Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα στοχεύσει η ΝΔ στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες

Τα μηνύματα της περασμένης Κυριακής και οι προτεραιότητες ενόψει της 25ης Ιουνίου. Οι παγίδες και η στρατηγική της Πειραιώς. Τα μικρά κόμματα, το debate και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Πού θα στοχεύσει η ΝΔ στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες

Λίγες ώρες κράτησαν οι πανηγυρισμοί στη ΝΔ για την εκκωφαντική εκλογική νίκη της Κυριακής και από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες αποτιμούν το αποτέλεσμα και σχεδιάζουν τη στρατηγική ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης.

Η ικανοποίηση προφανώς περισσεύει στην Πειραιώς τόσο για την πολύ υψηλή επίδοση του κόμματος όσο και για την τεράστια διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, μετά μάλιστα από μια εξαιρετικά δύσκολη τετραετία. Κομματικές πηγές κάνουν λόγο για δικαίωση του ρεαλιστικού λόγου και συντριβή των δυνάμεων του λαϊκισμού, κάτι που -όπως λένε- πρέπει να επαναληφθεί εξίσου εμφατικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ξορκίζουν το ενδεχόμενο οποιουδήποτε εφησυχασμού των στελεχών και των ψηφοφόρων της παράταξης, καθώς υπενθυμίζουν ότι «πρόκειται για μία νέα εκλογική διαδικασία, που ξεκινάει από το μηδέν και με άδεια την κάλπη. Αν θεωρούμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε, κινδυνεύουμε με δυσάρεστες εκπλήξεις», αναφέρει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος χθες παρέλαβε και παρέδωσε αυθημερόν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ενδιάμεσα μίλησε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους ενημέρωσε και επισήμως για την πρόθεσή του να μην επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά να προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές, με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στη ΝΔ θα συνεχίσουν να κινούνται με την ίδια, δοκιμασμένη και επιτυχημένη μέθοδο των ήπιων τόνων, του θετικού αφηγήματος και του ρεαλιστικού προγραμματικού λόγου, με τον οποίο -όπως αποδείχθηκε- έπεισαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικοινωνιακής καμπάνιας της Πειραιώς.

Επιδίωξη της κεντροδεξιάς παράταξης είναι την 25η Ιουνίου να διεκδικήσει το ίδιο -αν όχι παραπάνω- ποσοστό που έλαβε πριν από δύο μέρες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες περιπέτειες, δεδομένου ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας δεν είναι σαφής. Εξαρτάται από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, αλλά και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι κοντά στο όριο του 3% βρέθηκαν τρία κόμματα, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (2,62%), η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (2,89%) και η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη του Δημήτρη Νάτσιου (2,92%).

Ειδικά το τελευταίο εμφάνισε μεγάλη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, όπως άλλωστε και ένα ακόμα κόμμα της «δεξιάς πολυκατοικίας», η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Για την αντιμετώπισή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει με το επιτελείο του στοχευμένες περιοδείες και επισκέψεις στη Μακεδονία, ώστε να υψώσει ανάχωμα στην περαιτέρω δυναμική των δύο κομμάτων και να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους τους, ζητώντας τους να εμπιστευτούν τη ΝΔ.

«Τα προβλήματα των πολιτών»

Με ενδιαφέρον εξάλλου στην Πειραιώς παρακολουθούν την κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, με φόντο την «αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή» απέναντι στην αναμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ. «Δεν ασχολούμαστε, μόνος αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών», σημειώνει κομματική πηγή, την ίδια ώρα πάντως που ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κληθείς να σχολιάσει το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξει ενδοσκόπηση και μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή που θέλουν να κάνουν στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είναι, πάντως, μια αντιπολίτευση ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πάντα απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς αρχές, με έναν απόλυτο καιροσκοπισμό. Αν το ΠΑΣΟΚ επαναλάβει, προκειμένου να αλιεύσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στρατηγική, πιστεύω ότι θα αποτύχει».

Με τα τελευταία δεδομένα, δείχνει να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενός debate μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. «Με 20 μονάδες διαφορά, δεν ξέρω τι νόημα έχει αυτό το debate. Σε κάθε περίπτωση, ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε πού θα βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και με ποιο σχήμα θα πάμε και στις επόμενες εκλογές», είπε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής μπορούμε να δούμε και ένα debate των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας. Δεν υπάρχει, όμως, πλέον, αυτό το περιβάλλον, με διπλάσιο ποσοστό στην κάλπη σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά την επίσπευση των επικείμενων εκλογών κατά μία εβδομάδα, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη αναφέρει πως πεποίθηση αυτού είναι ότι «η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις σε πολλά επίπεδα, όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική, ενώ είναι προγραμματισμένο και ένα σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, στο οποίο πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v