Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Σκέφτηκα την παραίτηση αλλά δεν θα λιποτακτήσω

Βασική αιτία της ήττας "ο στρατηγικός εγκλωβισμός στην απλή αναλογική", παραδοχή για αστοχίες στελεχών. "Δεν θα ανοίξω πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφέρει η δεξιά πολιτική". Αλαζονική συμπεριφορά Μητσοτάκη και κρυφή ατζέντα.

Τσίπρας: Σκέφτηκα την παραίτηση αλλά δεν θα λιποτακτήσω

“Δεν θα κρυφτώ. Δεν είμαι μηχανή, έχω συναισθήματα, σκέφτηκα την παραίτηση. ‘Oταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα λιποτακτήσω και να αφήσω μόνους σε μία δύσκολη στιγμή όσους πιστεύουν σε μας και μας ψήφισαν”.

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη (στο Star) μετά την μεγάλη ήττα της 21ης Μαϊου, επικεντρώνοντας στη νέα εκλογική μάχη: “έχουμε τη δεύτερη προσπάθεια του άλτη να περάσει πάνω από τον πήχυ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πυροτέχνημα, “ήρθαμε να υπερασπίσουμε τους αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη”.

Ως βασική αιτία της ήττας ανέδειξε “τον στρατηγικό εγκλωβισμό” στην απλή αναλογική με την έννοια ότι “σωστά την ψηφίσαμε διότι πιστεύουμε στην ισοτιμία της ψήφου”, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο να την δεχθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν άλλαξε αφήγημα, αφού έβλεπε την αρνητική στάση των άλλων προοδευτικών δυνάμεων σε κυβέρνηση συνεργασίας, απάντησε: “δεν μπορούσαμε ξαφνικά να πούμε ότι θέλουμε αυτοδυναμία”.

Στα αίτια της ήττας ενέταξε τις αστοχίες στελεχών που ενίσχυσαν την ατζέντα του φόβου στην οποία πόνταρε η ΝΔ (“πήγαμε στις κάλπες με το το έγινε το 2015 και όχι με το τι έγινε στην τελευταία τετραετία”).

“Και εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, με ποιες πολιτικές”, πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας απέδωσε αλαζονική συμπεριφορά στον κ.Μητσοτάκη (“λέει ότι τρέχει μόνος του”) κρύβοντας τις πραγματικές πολιτικές που σχεδιάζει.

Εν προκειμένω, έφερε το παράδειγμα την απόφαση για αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση, στις αρχές του 2015 και εν μέσω μνημονίων, ενέταξε στην περίθαλψη 2,5 εκατομμύρια ανέργους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε “δεν έχω λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ, είχε την ευκαιρία όταν απλώναμε χέρι συνεργασίας αλλά επέλεξε να κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον μας”.

Και επισήμανε με νόημα: “δεν θα ανοίξω πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφέρει η δεξιά πολιτική”.

Ως εκλογικό στόχο δε, έθεσε εκ νέου την ανατροπή των συσχετισμών (“χωρίς να παραγνωρίζω το πολύ δυσμενές αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου”), διότι “δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v