Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην κλιμάκωση των αγροτών

Ποιος είναι ο σχεδιασμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανοιχτοί δρόμοι και η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Σενάριο επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην κλιμάκωση των αγροτών

Η διαφαινόμενη εδώ και μέρες πρόθεση των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους επισφραγίστηκε χθες, με τη σχετική απόφαση που έλαβαν στη Λάρισα και πυροδότησε το έτσι κι αλλιώς τεταμένο κλίμα των σχέσεών τους με την κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, όπως αποδείχθηκε, δεν στάθηκαν ικανές για την εκτόνωση της κατάστασης και η αντιπαράθεση των δύο πλευρών σκληραίνει επικίνδυνα.

Οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα αποφάσισαν το κλείσιμο των εθνικών οδών και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, απαιτώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο, αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους.

Πρακτικά, τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αντληθούν επιπλέον κονδύλια για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους είναι πολύ στενά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύει ότι το πεδίο παροχών δεν είναι ατελείωτο. Πιο εφικτό δείχνει το σενάριο να επιδιωχθούν η συμφωνία σε κάποιες θεσμικές αλλαγές και η διευθέτηση συγκεκριμένων τεχνικών ζητημάτων, με την πιθανότητα επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο νωρίτερα του προγραμματισμένου να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό εξάλλου το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον κ. Μητσοτάκη, εφόσον υπάρξει ενιαία εκπροσώπηση αυτών, ως ένας φορέας, και με ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ, αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στο ERTNEWS). Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, «προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια».

Αγροτικές αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, υπενθύμισε ότι μέσω ΕΛΓΑ εκταμιεύτηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ κατά την προηγούμενη τετραετία σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό -όπως είπε- «πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απάντηση κυβερνητικών πηγών, σημείο προς σημείο σε όλα τα αγροτικά αιτήματα, προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας υπήρξαν «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα. «Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δόθηκαν στους αγρότες. Αν δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο, θα είναι τεράστιο λάθος», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πάντως, ο πρωθυπουργός φρόντισε να αφήσει και μια αιχμή για την… ιδιαίτερη αντιμετώπιση των αγροτών: «Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να ξεχάσει κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν, είτε γιατί είναι περισσότεροι ή γιατί πολύ απλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι κανείς, ούτε ο αγροτικός κόσμος, δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, μολονότι η άλλη πλευρά δείχνει να έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους μέχρι «την τελική δικαίωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v