Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπανδρέου: Σκληρή επίθεση στη ΝΔ εφ' όλης της ύλης

«Συγκεντρωτικό δήθεν επιτελικό κράτος που εμπεδώνει την κουλτούρα του πελατειασμού, με κυρίαρχη αξία την πρόσβαση στην εξουσία και στα λεφτά που διαχειρίζεται», καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός. Ζητά καταλογισμό ευθυνών.

Γ. Παπανδρέου: Σκληρή επίθεση στη ΝΔ εφ όλης της ύλης

«Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας την τελευταία περίοδο, με μεγάλη συχνότητα και πρωτόγνωρη ένταση, δείχνουν μια χώρα με θεσμούς ανοχύρωτους και ένα πολιτικό κατεστημένο ανίκανο να αντιδράσει ουσιαστικά. Και η κοινωνία ζαλισμένη από τα απανωτά χτυπήματα και τον πόνο των πληγών της μεταβολίζει αμήχανη και αδύναμη τα τεκταινόμενα», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μακροσκελή τοποθέτησή του για τη κατάσταση στη δημόσια ζωή, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και το τραγικό συμβάν στο « Blue Horizon».

Περιγράφει με μελανά χρώματα τη βία και «το κλίμα αγριότητας που επιτείνεται από την κατάσταση που επικρατεί παντού στη ζωή μας, με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τη στυγνή εκμετάλλευση από λίγους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, με τα καρτέλ της ενέργειας και των σούπερ μάρκετ, την κερδοσκοπική αγριότητα των funds απέναντι σε αυτόν που χάνει ακόμη και την πρώτη του κατοικία, τις δολοφονικές μαφίες που επιδεινώνουν την αίσθηση ανασφάλειας σε όλους τους τομείς και, βέβαια, με τον συστηματικό αφελληνισμό της οικονομίας μας», όπως αναφέρει.

Ταυτόχρονα, σημειώνει την έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, που θα διασφάλιζαν τον καθημερινό έλεγχο των αποφάσεων της εξουσίας, υποστηρίζοντας πώς όλα εντείνουν τον προβληματισμό όλο και περισσότερων συμπολιτών μας και δείχνουν πως έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η υπέρτατη αξία είναι η εξουσία και η σχέση καθενός μ' αυτήν.

«Όλα φανερώνουν την απαξίωση και τον ευτελισμό των πάντων και, πρώτιστα, κάθε δημοκρατικής αξίας πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομείται μια ανθρωποκεντρική πολιτεία. Μια πολιτεία, που πρώτιστο έργο της είναι να εμπεδώνει τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια για όλους, για κάθε πολίτη και ισότιμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου. Αναφέρει πως «οι εικόνες των πρόσφατων καταστροφών, οι σκέψεις μου με οδήγησαν σχεδόν μια δεκαετία πίσω».

«Ο ελληνισμός, μετά από 200 και πλέον χρόνια ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης, τι κράτος έχει σήμερα; Ποιες οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τη λειτουργία της πολιτείας; Τη σχέση του κράτους με τον πολίτη και τις ανάγκες της κοινωνίας;» διερωτάται ο πρώην πρωθυπουργός ασκώντας αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ πως, «παρά τις αναλαμπές που προοδευτικές δυνάμεις έφεραν ιστορικά, για αξιοκρατία, για διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, για αποκέντρωση της εξουσίας ώστε να ελέγχεται από τον λαό, για ένα κοινωνικό κράτος που στόχο έχει τη σιγουριά όλων και ιδιαίτερα του πιο αδύναμου, για δημοκρατική διαβούλευση με στόχο αποτελεσματικές αποφάσεις, σήμερα κυριαρχεί ξανά ο συγκεντρωτισμός ενός δήθεν επιτελικού κράτους. Διαιωνίζεται και εμπεδώνεται ξανά η διαχρονική κουλτούρα του πελατειασμού και της εξουσιολαγνείας».

Συμπληρώνει πως «η απαξίωση του ελληνισμού είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που αναγορεύει σε αξία την εξουσία και αποδέχεται ως πρακτική το κονέ, την μπάζα, τη μαγκιά. Ηλπισε ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού ότι η παράταξη που σήμερα κυβερνά θα είχε αλλάξει. Θα είχε εκσυγχρονιστεί. Θα είχε απαλλαγεί από τα σύνδρομα της νεότερης πελατειακής μας ιστορίας. Ότι θα είχε μάθει από τα λάθη στη διαχείριση που η ίδια έκανε και μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το 2009. Ότι δεν θα άφηνε να επικρατήσει ως κυρίαρχη αξία η πρόσβαση στην εξουσία και μαζί, στα λεφτά που αυτή διαχειρίζεται».

Όπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, «η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, πράγματι μοιάζει με ανυπέρβλητο αδιέξοδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση διαθέτει πρόσφατη λαϊκή εντολή και η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συντριπτική της ήττα στις εκλογές παρουσιάζει εσωστρεφείς τάσεις και μάλλον δυσεπίλυτα προβλήματα». Και καταλήγει: «Υπάρχουν ευθύνες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και από εδώ και από την ΕΕ. Ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν στις τάξεις εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που, αντί να πράξουν τα αυτονόητα, μιλούσαν ειρωνικά για "πράσινα άλογα" και αργότερα, επί κρίσης, έκαναν τα πάντα για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και έταζαν εύκολες λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v