Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Επεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά

Σύσσωμο το συνέδριο τάχθηκε κατά των εσωκομματικών εκλογών. Η παρέμβαση Ολγας Γεροβασίλη και οι σφοδρές αντιδράσεις. Οι καυτοί διάλογοι και οι διευκρινίσεις Πάνου Ρήγα. Διαχείριση «ήττας ή νίκης» από τα επιτελεία. Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη.

Κασσελάκης: Επεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά

Ολική ανατροπή μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που ζήτησε εκλογές στις 10 Μαρτίου. Ο Σωκράτης Φάμελλος (με Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Παππά) πρότεινε συμβιβασμό με ψήφισμα: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών με ενιαία πολιτική λειτουργία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια η Ολγα Γεροβασίλη πήρε τον λόγο και θύμισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είπε «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

«Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος», τόνισε.

«Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν», είπε. «Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχει πει. Κάν' τες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις...». Σ' αυτό το σημείο ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη».

Toν λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης: «Όλγα, αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εκλογές». Η Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε τη θέση ότι η ίδια αντέδρασε στην κίνηση Κασσελάκη.

Οι ψηφοφορίες

Σε χρόνο ρεκόρ καταψηφίστηκε η εκ νέου προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το προεδρείο έθεσε σε ψηφοφορία την (επισήμως κατατεθείσα) πρόταση των Σωκράτη Φάμμελου, Νίκου Παππά, Γιώργου Τσίπρα, Παύλου Πολάκη και άλλων για ακύρωση των εκλογών.

Σχεδόν όλο το συνέδριο (όπως είδαν όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα) υπερψήφισε την πρόταση. Ο πρόεδρος του συνεδρίου Πάνος Ρήγας παρενέβη για να ξαναδιαβάσει την πρόταση.

Στο σημείο αυτό, ανέβηκε ο Στέφανος Kασσελάκης στο βήμα και είπε: «Αρκετά, έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά».   

Η πρόταση που ψηφίστηκε:  Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου.

Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξή μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.

Η ερμηνεία: O Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πρόεδρος υπό προθεσμία “μέχρι" τις ευρωεκλογές...

Νέα έριδα

Νέες προεδρικές εκλογές δεν θα γίνουν αλλά οι δύο πλευρές ερίζουν για το εάν… έγινε ψηφοφορία ή όχι. Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη εξηγούν:

Το προεδρείο κατέθεσε τις προτάσεις: εκλογές στις 10 Μαρτίου (του Στ. Κασσελάκη), εκλογές μετά από ένα μήνα (της Όλγας Γεροβασίλη) και ακύρωση των εκλογών (των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά, Γιώργου Τσίπρα).

Πρώτη πρόταση για ψηφοφορία ήταν αυτή του κ. Κασσελάκη. Η κ. Γεροβασίλη είπε στον κ. Κασσελάκη: «αν θέλεις εκλογές σε δύο εβδομάδες να τις κάνεις μόνος σου». Στο σημείο αυτό το προεδρείο έθεσε σε ψηφοφορία τη δεύτερη πρόταση για ακύρωση. Οι σύνεδροι όρθιοι την υπερψήφισαν σε συντριπτική πλειοψηφία, όμως ο κ. Κασσελάκης είχε ήδη ζητήσει τον λόγο για να απαντήσει στην κ. Γεροβασίλη: «Αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά».

Επειδή η φράση αυτή συνέπεσε με την υπερψήφιση της ακύρωσης, όλοι κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε σ' αυτήν. Αλλά «η ψηφοφορία για την ακύρωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δεν έγινε καταμέτρηση», λένε οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη.

Η πλευρά στελεχών που στηρίζουν την Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι η μοναδική πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία (και υπερψηφίστηκε) ήταν των Φάμελλου κλπ για ακύρωση των εκλογών. «Εάν ο κ. Κασσελάκης ήθελε να θέσει σε ψηφοφορία τη δική του, θα το έκανε. Το απέφυγε διότι ήθελε ακύρωση», λένε, σημειώνοντας ότι «αυτό ήθελε πριμοδοτώντας τις ισχυρές απόψεις για ακύρωση».

Τα ίδια στελέχη συμφωνούν με τη φράση του προέδρου «οι μάσκες έπεσαν» αλλά, φυσικά, για τους αντίθετους λόγους...

Η διευκρίνηση του Πάνου Ρήγα

Εξήγηση προέδρου του συνεδρίου Πάνου Ρήγα: Για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο. Η πρόταση των τριών ήταν σαφής: όχι εκλογές.

Η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής: εκλογές στις 10 Μαρτίου. Κάλεσα την Όλγα να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Είπε, απευθυνόμενη στον Κασσελάκη: "αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου”.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά”. Ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

Άρα: δεν πάμε σε εκλογές χωρίς να γίνει ψηφοφορία.

H πρώτη ανάρτηση Στέφανου Κασσελάκη μετά το συνέδριο

«Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό συνέδριο.

«Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Επανίδρυση. Νέα Όργανα. Αξιοπιστία. Αξιοκρατία. Ανάσα δημοκρατίας τώρα. Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v