Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Αριστερά: Κίνδυνος για τις συντάξεις η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα καθολικής επικουρικής ασφάλισης, με ένα ανταποδοτικό κι ένα αναδιανεμητικό μέρος, ώστε να διασφαλίζεται πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης και πραγματικής ασφάλειας των εργαζόμενων», αναφέρει ανακοίνωση. Τι «αποσιώπησε» ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα Αριστερά: Κίνδυνος για τις συντάξεις η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση

«Μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την πάγια τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών θεμάτων όπως είναι το συνταξιοδοτικό. Με επικοινωνιακές πιρουέτες, επιχείρησε να μας πείσει για τα οφέλη της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης παρόλο που όχι μόνο δεν υπάρχουν οφέλη αλλά μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ύπαρξη σημαντικού κόστους για όλους τους πολίτες, όπως και σημαντικών κινδύνων για απώλεια συντάξεων», αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

Αναλυτικά:

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επιμελώς και βολικά αποσιώπησε τα εξής:

(α) Από το 1983 στην Ελλάδα η επικουρική μαζί με την κύρια σύνταξη απαρτίζουν το ενιαίο και αδιαίρετο εισόδημα των συνταξιούχων.

(β) Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που παλαιότερα επέλεξαν το ιδιωτικοποιημένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στη συνέχεια, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που προέκυψαν, επανέφεραν το καθολικό δημόσιο σύστημα. Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα αυτά είναι:

(i) To υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την μετάβαση από το διανεμητικό στο ιδιωτικοποιημένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής του 2021 επιβεβαίωσε ότι το κόστος αυτό για τη χώρα μας θα είναι πάνω από 70 δις ευρώ, κόστος που επωμίζονται όλοι οι πολίτες.
(ii) Καθώς τα χρήματα των ασφαλισμένων στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα τζογάρονται στα χρηματιστήρια και δεδομένων των σταθερά επαναλαμβανόμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων οι εισφορές των εργαζομένων κινδυνεύουν διαρκώς, όπως άλλωστε και το ύψος των συντάξεων που τελικά θα καταφέρουν να πάρουν.
(iii) Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κι διεθνώς υπονομεύουν τη δυνατότητα πολλών εργαζόμενων να σχηματίσουν τον «ατομικό κουμπαρά» όπως τον ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης. Η δυνατότητα εισφορών υπονομεύεται εξαιτίας του ότι οι περίοδοι ανεργίας είναι μεγάλες, οι μισθοί πολύ χαμηλοί, η εργασία συχνά υποδηλωμένη με ευθύνη των εργοδοτών.

Οι παραπάνω αποσιωπήσεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν και το γιατί χρειαζόμαστε ένα σύστημα καθολικής επικουρικής ασφάλισης, με ένα ανταποδοτικό κι ένα αναδιανεμητικό μέρος, ώστε να διασφαλίζεται ένα πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης και πραγματικής ασφάλειας των εργαζόμενων.

Αποδεικνύουν επίσης ότι η αξιοπρεπής συνταξιοδότηση δεν είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης» των εργαζόμενων αλλά υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας να τη διασφαλίζει για όλους τους πολίτες.

Η Νέα Αριστερά καλεί τους νέους και τους παλαιούς ασφαλισμένους να αντιδράσουν στο ληστρικό σύστημα της ιδιωτικοποιημένης επικουρικής ασφάλισης και να μην πέσουν στην παγίδα που στήνει η ΝΔ για να αυξήσει την κερδοφορία λίγων ασφαλιστικών και χρηματιστικών εταιρειών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v