Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για προϋπολογισμό, προβληματισμός για Σαμαρά

Πώς αποτιμά το Μαξίμου τη χθεσινή μάχη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024. Ενόχληση για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα της τροπολογίας για τους μετανάστες. Η κομματική πειθαρχία και η στάση των «σαμαρικών» βουλευτών.

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για προϋπολογισμό, προβληματισμός για Σαμαρά

Χωρίς απρόοπτα, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, όπως αναμενόταν, ο Προϋπολογισμός του 2024 και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε ικανοποίηση.

Η άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης είχε μόλις δοθεί και συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμιζε την «πειστική παρουσία του πρωθυπουργού» στο βήμα της Βουλής, τόσο σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο με στόχο την ευρωπαϊκή σύγκλιση όσο και σχετικά με την «αποδόμηση των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης».

Υπό άλλες συνθήκες, μετά τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, τα φώτα της Βουλής θα έσβηναν για το έτος που τελειώνει, ωστόσο τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αφενός, γιατί το νομοθετικό έργο συνεχίζεται με το ασφαλιστικό που εισέρχεται σήμερα στην ολομέλεια και αφετέρου, διότι σε αυτό περιλαμβάνεται η τροπολογία για τους μετανάστες με την οποία διαφωνεί έντονα ο Αντώνης Σαμαράς.  

Ο πρώην πρωθυπουργός, για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα, μετά τα ελληνοτουρκικά και τον γάμο των ομοφύλων, εξέφρασε με δημόσια παρέμβασή του την έντονη αντίρρησή του για κυβερνητική πρωτοβουλία, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση της τροπολογίας.

Στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού υπήρξε προβληματισμός για τη νέα διαφωνία του κ. Σαμαρά, ενώ διατυπώνονταν και ερωτήματα για τις προθέσεις του. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν υπερβολική και αναίτια αυτή τη στάση, εξηγώντας πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν αλλάζει. «Η  ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής, που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», ανέφεραν χαρακτηριστικά το Σάββατο κυβερνητικές πηγές.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το γραφείο του στη Βουλή, στο τέλος μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσει και αμέσως μετά αποχώρησε. Είναι προφανές ότι η σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες, ενώ διχασμένοι φέρονται και οι «σαμαρικοί» βουλευτές από τις εξελίξεις. Άλλοι φέρονται να ταυτίζονται πλήρως μαζί του, ενώ άλλοι δεν βλέπουν αρνητικά την τροπολογία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους εργάτες γης τους οποίους χρειάζονται οι αγρότες.

Ονομαστική ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φημολογείται, θα τεθεί από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα κομματική πειθαρχία. Κάτι που θα αποτρέψει βουλευτές οι οποίοι διάκεινται φιλικά στον κ. Σαμαρά να καταψηφίσουν την τροπολογία, εντείνοντας το εσωκομματικό πρόβλημα. Η κομματική πειθαρχία, διαμηνύουν στην Πειραιώς, προφανώς δεν αφορά τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος «έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όποτε και όπως θέλει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά στην επίμαχη τροπολογία, αποφεύγοντας αφενός να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την ουσία της, την οικονομία και αφετέρου, να δώσει συνέχεια στον δημόσιο -και καθόλου ωφέλιμο σε εσωκομματικό επίπεδο- διάλογο με τον κ. Σαμαρά.

Αντίθετα, προανήγγειλε συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, καθώς και της έντονης νομοθετικής δραστηριότητας, εστιάζοντας σε δύο σημεία: την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ και την άμεση ψήφιση, εντός του Ιανουαρίου, του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, μίλησε για πέντε σαφείς δεσμεύσεις του ενόψει της δεύτερης τετραετίας διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ: «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v