Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι κρυφές δημοσκοπήσεις και τα… αγκάθια

Το ποσοστό της ΝΔ και η διαφορά από τα άλλα κόμματα. Το στοίχημα με τους γαλάζιους ψηφοφόρους που… απειλούν με αποχώρηση. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος.

Κυβέρνηση: Οι κρυφές δημοσκοπήσεις και τα… αγκάθια

Ένα «καυτό» τρίμηνο, κατά το οποίο θα πρέπει να «επουλώσουν πληγές» και να επαναβεβαιώσουν την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, θεωρούν στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται και σε αυτές τις κάλπες να μπει μπροστά, με διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις, την ώρα που και ο κομματικός μηχανισμός ανεβάζει στροφές.

Το Μέγαρο Μαξίμου μελετά ενδελεχώς τις δημοσκοπήσεις -φανερές και μυστικές- και χαράσσει αναλόγως την στρατηγική της τελικής ευθείας. Οι έρευνες που φτάνουν στα χέρια του πρωθυπουργού καταδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ, αλλά με πτώση των ποσοστών της εξαιτίας των υφιστάμενων ανοιχτών μετώπων σε αρκετά πεδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο αριθμών, η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση θέλει τη ΝΔ να συγκεντρώνει 33 – 34% (με αναγωγή), όσο και το ποσοστό το οποίο έλαβε το 2019 και σχεδόν 20 μονάδες παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση.

Από τα χαρακτηριστικά των τελευταίων σφυγμομετρήσεων είναι η μεγάλη τάση προς την αποχή, αλλά και η στάση αναμονής αρκετών ψηφοφόρων οι οποίοι κρατούν αποστάσεις απ’ όλα τα κόμματα και θα αποφασίσουν αργότερα για την τελική τους επιλογή.  

Ένα από τα στοιχήματα στην κυβερνητική παράταξη είναι να ξανακερδίσουν όσους την ψήφισαν στις περσινές εθνικές εκλογές και πλέον είναι επιφυλακτικοί, στάση που σχετίζεται εν πολλοίς με τρία «αγκάθια», εκ των πραγμάτων δύσκολα διαχειρίσιμα:  

1. Τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Εκκλησία πρωτίστως, τόσο κεντρικά μέσω της Ιεράς Συνόδου όσο και δια των τοπικών Μητροπόλεων σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να αντιδρά, ασκώντας κριτική στα κόμματα και τους βουλευτές τους που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Ήδη ξεκίνησαν οι… διωγμοί και οι απειλές σε βάρος πολιτικών, με την επόμενη μέρα να είναι απρόβλεπτη.

«Στη χώρα μας υπάρχει εκτελεστική εξουσία που εισηγείται και νομοθετική εξουσία που ψηφίζει νομοσχέδια και κανένας άλλος. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένος ο διαχρονικός σεβασμός μας για την Εκκλησία», δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας την ανάγκη «να μην υπάρξει κλιμάκωση έντασης». Και ασφαλώς, δεν είναι μόνο η Εκκλησία που συνεχίζει να αντιτίθεται στον συγκεκριμένο νόμο μολονότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά και μεγάλο μέρος πολλών τοπικών κοινωνιών, κυρίως της Περιφέρειας. Η ΝΔ φαίνεται να έχει απώλειες από το δεξιό ακροατήριό της, με κάποιους να «κοιτάζουν» προς άλλα κόμματα του χώρου.   

2. Την τραγωδία των Τεμπών. Στην τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, το 77% των ερωτηθέντων απαντά ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών, κάτι που εκ των πραγμάτων αποτελεί σημαντικό «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι σήμερα, οι εισηγητές των κομμάτων οφείλουν να υποβάλουν γραπτώς τα συμπεράσματά τους, όπως προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής για τον ενδεχόμενο καταλογισμό πολιτικών -και όχι ποινικών- ευθυνών. Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να κατατεθεί ένα κοινό, υπερκομματικό πόρισμα. «Δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Η Δικαιοσύνη θα τα ψάξει όλα», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. «Το οφείλουμε στα παιδιά που χάθηκαν και στην κοινωνία κάποιοι να τιμωρηθούν», συμπλήρωσε.

3. Την ακρίβεια. Το κορυφαίο διαρκές πρόβλημα της τελευταίας διετίας για την Κυβέρνηση, που, παρά τις επιμέρους πρωτοβουλίες, δεν έχει καταφέρει να το τιθασεύσει. Την χαρακτηρίζει ως «συνέπεια της εισαγόμενης κρίσης» και θέτει ως αντίδοτό της τις μόνιμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Τελευταία, κάποια χαμόγελα άρχισαν να «σκάνε» στο υπουργείο Ανάπτυξης, που διαπιστώνουν να αποδίδει το μέτρο απαγόρευσης επί τριμήνου των προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, 4.000 βασικά και ταχυκίνητα προϊόντα έχουν ήδη μειωμένες αρχικές τιμές στο ράφι, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 20%. Αναμφίβολα, βεβαίως, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και όχι στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Πιο σύντομα και συγκεκριμένα σε λιγότερο από ένα μήνα (5-7 Απριλίου) θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το τακτικό συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Στο πλαίσιο αυτό, για αύριο (Δευτέρα) είναι προγραμματισμένο το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντικείμενο της συνεδρίασης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ήταν το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, αλλά και λοιπά οργανωτικά ζητήματα. Θα είναι και η πρώτη δημόσια παρουσία της νεοσύστατης Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, η οποία ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ.

Ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα και όλοι στο στρατόπεδο της κυβερνώσας παράταξης γνωρίζουν καλά ότι το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θα κρίνει πολλά…  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v