Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή

Κάνει λόγο για 11 πράξεις και παραλείψεις. Παραδόθηκε στον Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Κυβερνητικές πηγές: Να συγκεντρωθούν οι υπογραφές και να έρθει στην Ολομέλεια.

Το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή

«Παρέδωσα μόλις στον Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίες κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση on camera της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρας Τζάκρη, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης», πρόσθεσε.

Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης».

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συμπληρώνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Πέταξε για ακόμα μια φορά τη… μπάλα στην εξέδρα ο Μητσοτάκης

"Από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών. Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση", αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

"Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά τη… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται", προσθέτει.

"Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία".

Βελόπουλος: Θα την υπογράψουμε

Για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής είμαστε υπερήφανοι στην Ελληνική Λύση, διότι πρώτοι το είχαμε ζητήσει και όλοι τότε το είχαν αρνηθεί. Όλα τα κόμματα. Σήμερα, λοιπόν, και επειδή δεν έχουμε τον ανάλογο αριθμό των βουλευτών για να κάνουμε και την σύσταση αυτή, αναμένουμε από τα υπόλοιπα κόμματα να την καταθέσουν και εμείς να την υπογράψουμε. Εξ άλλου, στα Τέμπη έγινε ένα έγκλημα και εμείς θέλουμε όλοι να τιμωρηθούν, ανεξάρτητα αν επί ένα χρόνο δεν μας άκουγαν τα υπόλοιπα κόμματα.

 

* Δείτε το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v