Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή, συνέδριο… και βλέπουμε

Ο Στ. Κασσελάκης απέσυρε το δίλημμα «δεν με αμφισβητείτε μέχρι τις εθνικές εκλογές ή πάμε πάλι σε εκλογή προέδρου» και τα μέλη της Π.Γ. απέσυραν σκέψεις για άρση της εμπιστοσύνης και αναβολή συνεδρίου. Εύθραυστη η εικόνα ενότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή, συνέδριο… και βλέπουμε

Με αμοιβαίες… παραχωρήσεις ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το αίτημα «μένω πρόεδρος έως τις εθνικές εκλογές ή πάμε πάλι σε εκλογή προέδρου», ενώ ανακάλεσε την επιστολή που είχε στείλει προχθές από το Λονδίνο στα μέλη του οργάνου (σ.σ. με σκληρές φράσεις όπως «χίμαιρες» και «συνωμοσιολογίες»).

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έβγαλαν από το τραπέζι τις απειλές για αμφισβήτηση του προέδρου με έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και αναβολή του συνεδρίου, το οποίο θα αρχίσει κανονικά αύριο. «Αφού δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής μου, δεν θα επιμείνω στο αίτημά μου», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, μετά από αυτή την εξέλιξη.

Κατόπιν τούτων και μέχρι να φανεί εάν οι υποχωρήσεις είναι τακτικές ή πραγματικές, η εικόνα που βγάζει η Κουμουνδούρου, μέσα από αρμόδιες πηγές, είναι:

«Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα (σ.σ. χθες), μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

Πρώτον, εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Δεύτερον, επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικού κέντρου. (σ.σ. αυτή η επαναβεβαίωση είχε γίνει και τον Δεκέμβριο, οπότε μένει να υλοποιηθεί)».

Συνεπώς, κατά τις ίδιες πηγές, το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, που θα σημάνει την «προοδευτική αντεπίθεση τώρα».

Η επισήμανση «βάσει των θέσεων κ.λπ.» σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης στο συνέδριο του περίφημου ερωτηματολογίου, για τη λειτουργία και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε κάνει από προχθές σαφές ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης.

Πώς δεν έσπασε το σκοινί

Όπως σημειώσαμε χθες, ο κ. Κασσελάκης προσήλθε στη συνεδρίαση της Π.Γ. επιχειρώντας κίνηση ρελάνς, ώστε να ακυρώσει σενάρια περί αμφισβήτησής του είτε άμεσα (στο συνέδριο) είτε μετά τις ευρωεκλογές, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τα μέλη του οργάνου είτε να δεσμευτούν ότι θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές είτε να δρομολογήσουν εκ νέου εκλογή προέδρου. Φέρεται μάλιστα να είπε, «βρείτε τον αντίπαλό μου και πάμε πάλι σε εσωκομματικές κάλπες».

Η απάντηση από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου ήταν πως δεν μπορεί να ζητάει, ούτε να του δώσουν «λευκή επιταγή τριετίας», δεδομένου ότι, υπό κανονικές συνθήκες, οι εθνικές εκλογές θα ξαναγίνουν σε τρία χρόνια.

Κατά άλλες πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας αντέστρεψε το δίλημμα και ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να δρομολογήσει ο ίδιος τη διαδικασία νέας εκλογής ηγεσίας, επισημαίνοντας ότι η κίνηση του προέδρου ήταν εκβιαστική.

Πρόσθεσε δε, ότι «το ‘άλλαξέ τα όλα’ δεν σημαίνει ‘διάλυσέ τα όλα’».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης

Στο «διακύβευμα» της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας αναφέρθηκαν σήμερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλοντας, όπως σημείωσαν, να «αποκαταστήσουν την αλήθεια».

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη».

«Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», πρόσθεσαν.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ» και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v