Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ο Γ. Οικονόμου έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού

Γιατί «δεν τίθεται θέμα παραίτησης» του υπουργού δύο εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του Ν. Μηταράκη. Παραίτηση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κυβέρνηση: Ο Γ. Οικονόμου έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αντιθέτως έχει τη “πλήρη στήριξη” του πρωθυπουργού.

Αυτό τονίζουν αρμόδιες πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου, που παραπέμπουν στο επιχείρημα που επικαλέσθηκε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου χθες το βράδυ (στο δελτίο του Alpha): ότι δεν παραιτείται επειδή δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη το πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκανΕν προκειμένω, για την δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη.

Στην επισήμανση ότι οι υπουργοί, σε τέτοιες περιπτώσεις, παραιτούνται για λόγους πολιτικής και όχι επιχειρησιακής ευθύνης, οι ίδιες πηγές απαντούν πως ο κ. Οικονόμου ανέλαβε μόλις πριν από δύο εβδομάδες υπουργός, αντικαθιστώντας τον αποπεμφθέντα (ουσιαστικά) Νότη Μηταράκη, ο οποίος εν μέσω πυρκαγιών έκανε διακοπές σε νησί.

Αυτό που προκύπτει από την εν λόγω επισήμανση είναι ότι, πέραν της στήριξης του πρωθυπουργού που απολαμβάνει ο κ. Οικονόμου, η παραίτηση του από το ίδιο υπουργείο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θεωρήθηκε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που θα έδινε ισχυρό “χτύπημα” στην κυβέρνηση και στο περίφημο “επιτελικό κράτος”.

Στο Μαξίμου βεβαίως έχει γίνει κατανοητό πως η κατάσταση δεν μπορεί να εκτονωθεί με την απομάκρυνση, από τον κ. Οικονόμου, των επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ, εκ των οποίων οι έξι ανήκουν… στην Τροχαία.
Κι αυτό διότι από χθες το μεσημέρι έχουν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα και, μάλιστα, ως κομβόι. Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για την “κάθοδο” των χούλιγκαν και είχαν ενημέρωση και για τις πινακίδες αυτοκινήτων, ενώ ακόμα και η ΣΤΑΣΥ ανέφερε στις αστυνομικές αρχές την είσοδο τους στην γραμμή του Μετρό για να μετακινηθούν προς τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Υπάρχουν δε, μαρτυρίες πολλών κατοίκων που τους είδαν να κατεβαίνουν στη στάση “Πευκάκια” του ηλεκτρικού στη Ν. Ιωνία και να κατευθύνονται ομαδόν στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου προέβησαν σε έκτροπα, μαχαίρωσαν τον 29χρονο Μιχάλη και τραυμάτισαν άλλους πολίτες.

Κατά τις πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, ωστόσο δεν αποκλείονται καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μέσα στο επόμενο 24ωρο που “θα ολοκληρωθεί η επείγουσα έρευνα που διέταξε ο υπουργός”.

ΣΥΡΙΖΑ: Με στήριξη Μητσοτάκη παραμένει ο υπουργός

Κατόπιν όλων των παραπάνω, δεδομένων και των εγγράφων που γνωστοποιήθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραίτηση του αρμοδίου υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

“Αν ο κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος”, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: “Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας”.

Σε νεότερη ανακοίνωση, αργά το βράδυ, επισημαίνει: “Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν. Είναι προφανές, όμως, ότι έχει την στήριξη του κ. Μητσοτάκη για να παραμένει στην θέση του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Δίπλα στην αδιαφορία, την αδράνεια και την ασύλληπτη ανικανότητα, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε την ανευθυνότητα, που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών μετά τα όσα σοκαριστικά συνέβησαν χθες”.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας, με τον τελευταίο να εγείρει το επιπλέον ερωτηματικό εάν πρόκειται μόνο ανικανότητα της Αστυνομίας ή και ανοχή σε ακροδεξιά τάγματα εφόδου που έχουν πλούσιο παρελθόν εγκληματικών ενεργειών.

Ν. Ανδρουλάκης: Κόλαφος τα έγγραφα

Την παραίτηση του κ. Οικονόμου ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Αφού σημείωσε ότι η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛΑΣ δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας, πρόσθεσε: “Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας, είναι κόλαφος. Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η ‘διακριτική παρακολούθηση τους’. 

Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA. Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ. Άλλο ένα δείγμα ‘αποτελεσματικότητας’ του αποτυχημένου ‘επιτελικού κράτους’. Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v