Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα τακτική απέναντι στους «όμορους» αντιπάλους

Σημαντική μείωση της θηριώδους «εθνικής» διαφοράς από τη ΝΔ και «δεύτερη θέση μακράν» από το ΠΑΣΟΚ η στόχευση. Άμεσες, πλέον, αντιδράσεις της Κουμουνδούρου σε χτυπήματα των «όμορων κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα τακτική απέναντι στους «όμορους» αντιπάλους

Την επιλογή του πρωθυπουργού να χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές “εθνικές κάλπες” αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας, με τη σειρά του, για εθνική αναμέτρηση τον Ιούνιο που θα ανοίξει τον δρόμο για πολιτική αλλαγή. 
Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου απαντά, πλέον, άμεσα και κοφτά “σε χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση” που επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ όμορα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Νέα Αριστερά, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά που σπάνιζαν το προηγούμενο διάστημα “στο όνομα της προοδευτικής ενότητας κορυφής”, όπως λένε.

Ως προς τον περίφημο “πήχη” των ευρωεκλογών, αρμόδιες πηγές θέτουν το πλαίσιο και το στοίχημα: ανατροπή, λένε, δεν είναι να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη η ΝΔ αλλά να μειωθεί τόσο πολύ η διαφορά τους, σε σχέση με τις 23 μονάδες του περσινού Ιουνίου, ώστε να υπάρξει “ανατροπή της πολιτικής εικόνας”.

Αυτό τον στόχο προβάλλει πλέον με μεγαλύτερη ευκρίνεια ο Στέφανος Κασσελάκης, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις με αφορμή την περιοδεία-μαμούθ σε 29 νησιά που πραγματοποιεί από την Κυριακή. (σ.σ. έστω κι αν τα ισχυρά μποφόρ τον απέκλεισαν χθες στην Αστυπάλαια, ακυρώνοντας τον κατάπλου σε Σύμη και Χάλκη).

Όπως έχουμε σημειώσει, η συστράτευση του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική μάχη, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή του στην επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την Παρασκευή και το “Αλέξη έλα πάνω” του κ. Κασσελάκη για την οικογενειακή φωτογραφία, έδωσαν άλλον αέρα στα μέλη και στους οπαδούς του κόμματος.  

Σε “απόλυτο συνδυασμό”, όπως λένε πηγές, με την διόρθωση “φραστικών λαθών” που αξιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Νέα Αριστερά σε μία προσπάθεια άντλησης ψήφων από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Νέα τακτική προς ΠΑΣΟΚ και ΝΕ.ΑΡ.

Εν προκειμένω, η Κουμουνδούρου δεν άφησε τίποτα “να πέσει κάτω”, ξαφνιάζοντας με τις άμεσες απαντήσεις τόσο στην Έφη Αχτσιόγλου και στον Αλέξη Χαρίτση για τις “μονοθεματικές, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, συνεντεύξεις τους τις τελευταίες ημέρες”, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αποκάλεσε εμμέσως “διασκεδαστή” τον κ. Κασσελάκη. 

Το στίγμα της νέας αντιμετώπισης το έδωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, αφού προηγουμένως επισήμανε την “παραδοξότητα” όλα τα κόμματα να χτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας στην εξαφάνιση του: "Ο κ. Ανδρουλάκης παίζει την τελευταία του ζαριά στην ηγεσία του κόμματος, όπως λένε τα ίδια τα στελέχη του, γιατί μετά από τόσα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν κατάφερε να αναπτύξει μια τέτοια δυναμική που να απειλήσει έστω και τη δεύτερη θέση. Επομένως και εκεί υπάρχει εσωτερική μουρμούρα και «πιάνεται» από πράγματα που μπορεί να του δίνουν κάποιες ατάκες, οι οποίες, όμως, δημιουργούν εντύπωση του δευτερολέπτου χωρίς να υπάρχει πολιτική ουσία.

Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χτυπώντας τον σε καθημερινή βάση. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μας λέει ποιο είναι το δικό της πολιτικό πρόταγμα, δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Αριστεράς. Άρα, ο στόχος τους δεν είναι να χτυπούν τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αλλά να χτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π,Σ μήπως οι ίδιοι αναβαθμιστούν πολιτικά".

Ο εν λόγω πόλεμος αναμένεται ακόμα πιο σκληρός, αφού η περαιτέρω άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, θα σημάνει οριστική απώλεια της δεύτερης θέσης για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και χαμηλά ποσοστά για τη ΝΕΑ.Ρ. η οποία δίνει τη δική της μάχη για παγίωση του 3,5% (τουλάχιστον) και την εκλογή ευρωβουλευτή.

Οι μείον 700.000 ψηφοφόροι από το 2019

Σε πρώτη φάση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους 700.000 ψηφοφόρους που έχασε από το 2019, όταν ηττήθηκε μεν στις εκλογές αλλά με ποσοστό 31,5%. 

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται συνεχώς σ' αυτό το στοιχείο, θεωρώντας απολύτως εφικτή την ανατροπή της εικόνας “εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει κόσμο από την αποχή, κόσμο ο οποίος είναι απογοητευμένος με την πολιτική και πιστέψει σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα”. 

Προς αποφυγή της σύγχυσης που προκάλεσε η περσινή προεκλογική καμπάνια για “προοδευτική κυβέρνηση” παρά το σταθερό “όχι” της Χ. Τρικούπη, ο κ.Κασσελάκης επιστρέφει εδώ και καιρό αυτό …το “όχι” σε όλες τις ερωτήσεις που δέχεται. 

“Όχι. Αυτές οι συνεργασίες δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής. Εγώ θέλω συνεργασία με όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, ό,τι ταμπέλα και να βάζουν επάνω τους. Ο κόσμος, όταν γεννιέται, δεν έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία πάνω του. Γεννιέται στη χώρα μας, είναι Έλληνας ή Ελληνίδα. Άρα λοιπόν ας αποφασίσει ο καθένας ή η κάθε μία τι και ποιος τον εκφράζει και να συστρατευθεί. Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή πάνω απ’ όλα”, είναι το μότο του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v