Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει απόψε το πιο κρίσιμο συνέδριο… στο Τάε Κβον Ντο

Ομιλία του Στ. Κασσελάκη. Από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί, θα εξαρτηθεί η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο. Επιχείρηση κατευνασμού και ενότητας, ο ρόλος Ν. Παππά και η εκλογή Π. Ρήγα στην προεδρία του συνεδρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει απόψε το πιο κρίσιμο συνέδριο… στο Τάε Κβον Ντο

Tο απόγευμα ανοίγει η αυλαία του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, με την ελπίδα των στελεχών του να μην ταυτιστεί με το όνομα του χώρου.

Οι εργασίες θα ανοίξουν με τις εισηγήσεις των δύο γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τοποθετείται γύρω στις 8 το βράδυ.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σάββατο με τοποθετήσεις συνέδρων και με στρογγυλά θεματικά τραπέζια. Το κλείσιμο των εργασιών θα γίνει την Κυριακή από τον κ. Κασσελάκη και στη συνέχεια με ψηφοφορίες για τις θέσεις και την πολιτική απόφαση, καθώς και εκλογή νέας Επιτροπής Δεοντολογίας (Πειθαρχικού).

Το επίσημο σύνθημα του συνεδρίου είναι «Προοδευτική αντεπίθεση τώρα», με το ανεπίσημο (περί επανεκκίνησης) να απηχεί τις προσδοκίες για ενότητα -τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Όπως παραδέχονται όλοι, οι αντένες θα είναι τεντωμένες για την αποφυγή φραστικών επεισοδίων λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε το τελευταίο τριήμερο στην κορυφή. Ο φόβος είναι αυτό το κλίμα να «κατέβει» στη βάση, έστω και εάν τα πνεύματα ηρέμησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Παρότι το πλαίσιο των εργασιών συμφωνήθηκε μεταξύ στελεχών και προέδρου (σ.σ. ότι δεν θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα του περίφημου ερωτηματολογίου για τη λειτουργία και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος), δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται… νέο αιφνιδιασμό από τον κ. Κασσελάκη. 

Όχι μόνο «επειδή το συνηθίζει», αλλά και διότι η Κουμουνδούρου διέρρευσε χθες το πρωί πως ναι μεν στην Πολιτική Γραμματεία επιβεβαιώθηκε «η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας», ωστόσο επισημάνθηκε ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον syriza.gr». Δηλαδή, οι απαντήσεις των μελών για τα παραπάνω ζητήματα συνεχίζουν να αποστέλλονται. 

Από το κλίμα που θα επικρατήσει, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και η ομιλία του. Υπό… νορμάλ συνθήκες, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου έχει σχεδιαστεί για το Σάββατο, ωστόσο είναι σαφές πως εάν στο συνέδριο μεταφερθούν οι διαφωνίες και το πολεμικό κλίμα του τελευταίου τριημέρου, ο κ. Τσίπρας «δεν θα μιλήσει και ίσως δεν θα παραστεί καν», όπως αναφέρουν στελέχη.

Η νέα (τακτική;) συμμαχία των Νίκου Παππά - Στέφανου Κασσελάκη, όπως εκφράσθηκε με το προχθεσινό σινιάλο του πρώτου να πέσουν οι τόνοι και με τη χθεσινή συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην γραμματέα Πάνου Ρήγα για τον ρόλο του προέδρου του συνεδρίου λειτουργούν καθησυχαστικά, αφού ο κ. Παππάς έχει σημαντικά ερείσματα στο σώμα των συνέδρων. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρήγας ανήκει στα έμπειρα στελέχη, απολαμβάνει της εκτίμησης όλων των στελεχών, ενώ έχει ικανότητες σύνθεσης και αποφυγής εκρήξεων…

Αντίστοιχο σινιάλο έστειλε και ο Γιώργος Τσίπρας χθες, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη και πως «προχωράμε ενωμένοι». 

 

Τα στρογγυλά τραπέζια

Το πρόγραμμα των στρογγυλών-θεματικών τραπεζιών έχει ως εξής:

Παρασκευή 23/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α'
13:00 - 15:00: Περιβάλλον - Κλιματική κρίση και Προσαρμογή
15:30 - 18:30: Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία
19:00 - 22:00: Για μία σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία

ΑΙΘΟΥΣΑ Β'
11:00 - 13:00: Συνάντηση Αθλητισμού
15:00 - 18:00: Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων, Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας.
19:00 - 21:00: Συνέλευση Γυναικών (άρθρο 31 του καταστατικού)

Σάββατο 24/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α'
11:00 - 14:00: Οι Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης - οι Απαντήσεις της Αριστεράς.
15:00 - 18:00: Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της κοινωνίας και του πολίτη.
19:00 - 22:00: Για μία Δίκαιη Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΙΘΟΥΣΑ Β'
12:00 - 14:00: Δικαίωμα στην Εργασία - Εργασία με δικαιώματα
14:00 - 16:00: Πολιτισμός: Η επόμενη μέρα
17:00 - 19:00: Προβλήματα και Προοπτική της Αγροτικής Παραγωγής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v