναμφίβολα η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο, στην οικονομία, το ψηφιακό κράτος, το μεταναστευτικό, την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων. Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και απονομής δικαιοσύνης. Η παράταξή μας στάθηκε όρθια σε δύσκολες ώρες, παρέμεινε και θα παραμείνει ισχυρή. Το κλειδί της δύναμής της είναι η προσήλωση στις αρχές και αξίες, όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της. Η συνταγή της επιτυχίας είναι ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, πάντα δίπλα στους πολίτες. Άγρυπνη και ασυμβίβαστη στην υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων».

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην Ευρώπη, όσον αφορά τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία και απέναντι στην Τουρκία. «Αν δεν βγει μπροστά η Ευρώπη για να τερματιστεί ο πόλεμος που γίνεται στο δικό της έδαφος, το μέλλον είναι ζοφερό. Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον βαρύνοντα ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις».

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Διαχρονικά εγείρει διεκδικήσεις ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Περιστασιακές αυξομειώσεις της έντασης δεν μεταβάλλουν την πραγματικότητα. Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσει το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση πακέτο , όλων των διεκδικήσεων που αυθαιρέτως προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση».

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τη υφαλοκρηπίδα. Όλα τα άλλα θέματα είναι λυμένα και διευθετημένα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Πολύ ορθώς πράξατε κύριε πρωθυπουργέ και το τονίσατε προσφάτως και πάλι», τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που προτείνουν λύσεις συνολικού σχεδιασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο. Το δικαίωμα για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι μονομερές και στην ευχέρεια κάθε χώρας».

Αντώνης Σαμαράς: Πίσω δεν γυρίζουμε με τίποτα

Μήνυμα νίκης της ΝΔ έστειλε και ο Αντώνης Σαμαράς. «Πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα! Μετά την 21η Μαΐου, θα πάμε μπροστά. Αλλά μπροστά σε μια Ευρώπη, που βρίσκει το βηματισμό της. Γιατί σήμερα παραπαίει… Και με μια Ελλάδα, που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της, και χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα. Μια Ελλάδα ισχυρή, όχι μια Ελλάδα-"παρίας"».

Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «μέσα σε μια Ευρώπη, που επιστρέφει στις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Μέσα σε μια Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα εθνικά κράτη της! 'Όχι μια Ευρώπη των ανεξέλεγκτων τεχνοκρατών, και της άχρωμης γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη Ευρώπη που μπορεί να υπάρξει στο εξής! Και μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής - όχι "κομπάρσος". Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, Δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς για την Παράταξη και για τη χώρα. Όλοι με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Και με αγωνία για μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη. Μια νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε. Σε μια νέα Ευρώπη, που τη δικαιούμαστε».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «για μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης, μου είναι οδυνηρό να βλέπω μια Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλη χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες "Πρέσπες του Αιγαίου", που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν... Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει. Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ δεν ήταν ούτε απλή, ούτε εύκολη. Δεν την ήθελαν πολλοί, ακόμα και εντός Ελλάδος. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ - και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι - μέσα στην Ελλάδα - έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι. Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».

Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε… Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος - όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά… Μειώνοντας τους φόρους - όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε αμέσως μετά. Μιλώ για την εποχή των μνημονίων, όταν μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής με λάθος πολλαπλασιαστές, μέχρι που παραδέχθηκαν ότι το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε πλέον λανθασμένες συνταγές»

«Εμείς, η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη, σε ένα δεσμευόμαστε: Ότι μαζί με όλους όσοι συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας, θα μείνουμε Ευρώπη, θα γίνουμε Ευρώπη, θα μεσουρανούμε στην Ευρώπη. Και θα γίνεται και εκείνη όλο και καλύτεροι και μαζί της θα γινόμαστε και εμείς καλύτεροι». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τελευταίος ομιλητής στην εκδήλωση στο Ζάππειο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και επισήμανε ότι «οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές». Η χώρα μας, υπογράμμισε, «έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες… Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πρωθυπουργός γυρνώντας στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα ‘’δεν ξεχνώ’’ είναι και εδώ» και επισήμανε τον κίνδυνο «από όσους ποντάρουν στην παγίδα της απλής αναλογικής, με ‘’Δήμητρες’’ μικρότερης αξίας ακόμη και από τα μυαλά των εμπνευστών τους».

Όπως είπε, με αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα, «πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύτηκα 5 ώρες και έφερα 31 δισ.. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρόταση μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v